Autor Vasile COMAN
In cazul unor sume mici de bani, acest impozit nu prea se observa, insa atunci cand obtinem sume importante din dobanzi, conteaza si impozitul. Exista insa produse bancare, denumite conturi de economii, prin care se poate evita plata impozitului.
Conform legii, impozitul pe dobanda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobanda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare de dobanda de pe piata interbancara (BUBID la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobanda).
De exemplu, la inceputul lunii martie, BUBID la o luna era de 6,91%, asadar in cazul conturilor de economii cu o dobanda mai mica, banca nu va trebui sa scada impozitul pe dobanda.
Conturile de economii, in afara de avantajul dobanzii mari, apropiata de cea a unui depozit clasic si a scutirii de impozit, sunt atractive si pentru faptul ca sunt mai flexibile decat un depozit clasic.
Mai exact, este vorba de faptul ca dintr-un cont de economii se pot face oricand si retrageri de bani, fara a pierde dobanda, cum se intampla in cazul depozitelor la termen, precum si depuneri suplimentare.
Aceasta pentru ca la un cont de economii, dobanda se calculeaza zilnic, la sumele existente in cont dupa retragerea sau depunerea de bani.
Nu toate conturile sunt scutite de dobanda
Conturi de economii avantajoase gasiti la mai toate bancile importante din Romania. Cateva exemple: Bancpost, BCR, Banca Transilvania, ING, BRD.
Dobanzile variaza foarte mult, de la 3,5% la 7% pe an, in cazul BRD, asadar in cazul contului de economii de la BRD trebuie platit impozitul pe dobanda.
Cu exceptia ING, exista si o suma minima ce trebuie tinuta obligatoriu in cont, in general de cinci milioane de lei.
Ce modalitati avem de a economisi banii in banca
Principalele modalitati de economisire sunt reprezentate de depozite si conturi de economii, fiecare cu particularitatile sale.
Depozitul
Bancile ofera mai multe tipuri de depozite, deosebirile stabilindu-se in principal in functie de dobanzi. Astfel depozitele pot fi constituite la termen, plata dobanzii urmand a fi facuta la incheierea perioadei alese. Depozitul poate oferi posibilitatea de opta pentru plata periodica a dobanzii, aceasta facandu-se de obicei o data pe luna. Bancile isi pot rasplati clientii care aleg sa prelungeasca depozitul, oferind o dobanda ce creste odata cu prelungirea perioadei de constituire.
Depozitul la termen
Daca depuneti o suma de bani pe o anumita perioada de timp, la sfarsitul careia banca va plateste o anumita dobanda, inseamna ca ati facut un depozit la termen. Perioadele de constituire pentru care puteti opta variaza de la o saptamana, pana la 2 sau 3 ani. Deschiderea unui depozit se poate face in conditiile in care dispuneti de o suma minima de bani. Valoarea acestui plafon nu este una fixa, fiecare banca stabilindu-si limitele. In general, sumele minime pleaca de la 100 RON, respectiv 100 EUR sau USD pentru persoanele fizice, pentru a se mari substantial pentru persoanele juridice.
Unele banci solicita ca la constituirea unui depozit sa fie deschis si un cont curent pentru care va trbui sa achitati si cateva comisioane.
Depozite cu dobanda fixa sau variabila?
Pentru un depozit la termen bancile pot acorda fie o dobanda fixa pe intreaga perioada de constituire, fie o dobanda variabila. Dobanda variabila poate creste sau se poate micsora in orice moment. In cazul in care alegeti un depozit cu dobanda fixa veti sti exact ce profit obtineti la maturitatea depozitului, lucru imposibil in cazul depozitului cu dobanda variabila.
Ce costuri are un depozit
Deschiderea unui depozit poate implica si anumite costuri din partea clientului. Unele costuri vin odata cu deschiderea contului curent, altele la retragerea banilor. Bancile va penalizeaza daca va decideti sa retrageti banii inainte ca depozitul sa ajunga la maturitate. La retragerea bancilor vi se percepe impozit pe dobanda acumulata, impozitul variind in functie de data constituirii depozitului. De exemplu, impozitul cel mai mare (16%) va fi platit de cei care au deschis un depozit incepand cu 1 ianuarie 2006. Comparativ, pentru un depozit constituit inainte de 1 iunie 2005 se plateste un impozit de doar 1%.
Ce se intampla la scadenta depozitului
La o luna, doua sau poate la un an, depozitul ajunge la maturitate. Se incheie astfel perioada aleasa de client pentru depunerea banilor in banca. In acest moment, clientul poate alege sa inchida depozitul si sa reintre in posesia banilor depusi initial la care se va adauga si dobanda pentru perioada respectiva sau poate lasa in continuare banii in banca. Prelungirea depozitului va ofera doua optiuni: fie incasati dobanda, fie o capitalizati adica o adaugati capitalului initial. Bancile vor oferi pentru noul depozit dobanda aflata in vigoare la data respectiva.
Contul de economii
Intre depozit si contul de economii exista numeroase similitudini, dar si diferente. Dobanzile pentru conturile de economii se afla in general sub cele oferite de banci pentru depozite. Contul de economii permite insa depuneri si retrageri de numerar permanente, spre deosebire de un depozit in cazul caruia retragerea banilor inainte de termen atrage penalizarea clientului. Iar penalizarea vine sub forma unui comision. Spre deosebire de depozite, conturile de economii se constituie pe o perioada nedeterminata de timp, permitand crearea unor planuri de economii adaptate nevoilor fiecarui client.
Nu trebuie insa sa confundati un cont de economii cu un cont curent. Plata facturilor nu poate fi facuta decat din contul curent.
Unele conturi de economii nu impun pastrarea unei sume minime, dar dobanda oferita este cu atat mai mare cu cat suma pastrata in cont este mai mare. Dobanzile se pot calcula zilnic in functie de soldul contului, capitalizandu-se la sfarsitul lunii.
Comentarii articol (0)