Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele metodologice de aplicare a ordonantei privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica.
Propunerea de concesionare va fi inregistrata de autoritatea publica, numita concedent, in registrul „Oferte”, care cuprinde date si informatii referitoare la derularea procedurilor prealabile incheierii contractului de concesiune. Se precizeaza cel putin datele si informatiile referitoare la studiul de oportunitate, la oferte, la procedura de atribuire aplicata.
Tot in scopul tinerii evidentei documentelor si informatiilor cu privire la desfasurarea procedurilor de concesionare si la derularea contractelor de concesiune, concedentul intocmeste si pastreaza si registrul „Contracte”, care cuprind date si informatii referitoare la executarea contractului de concesiune. Se precizeaza cel putin datele si informatiile referitoare la obiectul, durata contractului de concesiune, termenele de plata a redeventei, obligatiile de mediu.
Registrele se intocmesc si se pastreaza la sediul concedentului. Propunerea de concesionare se face in scris si cuprinde datele de identificare a persoanei interesate, manifestarea ferma si serioasa a intentiei de concesionare, obiectul concesiunii si planul de afaceri.
#PAGEBREAK#
Concesionarea trebuie sa aiba la baza efectuarea unui studiu de oportunitate, iar in baza acestuia se elaboreaza caietul de sarcini.
Caietul de sarcini trebuie sa cuprinda informatiile generale privind obiectul concesiunii, conditiile generale ale concesiunii, conditiile de valabilitate pe care trebuie sa le indeplineasca ofertele si clauze referitoare la incetarea contractului de concesiune.
In cazul atribuirii directe, nu se mai intocmeste studiul de oportunitate si caietul de sarcini. Documentatia de atribuie a contractului de concesiune se aproba prin ordin, hotarare sau decizie a concedentului. In cazul in care concedentul solicita garantii, acesta trebuie sa precizeze in documentatia de atribuire natura si cuantumul lor.
Instructiunile privind organizarea si desfasurarea procedurii de concesionare se elaboreaza de catre concedent, atat pentru procedura licitatiei, cat si pentru procedura negocierii directe, precum si in cazul atribuirii directe.
Ofertele se depun la sediul concedentului sau la locul precizat in anuntul de licitatie ori anuntul negocierii directe, dupa caz, in doua plicuri inchise si sigilate, unul exterior si unul interior.
Pe plicul exterior se va indica obiectul concesiunii pentru care este depusa oferta. De asemenea, va trebui sa contina o fisa cu informatii privind ofertantul si o declaratie de participare, semnata de ofertant, fara ingrosari, stersaturi sau modificari, acte doveditoare privind calitatile si capacitatile ofertantilor, conform solicitarilor concedentului si acte doveditoare privind intrarea in posesia caietului de sarcini.
Pe plicul interior, care contine oferta propriu-zisa, se inscriu numele sau denumirea ofertantului, precum si domiciliul sau sediul social al acestuia, dupa caz.
Fiecare participant poate depune doar o singura oferta, intr-un numar de exemplare stabilit de catre concedent si prevazut in anuntul de licitatie sau in anuntul negocierii directe, dupa caz.
#PAGEBREAK#
Pentru desfasurarea procedurii licitatiei este obligatorie participarea a cel putin trei ofertanti. Plicurile, inchise si sigilate, se predau comisiei de evaluare la data fixata pentru deschiderea lor, prevazuta in anuntul de licitatie sau in anuntul negocierii directe, dupa caz. Dupa deschiderea plicurilor exterioare in sedinta publica, comisia de evaluare elimina ofertele care nu contin totalitatea documentelor si a datelor prevazute. Pentru continuarea desfasurarii procedurii de licitatie este necesar ca, dupa deschiderea plicurilor exterioare, cel putin trei oferte sa intruneasca conditiile prevazute.
Deschiderea plicurilor interioare se face numai dupa semnarea procesului-verbal de catre toti membrii comisiei de evaluare si de catre ofertanti.
Sunt considerate oferte valabile, ofertele care indeplinesc criteriile de valabilitate prevazute in caietul de sarcini al concesiunii. In baza procesului-verbal (intocmit pe criterii de valabilitate), comisia de evaluare intocmeste, in termen de o zi lucratoare, un raport pe care il transmite concedentului.
In cazul in care nu au fost depuse cel putin trei oferte valabile in cadrul celei de-a doua licitatii publice, concedentul va decide initierea procedurii de negociere directa. La data prevazuta in anuntul negocierii directe pentru inceperea procedurii, concedentul programeaza ofertantii si ii informeaza, in scris, despre data negocierii directe. Pentru negocierea directa va fi pastrata documentatia de atribuire aprobata pentru licitatie.
Concedentul va negocia cu fiecare ofertant in parte la data stabilita conform programarii. Negocierile se desfasoara potrivit conditiilor prevazute in documentatia de atribuire, iar criteriile pentru valabilitatea ofertelor nu pot face obiectul negocierii.
Oferta castigatoare este cea care intruneste cel mai mare punctaj in urma aplicarii criteriilor de atribuire.
Se elaboreaza un proces-verbal care trebuie semnat de toti membrii comisiei, iar pe baza acestuia comisia de evaluare intocmeste, in termen de o zi lucratoare, un raport, pe care il transmite concedentului.
#PAGEBREAK#
Contractul de concesiune se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii si trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) partea reglementara a contractului, care cuprinde clauzele prevazute in caietul de sarcini;
b) alte clauze contractuale stabilite de catre parti prin acordul lor.
In cazul in care ofertantul declarat castigator refuza incheierea contractului, procedura de atribuire se anuleaza, iar concedentul reia procedura, in conditiile legii, studiul de oportunitate pastrandu-si valabilitatea.
In temeiul contractului de concesiune, concesionarul dobandeste dreptul de a exploata, pe riscul si raspunderea sa, bunurile proprietate publica care fac obiectul contractului, potrivit obiectivelor stabilite de catre concedent. Concesionarul are dreptul de a folosi si de a culege fructele bunurilor ce fac obiectul concesiunii, potrivit naturii bunului si scopului stabilit de parti prin contractul de concesiune.
In temeiul contractului de concesiune, concesionarul are obligatia sa asigure exploatarea eficienta, in regim de continuitate si permanenta a bunurilor proprietate publica care fac obiectul concesiunii.
Concesionarul este obligat sa plateasca redeventa la valoarea si in modul stabilit in contractul de concesiune si sa respecte conditiile impuse de natura bunurilor proprietate publica.
Pe durata contractului de concesiune, concedentul are dreptul sa inspecteze bunurile concesionate, verificand respectarea obligatiilor asumate de concesionar (verificarea fiind efectuata numai cu notificarea prealabila a concesionarului si in conditiile stabilite in contractul de concesiune).
Concedentul nu are dreptul sa intervina in exercitiul drepturilor concesionarului, rezultate din contractul de concesiune si nici sa modifice in mod unilateral acest contract, in afara de cazurile prevazute de lege. De asemenea, concedentul este obligat sa notifice concesionarului aparitia oricaror imprejurari de natura sa aduca atingere drepturilor lui.
Comentarii articol (0)