Guvernul a adoptat, în ºedinþa de astãzi, proiectul de Lege pentru modificarea ºi completarea Legii privind brevetele de invenþie, act normativ care asigurã compatibilitatea legislaþiei naþionale cu Convenþia Brevetului European.
Guvernul a adoptat, în ºedinþa de astãzi, proiectul de Lege pentru modificarea ºi completarea Legii privind brevetele de invenþie, act normativ care asigurã compatibilitatea legislaþiei naþionale cu Convenþia Brevetului European.
Printre noutãþi se numãrã introducerea, în depozitul cererii, a rezumatului invenþiei sau introducerea termenului de predecesor, adicã persoanã fizicã sau juridicã îndreptãþitã la brevet anterior depunerii cererii de brevet.
Brevetul poate fi acordat pentru orice invenþie având ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiþia ca aceasta sã fie nouã, sã implice o activitate inventivã ºi sã fie susceptibilã de aplicare industrialã. În acest sens, nu sunt considerate invenþii:
- descoperirile, teoriile ºtiinþifice ºi metodele matematice;
- creaþiile estetice;
- planurile, principiile ºi metodele în exercitarea de activitãþi mentale, în materie de jocuri sau în domeniul activitãþilor economice, precum ºi programele de calculator;
- prezentãrile de informaþii.
Nu se acordã brevet de invenþie pentru:
- invenþiile a cãror exploatare comercialã este contrarã ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele dãunãtoare sãnãtãþii ºi vieþii persoanelor, animalelor sau plantelor ºi care sunt de naturã sã aducã atingeri grave mediului, cu condiþia ca aceastã excludere sã nu depindã numai de faptul cã exploatarea este interzisã printr-o dispoziþie legalã;
- soiurile de plante ºi rasele de animale, precum ºi procedeele esenþial biologice pentru obþinerea plantelor sau animalelor; prevederea nu se aplicã procedeelor microbiologice ºi produselor obþinute prin aceste procedee;
- invenþiile având ca obiect corpul uman în diferite stadii ale formãrii ºi dezvoltãrii sale, precum ºi simpla descoperire a unuia dintre elementele sale, inclusiv secvenþa sau secvenþa parþialã a unei gene;
- metodele de tratament a corpului uman sau animal prin chirurgie sau prin terapie ºi metodele de diagnosticare practicate asupra corpului uman sau animal; dispoziþiile nu se aplicã produselor, în special, substanþe sau compoziþii pentru utilizare în oricare din aceste metode.
Cererea de brevet de invenþie redactatã în limba românã va conþine:
- solicitarea acordãrii unui brevet;
- datele de identificare a solicitantului;
- descriere a invenþiei;
- una sau mai multe revendicãri;
- desenele la care se face referire în descriere sau revendicãri.
Dacã solicitantul nu este acelaºi cu inventatorul, cererea de brevet de invenþie va conþine ºi indicaþii care sã permitã stabilirea identitãþii inventatorului ºi va fi însoþitã de un document din care sã reiasã modul în care solicitantul a dobândit dreptul la acordarea brevetului.
Revendicãrile definesc obiectul protecþiei solicitate ºi trebuie sã fie clare, concise ºi sã fie susþinute de descrierea invenþiei.
Data de depozit a cererii de brevet de invenþie este data la care au fost înregistrate:
- indicaþie explicitã sau implicitã cã se solicitã acordarea unui brevet de invenþie;
- indicaþii care sã permitã stabilirea identitãþii solicitantului sau care sã permitã contactarea acestuia de cãtre OSIM;
- parte care la prima vedere sã parã a fi o descriere a invenþiei.
Durata brevetului de invenþie este de 20 de ani, cu începere de la data de depozit. Brevetul de invenþie conferã titularului sãu un drept exclusiv de exploatare a invenþiei pe întreaga sa durata.
Este interzisã efectuarea fãrã consimþãmântul titularului a urmãtoarelor acte:
- fabricarea, folosirea, oferirea spre vânzare, vânzarea sau importul în vederea folosirii, oferirii spre vânzare ori vânzãrii, în cazul în care obiectul brevetului este un produs;
- utilizarea procedeului, precum ºi folosirea, oferirea spre vânzare, vânzarea sau importul în aceste scopuri a produsului obþinut direct prin procedeul brevetat, în cazul în care obiectul brevetului este un procedeu.
Însuºirea fãrã drept, în orice mod, a calitãþii de inventator constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã de la 5000 la 10000 RON.
Pentru prejudiciile cauzate, titularul sau beneficiarul unei licenþe are dreptul la despãgubiri potrivit dreptului comun, ºi poate solicita instanþei judecãtoreºti competente sã dispunã mãsura confiscãrii sau, dupã caz, a distrugerii produselor contrafãcute. Aceste dispoziþii se aplicã ºi materialelor ºi echipamentelor care au servit nemijlocit la sãvârºirea faptelor de contrafacere.
Comentarii articol (0)