Timp de 16 ani piata echipamentelor electrice si-a tinut consumatorii captiviCea mai mare amenda aplicata de Comisia Europeana a ajuns la 750 milioane de euro si a fost aplicata aplicata unui numar de 11 companii din sectorul echipamentelor electrice pentru ca au format un cartel si au impiedicat astfel desfasurarea de activitati economice intr-un mediu concurential.
Potrivit comunicatului institutiei europene, intre 1988 si 2004, companiile implicate au aranjat contracte, au fixat preturi, si-au alocat proiecte si au facut schimb de informatii confidentiale.
Companiile implicate in cartel sunt ABB, Alstom, Areva, Fuji, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric Corporation, Schneider, Siemens, Toshiba si VA Tech.
Amenda impusa de Comisia Europeana este cea mai mare sanctiune impusa unui cartel, iar Siemens a primit cea mai mare amenda data unei companii pentru o singura incalcare a legii (396,5 milioane de euro).
"Amenda este exagerata si vom lua masurile legale necesare, insa trebuie sa o platim in termen de trei luni", a spus Udo Niehage, directorul diviziei Siemens din domeniul transmisiei si distributiei de electricitate citat de Bloomberg.
Compania franceza Alstom, care si-a vandut divizia implicata in cartel cu patru luni inainte de destramarea acestuia, a fost sanctionata cu 65 milioane de euro, in timp ce Areva, care a achizitionat fosta divizie Alstom, va plati o amenda de 53,5 milioane de euro.
Totodata, Mitsubishi Electric, Toshiba si Hitachi au fost amendate cu 118,6 milioane de euro, 91 milioane de euro, respectiv 51,8 milioane de euro. Divizia austriaca a Siemens a fost sanctionata cu 22,05 milioane de euro, in timp ce Schneider, Fuji si Japan AE Power Systems au primit 8,1 milioane de euro, 3,75 milioane de euro, respectiv 1,35 milioane de euro.
ABB a primit imunitate deplina intrucat a anuntat autoritatile cu privire la existenta cartelului, dupa ce initial primise o amenda de 215 milioane de euro.
"Comisia a desfiintat un cartel care a inselat companiile de utilitati si consumatorii timp de 16 ani", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta.
Potrivit Comisiei Europene, activitatea celor 11 companii este o grava atingere adusa regulilor antitrust ale UE. Amenzile acordate tin cont de marimea pietei, perioada de activitate a cartelului si marimea companiilor implicate.
Investigatia a fost demarata in luna mai a anului 2004 in urma unei inspectii neanuntate.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)