Ordinul 655/2007, din 7 martie 2007, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 201 din 26/03/2007.
Va oferim integral textul rdinului:
Avand in vedere necesitatea modificarii si completarii unor dispozitii ale Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995,
vazand si adresele nr. 2.423 din 25 septembrie 2006 si nr. 205 din 29 ianuarie 2007 ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici de inaintare a propunerilor de modificare si completare a dispozitiilor Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995,
in conformitate cu dispozitiile art. 6 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 132 din 11 februarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:
Art. I. - Regulamentul de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatele (1), (2) si (3) ale articolului 2 vor avea urmatorul cuprins: "Art. 2. - (1) Numarul notarilor publici si al birourilor notariale din localitatile aflate in circumscriptia fiecarei judecatorii si din municipiul Bucuresti se stabilesc prin ordin al ministrului justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici. La formularea propunerilor, Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici va avea in vedere propunerile Camerelor notarilor publici, precum si cerintele rezultate din intinderea teritoriului, numarul locuitorilor, volumul si tipul procedurilor notariale solicitate de catre public, precum si onorariile incasate.
(2) Ministrul justitiei va proceda la actualizarea numarului notarilor publici si al birourilor notariale in primul trimestru al fiecarui an, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Ordinul de actualizare va cuprinde:
a) numarul notarilor publici in functie;
b) numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se vor angaja in birourile notariale;
c) numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care vor participa la examenul de definitivat;
d) numarul locurilor vacante pentru cei care au indeplinit timp de 5 ani functiile juridice prevazute la art. 16 lit. g) din lege si care au promovat concursul prevazut la art. 4 alin. (3) din prezentul regulament;
e) numarul locurilor vacante pentru schimbari de sediu.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica notarilor publici carora le-a incetat suspendarea din exercitiul functiei de notar public."
2. Articolul 3 se abroga.
3. Alineatele (3) si (4) ale articolului 4 vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Verificarea cunostintelor se efectueaza prin concurs organizat anual, de regula in perioada 1-30 noiembrie, de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu acordul Ministerului Justitiei, de catre o comisie formata din: un membru al Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, desemnat de catre acesta; un notar public desemnat de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici; 2 reprezentanti ai Ministerului Justitiei desemnati prin ordin de ministrul justitiei; un cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept acreditate din tara. Data desfasurarii concursului se stabileste de presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu acordul ministrului justitiei.
(4) Tematica pentru fiecare concurs se va stabili din domeniile prevazute la art. 16 alin. (3) din prezentul regulament de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, impreuna cu directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept acreditate din tara."
4. Alineatele (1) si (4) ale articolului 5 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Procedura desfasurarii concursului este stabilita prin Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari si a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public.
...............................................................................................................................
(4) In cazul in care constata ca desfasurarea concursului s-a facut potrivit legii, Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici il valideaza si inainteaza Ministerului Justitiei propunerile de numire a candidatilor declarati admisi."
5. Alineatul (2) al articolului 5 se abroga.
6. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins: "Art. 6. - Propunerile de numire a notarilor publici se vor inainta Ministerului Justitiei de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, impreuna cu urmatoarele documente care atesta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 16 din lege:
- cererea de numire in functia de notar public;
- declaratia pe propria raspundere a candidatului ca are numai cetatenia romana;
- dovada domiciliului in Romania;
- copie legalizata de pe diploma de studii;
- cazierul judiciar;
- referatul notarului public indrumator si notele sau calificativele obtinute pe perioada de stagiu, pentru notarul stagiar; recomandare de la ultimul loc de munca privind reputatia profesionala si sociala, pentru candidatii admisi la concursul prevazut la art. 4 din prezentul regulament;
- adeverinta medicala eliberata de o institutie medicala desemnata de Biroul executiv al Uniunii Nationale a Notarilor Publici, care sa ateste ca este apt din punct de vedere medical;
- dovada ca a fost declarat admis la examenul sau la concursul de notar public;
- dovada privind exercitarea timp de 5 ani a uneia dintre functiile juridice prevazute de lege, pentru candidatii admisi la concursul prevazut la art. 4 din prezentul regulament."
7. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Notarul public este numit prin ordin al ministrului justitiei, pe baza referatului intocmit de directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei privind indeplinirea conditiilor de numire prevazute de lege."
