Incepand cu 1 ianuarie 2007, notiunile de "export" si "import" pe relatia cu statele membre ale Uniunii Europene va fi eliminata. Cele doua notiuni vor fi inlocuite de "livrari intra-comunitare de bunuri" si "achizitii intra-comunitare". Aceste modificari pot genera obligativitatea inregistrarii companiilor in scopuri de TVA in mai multe state membre UE cu care desfasoara relatii comerciale.
Notiunile de "export" si "import" se vor pastra pentru operatiunile realizate de Romania cu asa-numitele tari terte, respectiv statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
Livrarile, scutite conditionat de plata TVA in tara de origine
Livrarile intra-comunitare reprezinta operatiunile de export efectuate de firmele din Romania catre statele membre.
Livrarile intra-comunitare vor fi scutite de TVA in tara de origine, daca sunt indeplinite anumite conditii: daca bunurile au fost transportate dintr-un stat membru in alt stat membru si daca beneficiarul a transmis un cod valabil de TVA.
Achizitiile intra-comunitare sunt operatiuni de import efectuate de firmele din Romania din statele membre, iar locul achizitiilor este statul membru in care se incheie transportul.
Pentru achizitiile efectuate de companiile inregistrate in scopuri de TVA nu se realizeaza plata efectiva a taxei, fiind aplicata "taxarea inversa" in tara de destinatie. In cazul achizitiilor, trebuie obtinute codurile de inregistrare ale furnizorilor si verificata valabilitatea acestora in baza de date VIES pentru evitarea platii TVA.
Achizitiile intra-comunitare care nu depasesc intr-un an plafonul de 10.000 euro nu se incadreaza la operatiuni impozabile in Romania.
Pentru ca o firma sa se inregistreze in scopuri de TVA este nevoie, incepand de anul viitor, de o cifra de afaceri de 35.000 euro, fata de 200.000 lei noi in prezent.
Declaratia recapitulativa
Livrarile si achizitiile intra-comunitare vor fi cuprinse intr-o declaratie recapitulativa care va trebui depusa trimestrial de firmele inregistrate in scopuri de TVA. Modelul si continutul formularului este reglementat de Ordinul Ministrului Finantelor nr. 955/2006.
Oficialii Ministerului Finantelor au aratat ca este foarte eficient ca firmele sa tina separat jurnale de vanzari si cumparari.
Factura fiscala va fi inlocuita cu un alt document, denumit factura, care trebuie sa contina un numar minimal de informatii. Insemnarea si stampilarea facturilor nu este obligatorie.
Sistemul electronic de control al miscarii bunurilor intre statele membre UE
Miscarea bunurilor intre statele membre UE va fi controlata prin intermediul sistemului electronic VIES.
"Romania a inceput testele pentru implementarea sistemului in aceasta toamna, iar in ianuarie acesta va fi functional", declara ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Codul de TVA trebuie comunicat tuturor furnizorilor, prestatorilor si clientilor
Codul atribuit pentru inregistrarea in scopuri de TVA are prefixul RO. Persoanele inregistrate sunt obligate sa comunice codul tuturor furnizorilor, prestatorilor sau clientilor, furnizorului, de fiecare data cand realizeaza o achizitie intra-comunitara de bunuri, reprezentantului fiscal, clientilor si furnizorilor in situatia persoanei impozabile nestabilite in Romania.
Cotele de TVA in 17 state membre ale Uniunii Europene
- sursa:worldwide-tax.com -
In Romania, exista doua cote de TVA. Cota standard, de 19 la suta, si o cota redusa, de 9 la suta, care se aplica medicamentelor, ziarelor, cartilor, protezelor.
In 18 state membre UE se aplica, de asemenea, cote diferentiate de TVA, percepand un impozit mai mic in general pentru medicamente, alimente sau servicii educationale. In unele state, exporturile sunt scutite de TVA.
- Lituania are o cota standard de TVA de 19 la suta si doua cote reduse, una de 9 la suta aplicata serviciilor pentru asigurarea energiei termice si alta de 5 la suta pentru serviciile de transport.
- Malta are doua cote diferentiate, cota standard fiind de 18 la suta iar cea redusa de 5 la suta.
- Polonia are trei cote de TVA, una standard de 22 la suta si doua reduse, la 7 la suta si, respectiv, 3 la suta.
- Portugalia are o cota standard de TVA de 21 la suta si doua cote reduse de 12 la suta, pentru restaurante, si 5 la suta pentru produsele de baza.
- Slovacia are o cota de TVA de 19 la suta, insa serviciile financiar-bancare, de asigurari si cele educationale sunt scutite de TVA.
- In Slovenia, cota standard de TVA este de 20 la suta, insa tara are si o cota redusa, de 8,5 la suta, iar exporturile sunt scutite de TVA.
- In Ungaria exista trei cote de TVA. Cota standard este de 20 la suta. O cota redusa de 15 la suta se aplica pentru alimente si intrarea la muzee, iar o cota de 5 la suta este aplicabila cartilor si medicamentelor.
- Irlanda are o cota standard de 21 la suta si doua cote reduse, una de 13,5 la suta si una de 4,8 la suta.
- Italia are tot trei cote de TVA. Cota standard este de 2- la suta, iar cotele reduse de 10 la suta si de 4,5 la suta pentru produsele de baza.
- In Letonia cota standard de TVA este de 10 la suta. O cota redusa de 5 la suta se aplica pentru medicamente si servicii de comunicatii, in timp ce serviciile financiare, educatia, serviciile medicale si cele culturale sunt scutite de TVA.
- In Austria cota standard de TVA este de 20 la suta. O cota redusa de 10 la suta se aplica pentru turism, agricultura si alimente.
- Bulgaria are 20 la suta cota de TVA, iar exporturile sunt scutite de la plata impozitului.
- In Cipru cota de TVA standard este de 15 la suta. Doua cote reduse, de 5 la suta si, respectiv, 8 la suta, sunt aplicate pentru produsele alimentare, carti, ziare si transport rural.
- In Cehia, cota standard de TVA este de 19 la suta, iar cota redusa de 5 la suta se aplica pentru serviciile de furnizare a apei calde si caldurii, dar si pentru medicamente, alimente, carti si ziare.
- In Estonia, cota standard de TVA este de 18 la suta, iar cea redusa de 5 la suta. Exporturile sunt scutite de TVA.
- Finlanda are o cota de TVA standard de 22 la suta si doua cote reduse, una de 17 la suta aplicata pentru alimente si alta de 8 la suta aplicata pentru transportul public, carti si medicamente.
- In Germania, cota standard de TVA este de 16 la suta, iar alimentele si produsele agricole beneficiaza de o cota redusa de 7 la suta.
- In Grecia, cota standard este de 19 la suta, iar cotele reduse de 9 la suta pentru alimente si medicamente si 4,5 la suta pentru carti si ziare.
Comentarii articol (10)