CV-ul prezinta responsabilitatile si realizarile profesionale ale unei persoane. Scrisoarea de intentie, binecunoscuta anexa a CV-ului, prezinta optiunile de cariera si aspecte aspirationale ale candidatului, adica acea serie de informatii importante dar care nu pot fi cuprinse de catre acesta.
Desi considerata de multi inutila si desueta, scrisoarea de intentie ramane un element relevant al candidaturii. Pentru angajator, pe langa faptul ca exprima intentiile candidatului, acest document releva modul de exprimare al acestuia si chiar elemente de personalitate precum: cursivitatea gandirii, realismul obiectivelor fixate, parerea fata de propria persoana.
Pentru candidat, scrisoarea de intentie are rolul de a clarifica si intari motivatia pentru un anumit job sau pentru a trimite CV-ul unei companii chiar daca nu are posturi active.
In functie de specificul situatiei, scrisoarea de intentie poate lua forme diferite. Fie ca acompaniaza candidatura pentru un job, fie ca isi exprima intentia unei cariere intr-o anumita companie care nu are publice sau active oferte de job, fie ca exprima intentia unui stagiu de practica/ internship, in general contine urmatoarele elemente:
- O scurta prezentare a intentie de a candida;
- O scurta prezentare a elementelor care recomanda candidatul pentru respectivul post;
- O scurta prezentare a elementelor ofertei de job sau a motivelor care au generat trimiterea Cv-ului catre respectiva companie.
Exprimarea trebuie sa fie directa si focusata catre persoana care va analiza cv-ul. Se recomanda semnarea acesteia, chiar si atunci cand este trimisa in forma electronica.
A te exprima in scris poate fi uneori foarte dificil, mai ales in cazul comunicarii de tip oficial. Pentru a fi siguri de reusita, incercati sa va documentati inainte de a redacta scrisoarea de intentie si incepeti prin a scrie initial elementele esentiale pe care le veti comunica. Folositi propriul limbaj si incercati sa elaborati atat cat trebuie textul redactat.
Ce trebuie evitat in scrisoarea de intentie:
- Redundanta informatiilor din CV;
- Exprimarile generale (Stimata Doamna/ Domnule…), in cazul in care nu stiti cui va adresati scrieti doar numele companiei, de exemplu catre X S.A.
- Supraevaluarea calitatilor personale;
- Exprimarile pompoase si exagerate (“permiteti-mi sa va asigur de imensa mea pretuire”, “am citit cu o enorma bucurie oferta dumneavoastra de job”)
De asemenea evitati redactarea unor scrisoari prea stufoase si greu de citit, dar si o exprimarea prea scurta si lapidara si nu uitati sa puneti data aplicarii.
Va amintiti de ora de compunere din ciclul primar, in care toate textele sunau ca modelul citit de catre invatatoare? Pentru a evita standardizarea si transformarea mesajului intr-unul de lemn, nu cautati si nu cititi exemple inainte de a-l redacta. Succes!
Comentarii articol (0)