Autor Florentina LIUTIC
Creat ca o solutie financiara flexibila, contul de economii permite ca retragerile si depunerile de numerar sa poata fi facute oricand, cu conditia pastrarii unei sume minime. Conturile de economii au o perioada de functionare nelimitata, spre deosebire de un depozit clasic in cazul caruia apar scadentele. Flexibilitatea pe care un cont de economii o ofera clientului isi are pretul sau, iar bancile platesc in cazul unui cont de economii o dobanda mai mica decat pentru un depozit. Exista cazuri (Banca Transilvania, Finansbank) in care conturile de economii in lei au o rentabilitatea apropiata de a unui depozit.
Cum se platesc dobanzile?
Bancile pot plati o dobanda unica, indiferent de suma plasata in contul de economii sau pot acorda o dobanda diferentiata in functie de valoarea contului. La Banca Transilvania, bonificarea dobanzii se face pe 2 transe valorice: 7,5% pentru sume ce depasesc 1.000 RON si 7,75% pentru valori mai mari de 10.000 RON. Finansbank acorda dobanda in functie de doua praguri valorice. 6,5% primesc cei care pastreaza in cont sume de peste 500 RON, in timp ce pentru economii mai mari de 5000 RON, dobanda creste la 7%.
Comparativ, dobanzile la depozitele la termen cu scadenta la o luna sunt de 7, 25% la Banca Transilvania si de 7,50% la Finansbank. Asadar, diferentele dintre dobanzile la conturi si cele la depozite nu sunt foarte mari.
Dobanda se capitalizeaza in cazul fiecarei banci lunar.
Conditii
Atat la Banca Transilvania, cat si la Finansbank exista o suma minima de constituire: 1000 RON, respectiv 500 RON. Posesorul unui cont curent poate face depuneri si retrageri de numerar oricand, cu conditia pastrarii in contul de economii a sumei minime de constituire. Daca soldul contului coboara sub suma minima, contul de economii se considera desfiintat.
Costuri
Bancile nu percep comisioane pentru depunerea de numerar. Retragerea de numerar este insa comisionata, iar valoarea costurilor este apropiata. 0,30% percepe la retragerea banilor Finansbank, iar 0,35% este comisionul aplicat de Banca Transilvania pentru acceasi operatiune. In plus, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5% aplicat la suma minima de constituire daca se desfiinteaza contul inainte de 1 an de la constituirea sa.
Avantaje
- Depunerile si retragerile se pot face oricand
- Dobanzile cresc cu cat economiile sunt mai mari
Dezavantaje
- Contul de economii nu este un cont curent, prin urmare nu permite efectuarea de tranzactii ca in cazul conturilor curente
Comentarii articol (0)