Potrivit actului normativ, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajatori se calculeaza in functie de clasa si tariful de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala specifice sectorului de activitate din care face parte angajatorul.
Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20. Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc, respectiv cota de contributie, care are valoarea cuprinsa intre 0,4 si 3,6%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate.
De exemplu, extractia pietrei pentru constructii si extractia si prepararea minereurilor neferoase sunt clasificate drept activitati cu risc crescut, avand un tarif de risc de 2.463, respectiv 2.379. In comparatie, comertul cu ridicata al zaharului, cafelei, produselor alimentare, imbracamintei si incaltamintei are un tarif de risc de 0.400.
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de fiecare angajator se determina ca procent din fondul total de salarii brute, prin inmultirea acestuia cu tariful de risc.
Noile cote de contributie s-au stabilit pentru fiecare clasa prevazuta in Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) pentru a asigura un grad de fidelitate mai mare intre tarifele de risc si masurile de prevenire aferente masurilor asigurate. La stabilirea claselor si tarifelor de risc s-au utilizat datele statistice furnizate de Inspectia Muncii, Institutul de Sanatate Publica, Institutul National de Statistica si Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Potrivit unei analize a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, contributia medie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale va scadea la nivelul economiei nationale cu 9,8%, ca urmare a introducerii noilor reglementari.
Modificarea normelor de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost decisa in conditiile in care limitele cotelor de contributie pentru anul 2007 au fost schimbate. Prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe acest an cotele de contributie s-au stabilit de la 0,4% la 3,6%, aplicate asupra fondului total de salarii brute lunare realizate, in scadere fata de 2006 cand erau intre 0,5% pana la 4%.
Comentarii articol (0)