ACCES GRATUIT
Drepturile salariale ale lucratorilor in domeniul constructiilor in Italia
Retributia cuvenita pentru munca suplimentara efectuata de lucratorii în domeniul constructiilor în provincia si orasul Roma din Italia este majorata cu 35 la suta peste plata orara normala, daca orele au fost efectuate în zilele lucratoare, si cu 45 la suta pentru zilele de sarbatoare, precizeaza un comunicat al Departamentului pentru Munca în Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/.
Articolul continuă mai jos
Retributia cuvenita pentru munca suplimentara efectuata de lucratorii în domeniul constructiilor în provincia si orasul Roma din Italia este majorata cu 35 la suta peste plata orara normala, daca orele au fost efectuate în zilele lucratoare, si cu 45 la suta pentru zilele de sarbatoare, precizeaza un comunicat al Departamentului pentru Munca în Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/. Salariile lucratorilor din sectorul constructiilor se compun din suma specificata în contractul colectiv de munca de la nivel sectorial la care se adauga sumele negociate la nivel teritorial. Retributia orara a muncitorilor constructori se împarte în patru niveluri. Fiecare nivel difera prin valoarea si prin categoria profesionala. Spre exemplu, pentru lucratorii din sectorul constructiilor din provincia si orasul Roma, retributia orara este urmatoarea: nivel I- muncitori calificati cu plata orara de 7,21 euro; nivel II- muncitori calificati cu plata orara de 7,92 euro; nivel III- muncitori specializati cu plata orara de 8,47 euro; nivel IV- muncitori specializati cu sarcini organizatorice (functii)- 8,91 euro. Cifrele indicate sunt valabile de la data de 1 martie 2005. În Italia, în domeniul constructiilor, ziua de munca normala este de opt ore/zi respectiv 40 de ore / saptamâna ca medie anuala, cu un maxim de 10 ore pe zi. Conform contractului colectiv de munca provincial (Roma) ce completeaza contractul colectiv de munca la nivel national, în santierele cu pâna la 35 de muncitori întreprinderile trebuie sa plateasca 0,44 euro pentru fiecare ora de munca normala prestata, cu titlu de indemnizatie substitutiva de masa. În santierele alcatuite dintr-un numar de muncitori cuprins între 36 si 45 de persoane, întreprinderile pot sa ofere o masa calda sau sa plateasca lucratorilor un bon cu valoare economica variabila pentru fiecare zi de prezenta pe santier. Santierele cu mai mult de 46 de muncitori sunt obligate sa ofere acestora o masa calda. Achitarea contravalorii sale cade în proportie de 80 la suta în sarcina întreprinderii si 20 la suta în sarcina lucratorului. În baza prevederilor celor doua contracte colective de munca, societatea pentru care lucreaza muncitorii din constructii contribuie si la cheltuielile de transport urban ale acestora, cu 0,16 euro pentru fiecare ora de munca obisnuita. Cei care folosesc pentru a ajunge la lucru liniile de transport extraurban vor beneficia de un ajutor de maximum 44 euro, pe baza prezentarii abonamentului lunar.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)