Curtea de Justitie este compusa din 27 de judecatori si 8 avocati generali. Judecatorii si avocatii generali sunt desemnati de comun acord de catre guvernele statelor membre, pentru un mandat de sase ani care poate fi reinnoit. Ei sunt alesi din randul juristilor care ofera toate garantiile de independenta si care indeplinesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale sau a caror competenta este notorie.
Judecatorii Curtii desemneaza din randul lor presedintele Curtii, pentru o perioada de trei ani care poate fi reinnoita. Presedintele conduce lucrarile si serviciile Curtii si, in cazul celor mai extinse complete de judecata, prezideaza audierile si deliberarile.
Avocatii generali asista Curtea. Ei sunt insarcinati sa prezinte, in mod absolut impartial si independent, un aviz juridic numit "concluzii" in dosarele in care sunt sesizati.
Grefierul este secretarul general al institutiei, ale carei servicii le conduce sub autoritatea presedintelui Curtii.
Curtea poate sa se intruneasca in adunare plenara, in Marea Camera (treisprezece judecatori) sau in camere de cinci sau de trei judecatori.
Adunarea plenara este sesizata in cazurile speciale prevazute de Statutul Curtii (atunci cand trebuie sa pronunte destituirea Ombudsmanului, sa dispuna din oficiu demiterea unui comisar european care nu a respectat obligatiile ce ii revin etc.) si atunci cand apreciaza ca o cauza prezinta o importanta exceptionala.
Curtea se intruneste in Marea Camera atunci cand un stat membru sau o institutie ce este parte in proces cere acest lucru, precum si in cauzele deosebit de complexe sau de importante.
Celelalte cauze sunt solutionate in camere de cinci sau de trei judecatori.
Presedintii camerelor de cinci judecatori sunt alesi pentru un mandat de trei ani, iar cei ai camerelor de trei judecatori pentru un mandat de un an.
http://curia.europa.eu/ro/instit/presentationfr/index_cje.htm
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)