8. Alineatul (3) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins: "(3) La cererea de inregistrare se va atasa ordinul de numire a notarului public, dovada existentei sediului biroului notarial - prin act de proprietate, contract de inchiriere sau alt act, confirmarea Colegiului director al Camerei notarilor publici, in cazul in care activitatea se desfasoara in baza unui contract de societate civila, precum si cu privire la faptul ca biroul notarial dispune de spatiu corespunzator desfasurarii activitatii si conservarii arhivei in bune conditii. Dovada existentei sediului biroului notarial in localitatea in care notarul public a fost numit si in localitatea in care se asociaza nu este necesara in cazul in care se asociaza cu un notar public care are inregistrat sediul biroului notarial."
9. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. - (1) In registrul special prevazut la art. 8 alin. (1) se vor inscrie si urmatoarele operatiuni:
- modificari in modul de desfasurare a activitatii in cadrul biroului notarial;
- schimbarea sediului biroului notarial;
- radierea biroului notarial;
- inregistrarea si incetarea activitatii sediilor secundare, potrivit art. 115 din lege."
10. Dupa alineatul (1) al articolului 12 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Notarul stagiar este persoana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 16 lit. a)-f) din lege, a promovat examenul sau concursul de notar stagiar organizat anual, de regula in perioada 1-15 septembrie, de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu acordul Ministerului Justitiei, si este angajat de notarul public indrumator. Data sustinerii examenului sau concursului de notar stagiar se stabileste de presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu acordul ministrului justitiei."
#PAGEBREAK#
11. Alineatele (2) si (4) ale articolului 12 vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Cererea de angajare, avizata de Colegiul director al Camerei notarilor publici, va fi insotita de dovezile corespunzatoare indeplinirii conditiilor prevazute de art. 16 lit. a)-f) din lege si de dovada promovarii examenului sau concursului de notar stagiar.
...............................................................................................................................
(4) Examenul sau concursul va consta intr-o proba scrisa cu caracter teoretic. Tematica se va stabili din domeniile dreptului civil si legislatiei notariale de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, impreuna cu directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept acreditate din tara.
Comisia de examinare este formata din: un membru al Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, desemnat de catre acesta; 2 notari publici desemnati de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, dintre care unul din Camera notarilor publici unde s-au inscris cei mai multi candidati; un reprezentant al Ministerului Justitiei desemnat prin ordin de ministrul justitiei; un cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept acreditate din tara. Rezultatele examenului sau concursului se valideaza de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici."
12. Alineatele (1) si (3) ale articolului 14 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Uniunea Nationala a Notarilor Publici organizeaza anual, de regula in perioada 1-31 octombrie, examenul de notar public pentru notarii care, pana la data examenului, au indeplinit stagiul de pregatire de 2 ani. Durata de pregatire a notarilor stagiari poate fi considerata indeplinita dupa cel putin un an de activitate, daca s-au distins in profesie si, anterior angajarii lor, au exercitat si alte functii de specialitate juridica timp de cel putin un an.
...............................................................................................................................
(3) Camerele notarilor publici vor inainta Uniunii Nationale a Notarilor Publici cererile candidatilor pentru sustinerea examenului de notar public, impreuna cu referatele notarilor publici indrumatori, notele sau calificativele obtinute pe perioada de stagiu si dovezile privind indeplinirea conditiilor de la art. 16 lit. a)-f) din lege."
13. Alineatul (2) al articolului 15 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Respingerea sau, dupa caz, lipsa nejustificata a notarului stagiar la doua examene de notar public consecutive, dupa efectuarea stagiului, atrage incetarea contractului individual de munca si pierderea calitatii de notar stagiar."
14. Alineatele (1) si (3) ale articolului 16 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Comisia de examinare va fi formata din:
- un membru al Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, desemnat de catre acesta;
- un reprezentant al Ministerului Justitiei desemnat de ministrul justitiei;
- un cadru didactic universitar in specialitatea drept civil de la una dintre facultatile de drept din tara;
- 2 notari publici desemnati de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici.
...............................................................................................................................
(3) Examenul va consta din probe scrise cu caracter teoretic si practic din domeniile dreptului civil, dreptului familiei, dreptului comercial, dreptului international privat, procedurii notariale, dreptului constitutional, precum si legislatiei notariale."
15. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - (1) In toate cazurile de incetare a calitatii de notar public, de suspendare din functie pe o perioada mai mare de 6 luni, precum si in alte cazuri prevazute de lege in care notarul public nu isi poate exercita profesia pe o perioada mai mare de 6 luni, in lipsa unui notar public asociat sau a unui alt notar public in aceeasi circumscriptie teritoriala, Colegiul director al Camerei notarilor publici poate delega un notar public pentru indeplinirea activitatii notariale, in conditiile statutului, pana la numirea unui notar public, incetarea suspendarii din functie sau, dupa caz, incetarea cauzei care a impus delegarea."
16. Alineatul (2) al articolului 21 se abroga.
17. Articolul 22 se abroga.
18. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Sediul biroului notarial se stabileste in localitatea prevazuta in ordinul de numire in functie a notarului public sau la sediul unuia dintre notarii publici asociati.
(2) Asocierea notarilor publici in cadrul aceleiasi Camere a notarilor publici se aproba de catre Colegiul director, iar a notarilor publici din Camere diferite, de catre Consiliul Uniunii, la propunerea Camerelor notarilor publici.
In cazul in care in localitatea din care urmeaza sa isi schimbe temporar sediul notarul public, in vederea asocierii, nu isi mai desfasoara activitatea un alt notar public, Colegiul director al Camerei notarilor publici este obligat sa asigure continuitatea serviciului notarial, precum si preluarea arhivei."
19. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins: "Art. 27. - (1) Schimbarea sediului biroului notarului public din localitatea in care isi desfasoara activitatea intr-o localitate din cadrul aceleiasi circumscriptii sau din alta circumscriptie judecatoreasca se face prin examen sau concurs pe post vacant, prevazut in ordinul de actualizare. In cazul decesului sau incetarii calitatii de notar public a unuia dintre asociati, locul ramas vacant va fi ocupat de asociatul care, anterior asocierii, a fost numit in alta localitate, la cererea acestuia. In cazul existentei mai multor asociati care, anterior asocierii, si-au desfasurat activitatea in alte localitati, locul ramas vacant va fi ocupat prin concurs organizat de Camera respectiva. La concurs pot participa numai notarii publici care au avut calitatea de asociat al notarului public decedat sau caruia i-a incetat calitatea.
In cazul in care in localitatea din care urmeaza sa isi schimbe sediul notarul public nu isi mai desfasoara activitatea un alt notar public, Colegiul director al Camerei notarilor publici este obligat sa asigure continuitatea serviciului notarial, precum si preluarea arhivei.
(2) Examenul sau concursul de schimbare de sedii se organizeaza anual, de regula in perioada 1-30 mai, de catre Camerele notarilor publici, si consta intr-o proba practica scrisa. Examenul sau concursul de schimbare de sedii se sustine in fata unei comisii formate din 3-5 notari publici din cadrul Camerei notarilor publici respective. La examenul sau concursul de schimbare de sediu va participa, in calitate de observator, un reprezentant al Ministerului Justitiei, desemnat prin ordin al ministrului justitiei. Acesta va intocmi un raport privind desfasurarea examenului sau concursului de schimbare de sedii, pe care il va inainta ministrului justitiei si Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici.
(3) Rezultatele examenului sau concursului de schimbare de sedii se valideaza de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, pe baza propunerilor Camerelor notarilor publici si a raportului intocmit de observator.
(4) Procedura desfasurarii examenului sau concursului de schimbare de sedii este stabilita prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei.
(5) Dupa emiterea ordinului ministrului justitiei de schimbare a sediului, notarul public are obligatia de a face inscrierile corespunzatoare potrivit prevederilor art. 8 din prezentul regulament; cu privire la arhiva sunt aplicabile dispozitiile art. 18 alin. (3) din prezentul regulament.
(6) Locurile ramase vacante dupa actualizare, in urma concursului prevazut la art. 4 din prezentul regulament, a examenului sau concursului pentru schimbarile de sedii, precum si ca urmare a decesului sau incetarii calitatii de notar public vor fi prevazute in urmatorul ordin de actualizare, in situatia in care mentinerea acestora se mai justifica."
