Ministrul justiþiei va proceda la actualizarea numãrului notarilor publici ºi al birourilor notariale în fiecare an, de regulã în primul trimestru, la propunerea Consiliului Uniunii Naþionale a Notarilor Publici. Ordinul de actualizare va cuprinde:
a) numãrul notarilor publici în funcþie;
b) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se angajeazã în birourile notariale;
c) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care au promovat examenul de definitivat;
d) numãrul locurilor vacante pentru cei care au îndeplinit timp de 5 ani funcþiile juridice prevãzute la art. 16 lit. g) din lege ºi au promovat concursul prevãzut la art. 4 alin. (3) din prezentul regulament;
e) numãrul locurilor vacante pentru schimbãri de sediu.
Cererile de schimbare a sediilor birourilor notarilor publici se fac în termen de 15 zile de la data aducerii la cunoºtinþã notarilor publici, de cãtre colegiile directoare ale Camerelor, a numãrului de posturi vacante stabilite prin Ordinul de actualizare.
Procurile folosite la autentificarea actelor rãmân la dosar în original sau în copie legalizatã.
Arhivele succesorale de la judecãtorii, cuprinzând mapele cu certificate de moºtenitor ºi cele cu alte soluþii, dosarele succesorale, registrele de evidenþã a succesiunilor, opisele acestora, registrele de termene ºi registrele de renunþãri la succesiune ºi de acceptãri sub beneficiu de inventar, se transmit Camerelor notarilor publici în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
Inventarierea ºi preluarea arhivelor se fac pe bazã de procese-verbale de predare-preluare semnate de notarii publici desemnaþi de Camerele notarilor publici ºi de preºedintele judecãtoriei sau de înlocuitorul acestuia.
Cheltuielile de inventariere ºi de preluare sunt suportate de Camerele notarilor publici.
Ordin nr. 1758 din 30/06/2004, privind modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 710/C/1995 pentru adoptarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 20/07/2004
Art. I. - Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici ºi a activitãþii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justiþiei nr. 710/C/1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ministrul justiþiei va proceda la actualizarea numãrului notarilor publici ºi al birourilor notariale în fiecare an, de regulã în primul trimestru, la propunerea Consiliului Uniunii Naþionale a Notarilor Publici. Ordinul de actualizare va cuprinde:
a) numãrul notarilor publici în funcþie;
b) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se angajeazã în birourile notariale;
c) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care au promovat examenul de definitivat;
d) numãrul locurilor vacante pentru cei care au îndeplinit timp de 5 ani funcþiile juridice prevãzute la art. 16 lit. g) din lege ºi au promovat concursul prevãzut la art. 4 alin. (3) din prezentul regulament;
e) numãrul locurilor vacante pentru schimbãri de sediu."
2. Alineatul (3) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Angajarea notarilor stagiari în cadrul unui birou notarial în care funcþioneazã mai mulþi notari publici asociaþi se va putea face de cãtre oricare dintre aceºtia dacã îndeplineºte condiþiile stabilite prin Statutul Uniunii, notarul îndrumãtor neputând avea ca angajat pentru un ciclu de pregãtire mai mult de un stagiar."
3. La articolul 12, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Când numãrul cererilor este mai mare decât numãrul posturilor vacante de notari stagiari, stabilit prin Ordinul de actualizare, Camera notarilor publici va organiza concurs, ocuparea posturilor fãcându-se în ordinea mediilor obþinute de candidaþi."
4. Alineatul (2) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe perioada suspendãrii calitãþii de notar public, la propunerea Consiliului Uniunii Naþionale a Notarilor Publici, ministrul justiþiei va numi un notar public în condiþiile art. 3-5 din prezentul regulament, cu excepþia notarilor asociaþi, unde activitatea biroului va fi asiguratã de unul dintre aceºtia."
5. Alineatul (2) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Schimbarea sediilor birourilor notarilor publici dintr-o circumscripþie în alta se face, la cerere, pe post vacant, prevãzut în Ordinul de actualizare."
6. La articolul 27, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (21)-(24) cu urmãtorul cuprins:
"(21) Cererile de schimbare a sediilor birourilor notarilor publici se fac în termen de 15 zile de la data aducerii la cunoºtinþã notarilor publici, de cãtre colegiile directoare ale Camerelor, a numãrului de posturi vacante stabilite prin Ordinul de actualizare.
