In practica recenta a instantelor judecatoresti, se intalnesc numeroase actiuni in revendicare bazate pe comparatia de titluri.
O buna parte a fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate dupa anul 1945, fiind in imposibilitatea de a-si recupera bunurile imobile in cadrul legislativ oferit de Legea 10/2001, apeleaza in pezent la actiunile in revendicare bazate pe dreptul comun, solicitand instantelor judecatoresti compararea titlurilor de proprietate.
In cazul comparatiei de titluri, instanta de judecata trebuie sa compare titlul fostului proprietar care, in mod evident este anterior anului 1945, cu titlul actualului proprietar care este ulterior anului 1995(Legea 112/1995) si care emana de la statul roman, dobanditor nelegal al imobilelor. Avand aceste date, solutia de cele mai multe ori este clara, titlul valabil fiind cel al fostului proprietar.
De cealalta parte, o metoda eficienta de aparare pentru proprietarii dobanditori in baza legii 112/1995, este invocarea uzucapiunii de 10 pana la 20 de ani, deoarece titlul prin care acestia au dobandit imobilul de la statul roman este considerat un just titlu, acestia avand cerdinta in momentul cumpararii ca statul roman este adevaratul proprietar.
De aceea, in toate aceste cazuri trebuie analizat de cand incepe sa curga termenul uzucapiunii, si , in plus, trebuie analizate conditiile indeplinirii uzucapiunii.
Din punctul nostru de vedere, termenul cuprins intre 10-20 de ani trebuie calculat pentru posesia netulburata a dobanditorului in baza legii 112/1995, si nu pentru perioada in care fostul proprietar nu s-a interesat de bunul imobil, deoarece termenul uzucapiunii reprezinta tot o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca fostul proprietar, si anume, conditia de a poseda pentru o perioada cuprinsa intre 10-20 ani.
O problema interesanta o reprezinta, cazul mostenitorilor dobanditorilor in baza legii 112/1995. Acestia, in cazul in care sunt mostenitori asupra unor cote indivize, pentru a putea invoca uzucapiunea trebuie sa isi dovedeasca fiecare in parte calitatea de posesor al imobilului.
Comentarii articol (0)