avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... concesionare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

concesionare

daca o firma a concesionat un teren de la o primarie, poate concesiona in continuarea aceluiasi teren fara procedura de licitatie?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 09:40, 14 Septembrie 2012

Doar daca va incadrati in conditiile art 59, din OUG54/2006(M.Of.569/30.06.2006)privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică(modificata si completata de legea 22/2007-M.Of.35/2007):
Art. 59
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 14, bunurile proprietate publică pot fi concesionate prin atribuire directă companiilor naţionale, societăţilor naţionale sau societăţilor comerciale aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea entităţilor prevăzute la art. 5, care au fost înfiinţate prin reorganizarea regiilor autonome şi care au ca obiect principal de activitate gestionarea, întreţinerea, repararea şi dezvoltarea respectivelor bunuri, dar numai până la finalizarea privatizării acestora.
(2)În cazurile prevăzute la alin. (1) nu este necesară întocmirea studiului de oportunitate.

Procedurile de atribuire a contractelor de concesiune :
Art. 14 din OUG 54/2006 :
Procedurile de atribuire a contractului de concesiune sunt următoarele:
a)licitaţia - procedura la care persoana fizică sau juridică interesată are dreptul de a depune ofertă;
b)negocierea directă - procedura prin care concedentul negociază clauzele contractuale, inclusiv redevenţa, cu unul sau mai mulţi participanţi la procedura de atribuire a contractului de concesiune.

In principiu pentru fiecare suprafata de teren pe care unitatea administrativ teritoriala urmeaza sa o concesioneze trebuie sa respecte procedura de concesionare si de atribuire a contractului de concesiune

Legea 215/2001 a administratiei publice locale (republicata cu modificarile si completarile ulterioare) :
Art. 123
(1)Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Acestea hotărăsc cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judeţean, în condiţiile legii.
(2)Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii

Conform prevederilor OUG 54/2006, capitolul II: Procedura administrativă de iniţiere a concesionării, Art. 10 :
(1)Iniţiativa concesionării trebuie să aibă la bază efectuarea unui studiu de oportunitate, care să cuprindă, în principal, următoarele elemente:
a)descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat;
b)motivele de ordin economic, financiar, social şi de mediu, care justifică realizarea concesiunii;
c)nivelul minim al redevenţei;
d)procedura utilizată pentru atribuirea contractului de concesiune şi justificarea alegerii procedurii;
e)durata estimată a concesiunii;
f)termenele previzibile pentru realizarea procedurii de concesionare;
g)avizul obligatoriu al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale şi al Statului Major General privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului naţional de apărare, după caz;
h)avizul obligatoriu al structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate, în cazul în care obiectul concesiunii îl constituie bunuri situate în interiorul unei arii naturale protejate, respectiv al autorităţii teritoriale pentru protecţia mediului competente, în cazul în care aria naturală protejată nu are structură de administrare/custode.

.Normele de aplicare a OUG 54/2006 sunt publicate in M.Of.146/2007



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum concesionez un spatiu public andreeabarbosu andreeabarbosu am un magazin pe proprietatea mea si as vrea sa concesionez sau sa fac un contract de comodat pentru terenul din fata magazinului.acest teren este pe domeniul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! care sunt pașii pentru a concesiona un teren de ... alisa89 alisa89 Bună ziua ! Care sunt pașii pentru a concesiona un teren de la primărie? Am încercat cu o cerere dar nu am primit nici un răspuns concret! Primarul are ... (vezi toată discuția)
Cum fac sa inchiriez sau sa concesionez un teren andreeabarbosu andreeabarbosu am un magazin pe proprietatea mea si as vrea sa concesionez sau sa fac un contract de inchiriere pentru terenul din fata magazinului.acest teren este pe ... (vezi toată discuția)