Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) informeaza ca Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile ºi completarile ulterioare nu aduce modificari in ceea ce priveºte circulatia minori romani in strainatate.
Conform prevederilor acestui act normativ, minorii romani care nu au implinit varsta de 14 ani pot ieºi din Romania numai daca sunt insotiti
- de ambii parinti;
- de unul dintre parinti, daca prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum ºi cu privire la perioada acesteia;
- de unul dintre parinti daca parintele insotitor face dovada decesului celuilalt parinte;
- de unul dintre parinti daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ºi irevocabila;
- de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Minorilor romani le este permisa calatoria in strainatate fara a fi insotiti de parinti, sau fara acordul acestora, ca exceptie de la mentionarile anterioare, numai daca persoana insotitoare argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei ºi fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, sau ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens.
Poate avea calitatea de insotitor ºi o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfaºoare activitati de transport international de persoane.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parinteºti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare ºi trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei si trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul.
Eliberarea de paºapoarte pentru minori se face la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ºi irevocabila sau, dupa caz, a reprezentantului legal sau la cererea acestuia, daca minorul a implinit varsta de 14 ani. In situatia in care minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in pericol, autoritatile competente vor elibera paºaportul chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
Comentarii articol (0)