Pentru a asigura salariaților securitatea și sănătatea în muncă (SSM), companiile sunt obligate nu doar să ia măsuri pentru a preveni accidentele de muncă și bolile profesionale, ci și să achite contribuția asiguratorie pentru muncă.
Mai precis, Codul fiscal prevede că o parte din această contribuție se duce la sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. Prin urmare, salariații au dreptul, de la data încheierii contractului individual de muncă, la anumite beneficii în baza acestei asigurări, conform Legii nr. 346/2002.
Concret, salariații sunt îndreptățiți să beneficieze de următoarele prestații și servicii:
- reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
- reabilitare și reconversie profesională;
- indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
- indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
- compensații pentru atingerea integrității;
- despăgubiri în caz de deces;
- rambursări de cheltuieli.
1. În esență, pe partea de reabilitare medicală și recuperare a capacității de muncă, salariații au dreptul la asistență medicală de urgență, tratament medical ambulatoriu, analize medicale, medicamente, servicii medicale în spitale sau în clinici specializate pentru boli profesionale și la tratament de recuperare a capacității de muncă, prevede Legea nr. 346/2002. De asemenea, se mai pot acorda servicii de chirurgie reparatorie sau cure balneoclimaterice.
2. Reabilitare și reconversie profesională. În aceste cazuri, legislația dispune că salariații care nu mai pot desfășura activitatea pentru care erau calificați au dreptul la servicii medicale și psihologice pentru aprecierea stării fizice, mentale și aptitudinale, pentru reconversia profesională, cursuri de calificare sau de reconversie, dar și la o indemnizație.
3. Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă atunci când un salariat nu mai poate lucra din cauza unui accident de muncă sau din cauza unei boli profesionale. Cuantumul acesteia este, în principiu, 80% din media veniturilor salariale brute din ultimele șase luni, se arată în legea citată.
4. Indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizația pentru reducerea timpului de muncă. Prima indemnizație se acordă doar dacă la noul loc de muncă salariul brut este mai mic decât media veniturilor lunare ale angajatului din ultimele șase luni. A doua indemnizație se acordă pentru salariații care nu mai pot lucra o normă întreagă. În esență, cuantumul ambelor indemnizații este egal cu diferența dintre media veniturilor salariale din ultimele șase luni și salariul brut de la noul loc de muncă.
5. În privința compensațiilor pentru atingerea integrității, Legea nr. 346/2002 prevede că acestea se acordă dacă salariații au rămas cu leziuni permanente care produc deficiențe și reduc capacitatea de muncă între 20% și 50%. Concret, compensația se acordă în bani, o singură dată, iar aceasta poate fi cel mult echivalentul a 12 salarii minime brute.
6. Despăgubirile pentru decesul unui salariat se acordă unei singure persoane, care poate fi soțul, copilul sau părintele, de exemplu. Cuantumul despăgubirii este de patru salarii medii brute.
7. Pe partea de rambursări de cheltuieli, este vorba de transport de urgență, de ochelari de vedere, de aparate auditive sau de dispozitive medicale ce trebuie implantate prin intervenție chirurgicală pentru recuperare.
În plus, pe lângă aceste beneficii, salariații mai au dreptul și la pensie de invaliditate. De asemenea, dacă un salariat moare din cauza unui accident de muncă sau din cauza unei boli profesionale, se acordă pensie de urmaș.
Potrivit legislației din domeniul SSM, accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului sau o intoxicație acută profesională, care are loc ori în timpul muncii, ori în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Boala profesională apare prin exercitarea unei meserii sau profesii și aceasta are mai multe cauze, printre care și suprasolicitarea corpului.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)