Þuica ºi rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodãriilor individuale, în limita unei cantitãþi de 50 litri de produs pe an, cu concentraþie alcoolicã de 100 la sutã din volum, va fi accizatã, din 2007, prin aplicarea unei cote de 50 la sutã din cota standard a accizei aplicatã alcoolului etilic.
Pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a cãror producþie nu depãºeºte 10 hl alcool pur pe an, se vor aplica accize specifice reduse.
Beneficiazã de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic ºi economic, nu funcþioneazã sub licenþã de produs a unei alte distilerii ºi care îndeplinesc condiþiile cerute de norme. Prin gospodãrie individualã se înþelege gospodãria care aparþine unei persoane fizice producãtoare, a cãrei producþie este consumatã de aceasta ºi membrii familiei sale.
Fabricarea þuicii pentru consumului propriu va putea fi realizatã de gospodãriile care deþin instalaþii corespunzãtoare normelor sanitar- veterinare. Instalaþiile trebuie sã fie de tip alambic ºi nu coloane, ºi vor trebui înregistrate la autoritatea fiscalã teritorialã, împreunã cu declaraþiile aferente.
Producãtorii de vinuri liniºtite care intenþioneazã sã producã, în vederea comercializãrii, o cantitate medie anualã mai micã de 200 hectolitri de vin, vor fi obligaþi din 2007, sã se înregistreze la autoritatea fiscalã teritorialã prin administraþia finanþelor publice în a cãrei razã teritorialã îºi au domiciliul, potrivit hotãrârii pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/ 2004.
Aceºtia vor fi obligaþi sã depunã o declaraþie privind cantitatea de vin produsã ºi comercializatã în luna de raportare.
În cazul în care, pânã la sfârºitul anului în care a fost obþinutã producþia, va fi constatatã o producþie mai mare de 200 hectolitri, producãtorul va fi obligat sã se autorizeze ca antredepozitar autorizat. Dupã obþinerea autorizaþiei de depozit, indiferent de producþia realizatã în perioada urmãtoare, producãtorul nu mai poate reveni la statutul de mic producãtor de vinuri liniºtite.
Micii producãtori pot comercializa în vrac vinuri liniºtite, în sistem angro, cãtre magazine specializate în vânzarea vinurilor,de cãtre unitãþile de alimentaþie publicã.
Comentarii articol (0)