Prin aceasta reglementare se abroga definitia termenului de „cerere de brevet” si se introduce notiunea de „predecesor”, notiune ce desemneaza persoana fizica sau juridica indreptatita la brevet anterior depunerii cererii de brevet.
Conditiile potrivit carora inventiile din domeniul biotehnoligiei sunt brevetabile au fost usor modificate prin transformarea lit. a - c ale art. 7.
Sub noua sa forma, art. 9 reglementeaza conditiile in care nu se acorda brevete de inventie, respectiv pentru:
a) inventiile a caror exploatare comerciala este contrara ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele daunatoare sanatatii si vietii persoanelor, animalelor ori plantelor, si care sunt de natura sa aduca atingeri grave mediului, cu conditia ca aceasta excludere sa nu depinda numai de faptul ca exploatarea este interzisa printr-o dispozitie legala;
b) soiurile de plante si rasele de animale, precum si procedeele esential biologice pentru obtinerea plantelor sau animalelor. Prevederea nu se aplica procedeelor microbiologice si produselor obtinute prin aceste procedee;
c) inventiile avand ca obiect corpul uman in diferitele stadii ale formarii si dezvoltarii sale, precum si simpla descoperire a unuia dintre elementele sale, inclusiv secventa sau secventa partiala a unei gene;
d) metodele de tratament al corpului uman sau animal, prin chirurgie ori prin terapie, si metodele de diagnosticare practicate asupra corpului uman sau animal.
In art. 10 este reglementata noutatea inventiei. Astfel, o inventie este noua daca nu este cuprinsa in stadiul tehnicii, unde stadiul tehnicii reprezinta toate cunostintele care au devenit accesibile publicului printr-o descriere scrisa ori orala, prin folosire sau in orice alt mod, pana la data depozitului cererii de brevet de inventie.
Art. 14 reglementeaza cuprinsul cererii de brevet de inventie si etapele depunerii acesteia.
Din continutul art. 18 a fost eliminata cerinta ca inventia sa fie clar si complet expusa din punct de vedere tehnic si stiintific, fiind destul ca inventia sa fie dezvaluita suficient de clar si complet, astfel incat o persoana de specialitate in domeniu sa o poata realiza.
Durata de protectie a brevetului de inventie este inlocuita cu durata brevetului de inventie. (art. 31, art. 33)
In art. 54 este reglementata in mod amanuntit cererea de revocare a brevetului de inventie ce se depune la OSIM.
Dupa articolul 54 s-au introdus trei noi articole, articolele 541-543 care reglementeaza solutionarea contestatiei si a cererii de revocare de catre OSIM, precum si conditiile de anulare a brevetelor de inventie acordate de OSIM sau a brevetelor europene cu efecte in Romania.
Actul normativ va intra in vigoare incepand cu data de 19.04.2007.
Comentarii articol (0)