Modificarile si completarile ce su aparut la Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, sunt prezentate in continuare.
Ordin nr. 1758 din 30/06/2004 (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 20/07/2004) privind modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 710/C/1995 pentru adoptarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
Art. I. - Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Ministrul justitiei va proceda la actualizarea numarului notarilor publici si al birourilor notariale în fiecare an, de regula în primul trimestru, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Ordinul de actualizare va cuprinde: a) numarul notarilor publici în functie; b) numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se angajeaza în birourile notariale; c) numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care au promovat examenul de definitivat; d) numarul locurilor vacante pentru cei care au îndeplinit timp de 5 ani functiile juridice prevazute la art. 16 lit. g) din lege si au promovat concursul prevazut la art. 4 alin. (3) din prezentul regulament; e) numarul locurilor vacante pentru schimbari de sediu."
2. Alineatul (3) al articolului 12 va avea urmatorul cuprins: "(3) Angajarea notarilor stagiari în cadrul unui birou notarial în care functioneaza mai multi notari publici asociati se va putea face de catre oricare dintre acestia daca îndeplineste conditiile stabilite prin Statutul Uniunii, notarul îndrumator neputând avea ca angajat pentru un ciclu de pregatire mai mult de un stagiar."
3. La articolul 12, dupa alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmatorul cuprins: "(4) Când numarul cererilor este mai mare decât numarul posturilor vacante de notari stagiari, stabilit prin Ordinul de actualizare, Camera notarilor publici va organiza concurs, ocuparea posturilor facându-se în ordinea mediilor obtinute de candidati."
4. Alineatul (2) al articolului 21 va avea urmatorul cuprins: "(2) Pe perioada suspendarii calitatii de notar public, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, ministrul justitiei va numi un notar public în conditiile art. 3-5 din prezentul regulament, cu exceptia notarilor asociati, unde activitatea biroului va fi asigurata de unul dintre acestia."
5. Alineatul (2) al articolului 27 va avea urmatorul cuprins: "(2) Schimbarea sediilor birourilor notarilor publici dintr-o circumscriptie în alta se face, la cerere, pe post vacant, prevazut în Ordinul de actualizare."
6. La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduc alineatele (21)-(24) cu urmatorul cuprins: "(21) Cererile de schimbare a sediilor birourilor notarilor publici se fac în termen de 15 zile de la data aducerii la cunostinta notarilor publici, de catre colegiile directoare ale Camerelor, a numarului de posturi vacante stabilite prin Ordinul de actualizare. (22) Când numarul cererilor este mai mare decât numarul locurilor vacante destinate schimbarilor de sedii, prevazute în Ordinul de actualizare, posturile se vor ocupa prin concurs, în ordinea mediilor obtinute de candidati. Concursul va fi organizat de catre Colegiul director al Camerei în circumscriptia careia se solicita stabilirea sediului. (23) Pe locurile vacante destinate schimbarilor de sedii, prevazute în Ordinul de actualizare, pot candida numai notarii publici din Camera respectiva. Locurile devenite vacante dupa actualizare, ca urmare a decesului, demisiei sau încetarii calitatii, pot fi ocupate si de catre notarii publici din alte Camere în conditiile alin. (22). În cazul decesului, demisiei sau încetarii calitatii de notar public a unuia dintre asociati, locul ramas vacant va fi ocupat de asociatul care anterior asocierii a fost numit în alta localitate, la cererea acestuia. În cazul existentei mai multor asociati care anterior asocierii au avut locuri în alte localitati, locul ramas vacant va fi ocupat prin concurs între acestia, organizat de Camera respectiva. (24) Cererea de schimbare a sediului biroului notarial într-o localitate din alta circumscriptie teritoriala, atât în cadrul Camerei, cât si în alta Camera a notarilor publici, va fi însotita de acordul Colegiului director al Camerei în circumscriptia careia se solicita stabilirea sediului biroului si de avizul Consiliului Uniunii. Schimbarea sediului biroului notarial se aproba de catre ministrul justitiei."
7. La articolul 27, dupa alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmatorul cuprins: "(4) Cu prilejul actualizarii, Camerele notarilor publici vor propune numarul de posturi vacante destinate schimbarii sediilor notarilor publici în functie. Locurile ramase vacante în urma schimbarilor de sedii vor fi destinate pentru examen sau concurs, urmând a fi ocupate de notarii stagiari si, respectiv, cei prevazuti la art. 4 din prezentul regulament."
8. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins: "Art. 31. - Pentru abaterile disciplinare prevazute în art. 39 din lege, actiunea disciplinara se exercita de Colegiul director, din oficiu, la sesizarea ministrului justitiei sau a Biroului executiv al Consiliului Uniunii, în termen de 60 de zile de la data când a luat cunostinta de existenta unei abateri."
9. Alineatul (1) al articolului 32 va avea urmatorul cuprins: "Art. 32. - (1) Actiunea disciplinara se judeca de catre Consiliul de disciplina constituit în cadrul Uniunii."
10. La articolul 32, dupa alineatul (1) se introduc doua alineate noi, (11) si (12), cu urmatorul cuprins: "(11) Consiliul de disciplina este compus din câte un reprezentant al fiecarei Camere ales de catre Adunarea Generala pentru un mandat de 4 ani. Congresul adopta hotarârea de constatare a alegerii membrilor Consiliului de disciplina. (12) Consiliul de disciplina functioneaza în mod independent, în baza unui regulament propriu adoptat de catre Consiliul Uniunii în conditiile Legii nr. 36/1995, si nu se subordoneaza nici unui organ de conducere al Uniunii."
11. La articolul 44, dupa alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmatorul cuprins: "(3) Evidentele prevazute la alin. (2) se pot tine si centralizat, la nivelul fiecarei Camere a notarilor publici sau al unor sedii organizate de catre acestea."
12. Articolul 68 va avea urmatorul cuprins: "Art. 68. - Procurile folosite la autentificarea actelor ramân la dosar în original sau în copie legalizata."
Art. II. - (1) Arhivele succesorale de la judecatorii, cuprinzând mapele cu certificate de mostenitor si cele cu alte solutii, dosarele succesorale, registrele de evidenta a succesiunilor, opisele acestora, registrele de termene si registrele de renuntari la succesiune si de acceptari sub beneficiu de inventar, se transmit Camerelor notarilor publici în termen de un an de la data intrarii în vigoare a prezentului ordin.
(2) Inventarierea si preluarea arhivelor se fac pe baza de procese-verbale de predare-preluare semnate de notarii publici desemnati de Camerele notarilor publici si de presedintele judecatoriei sau de înlocuitorul acestuia.
(3) Cheltuielile de inventariere si de preluare sunt suportate de Camerele notarilor publici.
Art. III. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Un exemplar din prezentul ordin se va transmite Uniunii Nationale a Notarilor Publici, care va face comunicarile corespunzatoare Camerelor notarilor publici.
Comentarii articol (0)