avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Obtinere brevet de inventie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Obtinere brevet de inventie

Se acorda brevet de inventie pe produs, pe procedeu sau nu se acorda pentru un produs existent, dar pentru care se folosesc alte metode de concepere, cu aceeasi utilitate ca si cel existent? Se pastreaza unele componente din produsul existent si se adauga unele noi, insotite de un nou procedeu de functionare (sa zicem ca functiona produsul vechi pe ulei, iar acum pe apa), rezultatul fiind de o calitate superioara celor obtinute pana in prezent. Si daca se obtine brevet, in cat timp?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rebecca_2011 , utilizator 14:27, 10 Februarie 2014
Brevetul de inventie este protejat pentru 20 de ani.

Pentru a putea fi brevetata, o inventie (pentru un produs/procedeu) trebuie sa indeplineasca trei conditii: (1) sa fie noua, (2) sa implice o activitate inventiva si (3) sa fie susceptibila de aplicare industriala.
se acorda brevet atat ptr produs cat si ptr procedeu cu conditia ca acel produs/procedeu sa indeplineasca cele trei conditii de brevetabilitate mentionate mai sus de doamna @claudiajelea.

referitor la brevetul de procedeu, protectia prin brevet se extinde la produsul obtinut in mod direct prin procedeul brevetat (art 32 alin 6 L64/1991) . Daca se folosesc mtode noi cu aceeasi utilitate, si care nu aduc un pas inventiv, nu putem avea un brevet deoarece nu se indeplineste conditia de pas inventiv. exemplul pe care l-ati dat functionarea in ulei vs functionarea in apa, ar putea indeplini conditiile de brevetabilitate deoarece, o functionare in apa se poate considera ca aducand un pas inventiv (reducere poluare, etc).

daca metoda de functionare cu apa foloseste metoda brevetata anterior, care se afla inca sub protectia, atunci trebuie o licenta de la titularul brevetului anterior.

termenul de obtinere al unui brevet dureaza cam intre 2 pana la 4 ani, iar protectia prin brevet este 20 ani de la data de depozit.
2-4ani? Si in acest timp pot sa scot produsul pe piata, fiindu-mi protejat? Asta daca se dovedeste prin raspuns la cerere ca nu mai exista altul la fel, in timpul de analiza a proiectului si ce o mai dura atat pana la brevetare...Pasul inventiv nu este insusi procedeul? Trebuie sa se obtina altceva? Mi se pare mai inventiv faptul in sine de a construi o metoda, un procedeu nou decat reducerea poluarii. Dar dumneavoastra stiti mai bine daca ati avut contact cu astea. Ma mira insa ca se muta inventivitatea de la inventia propriu-zisa, noua, la obtinerea unui alt rezultat care poate fi rezolvat cu alte metode existente.
La proiectul meu ar fi vorba despre reducerea unor riscuri de deterioarare, explozie etc a produsului, fiind expus inevitabil la temperaturi mari (asta fiind paralel cu ex dat de d-voastra) + procedeul in sine.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Daca oferiti produsul publicului (prin expunere sau vanzare) inainte de a obtine brevetul, brevetul este nul. Se socoteste ca inventiile odata oferite publicului nu mai sunt noi, deci nu mai pot fi brevetate.
De la data depunerii cererii de brevet la OSIM puteti folosi produsul si procedeul care face obiectul acelei cereri depuse la OSIM.Folosirea inventiei dupa data de depunere a cererii de brevet la OSIM nu distruge noutatea inventiei. Numai folosirea in mod public a produsului, anterior datei de depunere a cererii la OSIM, este distrugatoare de noutate. De la data publicarii cererii de brevet( adica dupa cca18 luni de la depunerea la OSIM a cererii de brevet) , Dvs, ca solicitant al brevetului, veti dobandi protectie pe teritoriul Romaniei, adica dreptul exclusiv de folosire a produsului in Romania. Acest drept va fi de 20 de ani de la data depunerii cererii de brevet la OSIM, numai daca in urma examinarii cererii de brevet, OSIM va va acorda brevetul de inventie.

Alte discuții în legătură

Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Inregistrare design vs. brevetare inventie ? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua, In ce fel as putea proteja un produs (gen ghiozdan) pentru a nu fi copiat? Ma refer la modul in care acesta este construit astfel incat sa se ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)