(22) Când numãrul cererilor este mai mare decât numãrul locurilor vacante destinate schimbãrilor de sedii, prevãzute în Ordinul de actualizare, posturile se vor ocupa prin concurs, în ordinea mediilor obþinute de candidaþi. Concursul va fi organizat de cãtre Colegiul director al Camerei în circumscripþia cãreia se solicitã stabilirea sediului.
(23) Pe locurile vacante destinate schimbãrilor de sedii, prevãzute în Ordinul de actualizare, pot candida numai notarii publici din Camera respectivã. Locurile devenite vacante dupã actualizare, ca urmare a decesului, demisiei sau încetãrii calitãþii, pot fi ocupate ºi de cãtre notarii publici din alte Camere în condiþiile alin. (22). În cazul decesului, demisiei sau încetãrii calitãþii de notar public a unuia dintre asociaþi, locul rãmas vacant va fi ocupat de asociatul care anterior asocierii a fost numit în altã localitate, la cererea acestuia. În cazul existenþei mai multor asociaþi care anterior asocierii au avut locuri în alte localitãþi, locul rãmas vacant va fi ocupat prin concurs între aceºtia, organizat de Camera respectivã.
(24) Cererea de schimbare a sediului biroului notarial într-o localitate din altã circumscripþie teritorialã, atât în cadrul Camerei, cât ºi în altã Camerã a notarilor publici, va fi însoþitã de acordul Colegiului director al Camerei în circumscripþia cãreia se solicitã stabilirea sediului biroului ºi de avizul Consiliului Uniunii. Schimbarea sediului biroului notarial se aprobã de cãtre ministrul justiþiei."
7. La articolul 27, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Cu prilejul actualizãrii, Camerele notarilor publici vor propune numãrul de posturi vacante destinate schimbãrii sediilor notarilor publici în funcþie. Locurile rãmase vacante în urma schimbãrilor de sedii vor fi destinate pentru examen sau concurs, urmând a fi ocupate de notarii stagiari ºi, respectiv, cei prevãzuþi la art. 4 din prezentul regulament."
8. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Pentru abaterile disciplinare prevãzute în art. 39 din lege, acþiunea disciplinarã se exercitã de Colegiul director, din oficiu, la sesizarea ministrului justiþiei sau a Biroului executiv al Consiliului Uniunii, în termen de 60 de zile de la data când a luat cunoºtinþã de existenþa unei abateri."
9. Alineatul (1) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Acþiunea disciplinarã se judecã de cãtre Consiliul de disciplinã constituit în cadrul Uniunii."
10. La articolul 32, dupã alineatul (1) se introduc douã alineate noi, (11) ºi (12), cu urmãtorul cuprins:
"(11) Consiliul de disciplinã este compus din câte un reprezentant al fiecãrei Camere ales de cãtre Adunarea Generalã pentru un mandat de 4 ani. Congresul adoptã hotãrârea de constatare a alegerii membrilor Consiliului de disciplinã.
(12) Consiliul de disciplinã funcþioneazã în mod independent, în baza unui regulament propriu adoptat de cãtre Consiliul Uniunii în condiþiile Legii nr. 36/1995, ºi nu se subordoneazã nici unui organ de conducere al Uniunii."
11. La articolul 44, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Evidenþele prevãzute la alin. (2) se pot þine ºi centralizat, la nivelul fiecãrei Camere a notarilor publici sau al unor sedii organizate de cãtre acestea."
12. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - Procurile folosite la autentificarea actelor rãmân la dosar în original sau în copie legalizatã."
Art. II. - (1) Arhivele succesorale de la judecãtorii, cuprinzând mapele cu certificate de moºtenitor ºi cele cu alte soluþii, dosarele succesorale, registrele de evidenþã a succesiunilor, opisele acestora, registrele de termene ºi registrele de renunþãri la succesiune ºi de acceptãri sub beneficiu de inventar, se transmit Camerelor notarilor publici în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
(2) Inventarierea ºi preluarea arhivelor se fac pe bazã de procese-verbale de predare-preluare semnate de notarii publici desemnaþi de Camerele notarilor publici ºi de preºedintele judecãtoriei sau de înlocuitorul acestuia.
(3) Cheltuielile de inventariere ºi de preluare sunt suportate de Camerele notarilor publici.
Art. III. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Un exemplar din prezentul ordin se va transmite Uniunii Naþionale a Notarilor Publici, care va face comunicãrile corespunzãtoare Camerelor notarilor publici.
Comentarii articol (0)