avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... principiul autoritatii de lucru judecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

principiul autoritatii de lucru judecat

buna ziua
un imobil cu doua apartamente din care unul nationalizat si vindut in baza legii112/1995 in anul 1997.
-proprietarul celuilant apartament care este mostenitorul intregului imobil inainte de nationalizare face o actiune de restituire a apartamentului nationalizat dupa vinzarea lui in 1997,in 2002 in baza art.480 si legea 10/2001 acesta aleging ca actiunea sa fie in baza legii 10/2001.actiunea se respinge si ramine definitiva din 2002.mostenitorul proprietarului caruia i s-a respins actiunea de restituire a apartamentului nationalizat a decedat in 2007.hotarirea definitiva nu a fost pusa in aplicare asupra bunurilor masei succesorale.
-mostenitorii acestuia vind in 2009 si actualul cumparator (care desii actiunea mentionata este definitiva din 2002),are trecut in contract de vinzare cumparare intreaga suprafata de teren a imobilului mai putin (constructia )apartamentul vindut in 1997 caruia i s-a atribuit conform legii 112/1995 terenul in indiviziune de sub constructie.
-actualmente acest cumparator (2009) dechide o actiune in constatare in baza art.111 c.civil si art.480si 481 prin comparare de titluri pentru lasarea in libera folosinta aterenului de sub apartamentul vindut in baza l.112/95.
intrebare :
-daca actiunea in revendicare facuta de mostenitorul proprietarului in 2002 este respinsa si deci definitiva,neatacata de acesta pina in 2007 cind decedeaza cum poate avea in acte actulalul cumparator cea ce i s-a respins proprietarului. -actiunea in constatare prin compare de titluri avind in vedere sentinta definitiva din 2002 nu opereaza asupra masei succesorale ?si cumparatorul nu putea cumpara ce s-a respins de o instanta.
-cum poti cumpara cea ce s-a respins de o instanta ?
1. se poate vorbi de principiul autoritatii de lucru judecat ?
cu stima
sandry
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
sandry, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 14:54, 18 Iulie 2011
Este posibil ca fostul proprietar sa detina un titlu asupra intregului teren. Inteleg ca anterior v-ati judecat cu privire la apartament, nu si cu privire la cota parte din teren aferenta apartamentului.
Ca raspuns la actiunea formulata de actualul proprietar trebuie facuta cerere reconventionala, prin care sa solicitati anularea partiala a actelor actualului proprietar si antecesorului sau, cu privire la acesta cota-parte din terenul aferent apartamentului. Puteti invoca si autoritatea de lucru judecat, desi obiectul celor doua cauze nu este identic, dar finalitatea celor doua actiuni pare aceeasi.
Se pot formula mult mai multe aparari.
Va sfatuiesc sa va angajati avocat, speta avand un grad de dificultate ridicat.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
DE MENTIONAT
actiunea din 2002 a fostului proprietar s-a facu in baza art.480 si legea 10/2001 acesta aleging ca actiunea sa fie in baza legii 10/2001.
Pentru a exista autoritate de lucru judecat trebuie ca cele doua pricini sa se poarte intre aceleasi parti, sa aiba acelasi obiect si sa fie intemeiate pe aceeasi cauza.
In speta dvs. sunt indeplinite cerintele privind identitatea de parti si cauza.
Identitatea de parti se pastreaza si atunci cand reclamantul este dobanditorul drepturilor de la cel care a fost reclamant in cauza anterioara.
Conditia identitatii de cauza este de asemenea indeplinita, intrucat pretentiile in ambele procese se intemeiaza pe invocarea dreptului de proprietate asupra imobilului al proprietarului deposedat de comunisti.
Cu privire la identitatea de obiect : cele doua procese nu au obiecte absolut identice, dar asa cum va spuneam, instanta ar putea considera ca indeplinita si aceasta conditie, avand in vedere finalitatea urmarita in ambele cauze.

In mod deliberat cel de-al doilea proces a fost formulat in acest fel, pentru a se ocoli autoritatea de lucru judecat a primei hotarari.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
multumesc pentru raspuns .
de mentionat :-daca actiunea in revendicare facuta de proprietar in 2002 este respinsa si deci definitiva,neatacata de acesta pina in 2007 cind decedeaza cum poate avea in acte actulalul cumparator cea ce i s-a respins proprietarului.sau mai exat cum se poate remedia ?

cu stima
sandry


Am vazut dispozitii ale primarului, emise in temeiul Legii nr.10/2001 prin care, desi nu se restituiau toate apartamentului, se restituia in intregime terenul aferent. In opinia mea,aceste dispozitii sunl lovite partial de nulitate. Constatarea nulitatii trebuie ceruta instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.480 si 111 cod procedura civila sandry sandry buna ziua mostenitorul proprietarului unui case cu 2 apartamente din care unul nationalizat(L.134/1949) si vindut in baza .L.112/1995 in anul ... (vezi toată discuția)
Probleme de proprietate mostenire-vinzare sandry sandry ACTIUNE IN CONSTATARE proprietarului unui case cu etaj cu 2 apartamente din care unul nationalizat(L.134/1949) si vindut in baza .L.112/1995 in anul ... (vezi toată discuția)
Revendicare permisa sau ....? sandry sandry - dintr-un imobil se nationalizeaza 1 ap. care se vinde L.112/1995 cu tot cu terenul aferent constructiei, -mostenitorii [u]detin acte pe tot terenul[/u] ... (vezi toată discuția)