Asigurarea impotriva accidentelor de munca si bolilor profesionale se adreseaza lucratorilor angajati care desfasoara in mod obisnuit activitati pe care legea le defineste riscante, precum si altor categorii de lucratori.
In baza normelor italiene in vigoare, se considera accident de munca un eveniment ce are ca urmare vatamarea lucratorului printr-o cauza violenta in timpul muncii, ce poate cauza moartea sau provoca o invaliditate permanenta fata de munca absoluta sau partiala sau o invaliditate temporara absoluta care implica lipsa de la munca pentru o perioada mai mare de 3 zile.
Este recunoscuta ca boala profesionala acea boala rezultata in timpul si din cauza activitatii lucrative pentru care lucratorii sunt angajati si e provocata de o cauza lenta si progresiva care actioneaza mai mult timp.
Asiguratul are un drept subiectiv la acordarea prestatiei de asigurare sociala, in conditiile legii. Aceasta poate fi economica si/sau medicala, astfel:
Prestatiile economice constau in:
- Indeminzatie pentru incapacitate de munca temporara absoluta. Aceasta indeminzatie este acordata pentru toata durata incapacitatii abolute, fara limitare in timp. Decurge din a patra zi succesiva a celei in care a avut loc accidentul de munca sau s-a manifestat boala profesionala. Angajatorul este obligat sa ii acorde lucratorului accidentat salariul integral pentru ziua in care a avut loc accidentul de munca si 60% din salariul respectiv (cu exceptia unor conditii mai bune prevazute de norme legislative si regulamentare, precum si de contracte colective sau individuale de munca) pentru restul de zile pana cand intervine asigurarea (3 zile). Din a patra zi pana in a 90-a zi, suma indemnizatiei temporare este de 60% din salariul zilnic al lucratorului in ultimele 15 zile precedente accidentului de munca sau manifestarii bolii profesionale. Din a 91-a zi pana la insanatosirea clinica, suma ajunge la 75% din retributie.
In caz de internare in spital, suma poate fi redusa cu o treime.
-Prestatii pentru pagube biologice. Institutul National de Protectie impotriva Accidentelor de Munca si Bolilor Profesionale (INAIL) acorda o indemnizatie pentru orice paguba permanenta asupra integritatii fizice si psihice a lucratorului mai mare de 6%, chiar daca paguba nu are consecinte patrimoniale.
-Renta directa pentru incapacitate de munca permanenta. Daca din accidentul de munca sau boala profesionala rezulta ulterior invaliditati cu caracter permanent este acordata, incepand de la data insanatosirii clinice a asiguratului, o renta in functie de nivelul de incapacitate evaluata.
Este considerata incapacitate de munca permanenta partiala consecinta unui accident de munca sau unei boli profesionale care duce la diminuarea in parte a capacitatii de munca.
Legislatorul italian a stabilit ca atunci cand paguba asupra sanatatii depaseste nivelul de 15% trebuie sa se considere faptul ca acest lucru are consecinte si asupra capacitatii lucrative de a produce salariu. Prin urmare, incepand de la 16% pana la 100% trebuie indemnizate, pe langa paguba asupra sanatatii, si consecintele patrimoniale pe care paguba asupra sanatatii le determina pentru lucrator.
-Renta temporara pentru silicoza sau azbestoza. Lucratorul care s-a imbolnavit de silicoza sau azbestoza cu un nivel de incapacitate ce nu depaseste 80% si a abandonat activitatea lucrativa nociva pentru a evita agravarea bolii, poate solicita la INAIL acordarea unei rente ulterioare pentru durata de 1 an. Renta incepe sa fie acordata din momentul indepartarii efective de locul respectiv al muncii si poate fi acordata din nou dupa o perioada de 10 ani de la incetarea acordarii primei rente in cazul in care si activitatea lucrativa desfasurata ulterior rezulta a provoca boala.
- Renta pentru urmasi si ajutor de inmormantare. Aceasta renta este acordata urmasilor lucratorului decedat ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Cuantumul rentei variaza in functie de nivelul de rudenie fata de defunct (50% pentru sot/sotie, 20% fiului sau persoanelor echivalente, 40% fiului orfan de ambii parinti, 20% rudelor ascendente si colaterale). Fiecare dintre procente se raporteaza la retributia in cuantum de 100% primita de asigurat inainte de deces, cuprinsa intre un minim si un maxim stabilite prin lege.
Ajutorul de inmormantare reprezinta o prestatie acordata urmasilor ce au dreptul la renta sau, in lipsa acestora, celor care demonstreaza sa au sustinut cheltuielile de inmormantare ale lucratorului.
-Alocatie pentru asistenta personala continua. Lucratorul asigurat care are un nivel de incapacitate de munca de 100% poate solicita la INAIL o alocatie lunara pentru a fi utilizata pentru asistenta personala continua.
-Alocatie speciala continuata lunara. INAIL acorda o alocatie lunara speciala urmasilor persoanelor cu un nivel de invaliditate de minim 65%, ce au decedat ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Alocatia este egala cu cuantumul rentei primite de titular si tine cont de veniturile rudelor aflate in viata.
Prestatiile medicale sunt prestatiile chirurgicale, ce au ca scop insanatosirea clinica a asiguratului si care sunt acordate de catre INAIL propriilor asigurati prin intermediul Serviciul Sanitar National caruia Institutul plateste o cota forfetara anuala. In cadrul acestor prestatii sunt incluse si curele balneare. INAIL are propriile centre ambulatorii de acordare a "primului ajutor" care realizeaza investigatii diagnostice si prestatii de specialitate ce pot fi efectuate la nivel ambulatoriu.
Comentarii articol (0)