Un bun design al CV-ului va va imbunatati sansele de a va gasi job-ul ideal. Un CV prost facut ar putea, in schimb, insemna o adevarat lupta de a pune mana pe oferte de munca, iar oameni mai putin pregatiti ar putea fi chemati in locul vostru. CV-ul este de cele mai multe ori singura sansa de a va prezenta. De aceea trebuie sa il faceti asa cum trebuie. Iata cateva elemente de care trebuie sa tineti cont in acest sens.
I. Stabileste clar cui vrei sa te adresezi
1. Treci de primul filtru
CV-ul tau va fi probabil citit mai intai de agentii de recrutare sau de personalul de la resurse umane si nu de persoana pentru care ai putea sa lucrezi. Deci trebuie sa-ti propui sa treci de acesti oamnei pentru a avea vreo sansa sa fii chemat la interviu. Acesti oameni pot avea sute de CV-uri in mana iar sarcina lor este sa le filtreze si sa inainteze managerilor doar cateva. Pentru a-ti mari sansele ai in vedere urmatoarele:
-Asigura-te ca abiliatile tale principale sunt mentionate
-Pune o scurta descriere la inceputul CV-ului
-Dedica timp pentru scrisoarea de intentie si asigura-te ca ai acoperit toate punctele principale
-Verifica CV-ul cu atentie pentru a nu se strecura greseli
2. Ce trebuie sa ai in vedere pentru a fi pe placul recrutatorului
Agentul de recrutare sau persoana de la resurse umane nu va citi trei pagini de text dens pentru a afla daca esti potrivit. Ei pot avea 200 de CV-uri si trebuie sa faci in asa fel incat sa ii convingi ca esti persoana potrivita in puncte cat mai scurte.
3. Scrisoarea de intentie
Scrisoare de intentie atarna foarte greu. Chiar daca esti un candidat puternic poti fi tras in jos de scrisoare daca aceasta nu este bine facuta. Asigura-te ca ai trecut in scrioase acele puncte care iti pot da o mai mare credibilitate.
• Vorbeste despre jobul pentru care ai aplicat. Fii cat mai precis, mentionand titlul jobului si cum ai aflat de el. Personalul de la resurse umane ar putea sa fi dat anunt pentru mai multe pozitii si iti va fi recunoscator pentru ca ai specificat ce post te intereseaza
• Enunta cateva motive pentru care crezi ca esti potrivit si indreapta atentia spre acea parte din CV care iti confirma abilitatile pentru functia vizata
• Explica de ce doresti sa lucrezi pentru firma respectiva
In esenta, CV-ul tau trebuie sa aiba o scurta prezentare de inceput si o scrisoare de intentie, sa fie usor de citit, sa fie scris clar si corect gramatical si sa emane incredere.
II. Trucuri clasice pentru modelul CV-ului
1. Construieste un CV cat mai concis
2. Nu comite erori
3. Evita designul si grafica fantezista
4. Foloseste o grafica buna pentru a iesi bine daca va fi trimis prin fax sau fotocopiat
5. Mentioneaza informatiile de contact
6. Enumera principalele realizari
7. Scrisoarea de prezentare trebuie sa tinteasca jobul avut in vedere
III. Elementele de baza ale CV-ului
Structuta universala a unui CV trebuie sa includa urmatoarele elemente:
1. Sa aiba o scurta prezentare
2. Sa mentioneze experinta de pana atunci
3. Sa mentioneze calificarile academice si alte cursuri absolvite
4. Sa contina informatiile personale.
Trebuie mentionat ca includerea uei fotografii nu este considerata o idee buna. Chiar daca arati bine, nu este obligatoriu un punct care sa te avantajeze. Cel care te va recruta ar putea considera ca infatisarea ta poate distrage atentia celorlati sau poate interpreta fotografia ca pe o bravada.
Comentarii articol (0)