reprezint pe cineva care a cumparat locuinta pe legea 112/1995,reclamanta introducand cererea pe drept comun,480 C.civ. Am pierdut la fond si in apel,instanta dand castig de cauza reclamantei, dar in acelasi timp considera ca si contractul nostru de vanzare-cumparare este valabil,dar nu preferabil. Deci am o decizie civila nefavorabila,data de instanta de apel. Am atacat cu recurs aceasta decizie si am termen in decembrie. Vreau sa prelungesc cat mai mult sederea clientei mele in locuinta cu pricina,drept pentru care vreau sa deschid actiune separata invocand uzucapiunea mica, avand in vedere ca de la cumparare, de la Stat, pina in prezent sunt trecuti cei 10 ani. Astept comentarii...si pareri...
Interesanta idee! Numai ca daca in privinta justului titlu nu ar putea fi discutii, in privinta bunei-credinte, care imperios necesar trebuie unita cu acesta, ar putea exista probleme. In primul rind de la data introducerii actiunii in revendicare, daca nu de la o data anterioara ( notificare, cerer pe Legea nr.10/2001 etc), buna credinta a pierit, numai justul titlu ramine inca valabil. Pe a;ta parte uxucapiunea scurta prevede un termen de 10 pina la 20 de ani in functie de domiciliul celui impotriva caruia curge prescriptia. Si aici trebuie avuta in vedre situatia. In rest, succes!
precizez ca nu s-au facut demersurile pe legea 10 de niciun fel(nici notificare,nici cerere, nimic)iar domiciliul celui impotriva caruia curge prescriptia este in acelasi imobil pe care eu l-am cumparat,fiind singura chiriasa cumparatoare din celelalte apartamente ce formeaza intreg imobilul,celelalte fiindu-i restituite,tot pe 480.
Buna seara
Ce mi se pare innedit este ceea ce ati scris in legatura cu faptul ca reclamanta a dobandit proprietatea imobilului invocand art480 Cod civil.
Dupa revolutie cam toata lumea a cerut proprietatea imobilelor fie pe legea 18 fie pe legea 10 ..de aceea as fi curioasa ce titlu invoca reclamanta in actiunea in revendicare deoarece inteleg ca instanta prin compararea titlurilor (contractul de vanzare al dumneavoastra si titlu ei)a considerat ca e preferabil titlul ei.
Imi puteti spune in baza carui titlu are proprietatea asupra apartamentului?
In orice caz coroborat cu ce am spus mai sus puteti invoca uzucapiunea daca intr-adevar nu s-a cerut proprietatea la nicuna din aceste legi .Pina la urma uzucapiunea este o sanctiune a pasivitatii adevaratului proprietar.
In anul 1997, reclamanta a chemat in instanta Consiliul General al Primariei Municipiului Bucuresti,si avand in vedere inexistenta titlului de proprietate al statului, imobilul fiind confiscat abuziv prin decretul 92/1952, reclamanta depunand actul de donatie transcris in anul 1945,de la autorul acesteia,care la randul lui il dobandise prin contract de vinzare-cumparare in anul 1943. In urma compararii titlurilor de proprietate in baza art 480-481 C.civ.instanta de judecata a dispus lasarea in deplina posesie si proprietate imobilul,numai ca in acest imobil, singura cumparatoare in baza legii 112/1995,este clienta mea,care nu a fost chemata in instanta atunci,iar dupa 10 ani, si pentru ca Primaria nu a pus-o si in posesia garsonierei detinute de clienta mea,se introduce o noua actiune,tot pe 480, strict pe aceasta garsoniera,dar compararea titlurilor se face intre decizia data in 1997,ca titlu in baza careia detine intreg imobilul,si contractul meu de vinzare-cumparare incheiat in baza legii 112/1995.