ACCES GRATUIT
Lucratorii romani din Italia beneficiaza de o serie de drepturi si obligatii in cazul unui accident la locul de munca
Departamentul pentru Munca în Strainatate precizeaza ca lucratorii români care lucreaza în Italia sunt beneficiarii unor drepturi si obligatii, daca au suferit un accident la locul de munca, informeaza un comunicat emis miercuri de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/.
Articolul continuă mai jos
Departamentul pentru Munca în Strainatate precizeaza ca lucratorii români care lucreaza în Italia sunt beneficiarii unor drepturi si obligatii, daca au suferit un accident la locul de munca, informeaza un comunicat emis miercuri de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/. Astfel, în cazul în care s-a produs un accident la locul de munca trebuie sa se declare evenimentul la camera de garda/urgenta sau la medicul curant, care va elibera primul certificat medical. Apoi se anunta patronul, caruia i se înmâneaza acest certificat. Pe baza lui, angajatorul va informa oficial birourile Institutului National de asigurare împotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL) cu privire la accidentul survenit. Daca patronul nu anunta oficiile INAIL, acest lucru trebuie facut chiar de catre persoana accidentata. Pâna la însanatosirea deplina a lucratorului, INAIL plateste zilnic o îndemnizatie calculata astfel: din a 4-a zi dupa accidentare, timp de 90 de zile, INAIL plateste 60 la suta din salariul muncitorului; din a 91-a zi pâna la vindecarea totala, acesta aloca 75 la suta (diferenta de pâna la 100 la suta cade în sarcina patronului, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National). Primele trei zile dupa accidentare vor fi platite de angajator cu 60 la suta din remuneratie, iar ziua în care a survenit accidentul o va plati integral. În cazul în care lucratorul refuza tratamentul, pierde indemnizatia temporara. În general, persoana accidentata primeste banii ce îi revin la sfârsitul perioadei de convalescenta printr-un cec, care i se transmite direct, la adresa specificata în declaratia de accident. De aceea, este foarte important ca adresa indicata sa fie corecta si ca orice modificare aparuta sa fie adusa la cunostinta biroului INAIL în timp util. În situatia în care perioada de tratament este lunga, lucratorul poate cere, chiar si telefonic, plata anticipata a unei parti din suma ce îi revine. Daca în urma accidentului de munca, persoana a dobândit un grad de incapacitate psihofizica cuprinsa între sase la suta si 100 la suta, are dreptul la o îndemnizatie, calculata în functie de salariul avut înainte de producerea evenimentului. În cazul în care lucratorul decedeaza ca urmare a unui accident de munca, INAIL plateste lunar familiei acestuia o suma de bani, calculata în functie de valoarea retributiei pe care o încasa.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)