Un angajat detasat pentru cel mult 12 luni dintr-un stat membru al Uniunii Europene in altul poate face subiectul sistemul de asigurari ale statului in care firma la care lucreaza isi desfasoara activitatea, informeaza un comunicat al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF). Durata celor 12 luni poate fi prelungita cu alte 12 luni.
De altfel, aceasta este, potrivit sursei citate, cea mai importanta exceptie de la regula generala aplicata in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European, potrivit careia toate persoanele care se deplaseaza in alt stat membru in scopul desfasurarii unei activitati, fac obiectul sistemului de asigurari sociale din noul stat in care isi desfasoara activitatea.
Un angajat este considerat detasat daca firma la care lucreaza si care isi desfasoara activitatea intr-un stat membru il detaseaza pe acesta intr-un alt stat membru pentru a efectua in contul sau o activitate. Se considera ca aceste caracteristici sunt indeplinite daca, pentru intrega durata a detasarii, intre firma care efectueaza detasarea si angajatul detasat se mentine un raport de dreptul muncii. Mentinerea raportului de dreptul muncii intre firma care realizeaza detasarea si angajatul detasat depinde, in special, de mentinerea raportului intre aceleasi persoane care au incheiat contractul de munca, in baza caruia s-a realizat angajarea.
Firma care efectueaza detasarea are dreptul sa puna capat contractului prin intermediul rezilierii. De asemenea, firma care realizeaza detasarea determina in continuare natura activitatii care urmeaza sa fie desfasurata de catre angajatul delegat. Firma care a incheiat contractul de munca va raspunde pentru plata remuneratiei, indiferent de persoana care efectueaza efectiv plata.
Posibilitatea de aplicare a normelor referitoare la detasare se exclude in patru patru situatii. Astfel, neaplicarea normelor se face daca firma la care este detasat angajatul detaseaza la rândul sau acest angajat unei alte firme din statul membru in care se afla sediul sau, precum si in cazul in care firma la care este detasat angajatul il detaseaza la rândul sau pe acest angajat unei alte firme din alt stat membru.
De asemenea, nu se aplica normele daca lucratorul este angajat intr-un stat membru pentru a fi detasat de o firma, care are sediul in alt stat membru, la o firma cu sediul intr-un stat membru tert, sau daca angajatul este incadrat in munca de o firma care are sediul in alt stat membru pentru a efectua o activitate intr-un prim stat membru.
Potrivit comunicatului citat, detasarea unui lucrator pe teritoriul unui alt stat membru presupune obligatia firmei care trimite angajatul de a se ingriji de securitatea sa sociala. In acest sens, se adreseaza institutiei locale competente a statului membru in care se afla sediul firmei, solicitând eliberarea unui "Certificat cu privire la normele juridice aplicabile" (formularul E 101). Formularul E 101 este valabil pentru un interval de maximum 12 luni si trebuie solicitat inainte de inceperea perioadei de detasare.
In situatia in care este necesar ca durata detasarii sa fie mai mare de douasprezece luni, angajatul detasat poate ramâne supus sistemului de securitate sociala din statul in care isi desfasoara in mod obisnuit activitatea, cu conditia existentei acordului institutiei competente din statul in care este detasat.
Detasarea este limitata cu caracter general la o durata de 12 luni. In numeroase situatii, firmele sunt nevoite sa isi trimita angajatii in strainatate in deplasari in interes de serviciu de scurta sau foarte scurta durata. Astfel, in situatiile in care, durata preconizata a detasarii este de maximum trei luni, se poate aplica urmatoarea procedura simplificata: autoritatile competente pentru statul din care se detaseaza, la cererea firmelor in cauza, elibereaza formularul E 101, in care ultima rubrica este deja completata (denumirea autoritatii competente, cu adresa, stampila, data si semnatura), prevazut cu un numar curent si marcate cu textul aferent "Detasare de pâna la trei luni conform Hotarârii nr. 148 a Comisiei Administrative a Comunitatii Europene din data de 25 iunie 1992".
Suplimentar fata de formularul E 101, pentru a obtine in statul de angajare si prestatii in caz de boala si pentru ingrijirea copilului, pentru sine si pentru familia lor, angajatii detasati trebuie sa solicite institutiei competente din statul in care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit eliberarea unui certificat cu privire la dreptul de prestatii materiale in caz de boala, respectiv formularul E 111 (Cardul european pentru asigurare de sanatate).
Suspendarea temporara a activitatii pe parcursul perioadei de detasare, indiferent de motive (concediu, boala etc.) nu reprezinta o sistare a detasarii care ar justifica o prelungire a perioadei de detasare cu acelasi interval de timp. Perioada de detasare se incheie exact la data planificata, indiferent de numarul si durata evenimentelor care au condus la suspendarea activitatii.
Comentarii articol (1)