20. Titlul capitolului III va avea urmatorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Biroul notarial. Evidentele activitatii notariale. Evidentele
Uniunii Nationale a Notarilor Publici"
#PAGEBREAK#
21. Dupa alineatul (2) al articolului 36 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) In cazul incetarii activitatii notarului public, arhiva biroului notarial va fi preluata, dupa caz, de alt notar din circumscriptia aceleiasi judecatorii sau de Camera notarilor publici."
22. La articolul 37, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Evidentele biroului notarilor publici asociati se tin in partida comuna, iar arhiva creata pe durata asocierii va ramane notarului public in al carui sediu acestia isi desfasoara activitatea. In cazul in care sediul biroului notarului public este coproprietatea notarilor publici asociati, arhiva va ramane notarului public care isi continua activitatea in acel sediu."
23. Alineatul (2) al articolului 38 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Traducerile se efectueaza de persoane autorizate de Ministerul Justitiei si de interpretii si traducatorii autorizati in specialitatea stiinte juridice in statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European de origine ori de provenienta, ale caror certificate sau alte documente similare sunt recunoscute de Ministerul Justitiei."
24. La articolul 40 alineatul (1), literele e) si f) se abroga.
25. Alineatul (4) al articolului 40 va avea urmatorul cuprins:
"(4) Daca in biroul notarial functioneaza mai multi notari publici asociati, in registrele prevazute la alin. (1) vor fi evidentiate separat lucrarile si onorariile pe numele fiecarui notar public."
26. La articolul 40, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Notarul public intocmeste evidenta statistica a lucrarilor si operatiunilor notariale."
27. Alineatul (4) al articolului 41 se abroga.
28. Articolul 42 va avea urmatorul cuprins: "Art. 42. - In opisul registrului general se trec numele si prenumele tuturor partilor care figureaza in actele intocmite, in ordine alfabetica. Legalizarile copiilor si traducerile nu se opiseaza."
29. Articolul 45 se abroga.
30. Dupa sectiunea a II-a "Evidentele biroului notarial" a capitolului III se introduce o noua sectiune, sectiunea a III-a, cu urmatorul cuprins:
"SECTIUNEA a III-a
Evidentele Uniunii Nationale a Notarilor Publici
Art. 561. - La nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se infiinteaza urmatoarele registre:
a) Registrul national de evidenta a succesiunilor, in care se inregistreaza cauzele succesorale referitoare la cetatenii straini sau apatrizi, cu ultimul domiciliu in strainatate, de pe urma carora au ramas bunuri imobile in Romania (RNSE);
b) Registrul national de evidenta a testamentelor autentice (RNTA), in care se inregistreaza toate dispozitiile testamentare si revocarea lor;
c) Registrul national de evidenta a optiunilor succesorale (RNOS), in care se inregistreaza toate actele notariale referitoare la acceptarea pura si simpla, acceptarea sub beneficiu de inventar si renuntarea la succesiune;
d) Registrul national de evidenta a revocarii procurilor (RNPR), in care se inregistreaza toate actele de revocare expresa a procurilor date in scopul incheierii de acte si indeplinirii de proceduri notariale.
Art. 562. - (1) Registrele prevazute la art. 561 se tin in format material si electronic.
(2) Inregistrarile se fac in momentul si in ordinea primirii lucrarilor.
(3) Erorile de inregistrare se indreapta fara a se sterge vechiul text, doar prin bararea acestuia.
Art. 563. - Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici va aproba prin hotarare normele metodologice privind procedura de operare in registrele prevazute la art. 561 si dovezile care se elibereaza in urma verificarilor.
Art. 564. - (1) Notarii publici sunt obligati sa comunice de indata Uniunii Nationale a Notarilor Publici informatiile care au legatura cu actele si procedurile mentionate la art. 561, in vederea inregistrarii.
(2) Notarii publici au obligatia ca, inainte de finalizarea actelor si procedurilor notariale, sa procedeze la consultarea registrelor nationale corespunzatoare, prevazute la art. 561, solicitand in acest scop si pe cheltuiala partilor un certificat eliberat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici in conditiile stabilite prin normele metodologice."
#PAGEBREAK#
31. Alineatul (1) al articolului 58 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Identitatea partilor se stabileste in conditiile art. 50 din lege, cu mentionarea numelui, prenumelui si a codului numeric personal ale persoanelor fizice sau, dupa caz, a denumirii, a codului unic de inregistrare sau a codului fiscal si a calitatii reprezentantului indreptatit sa incheie actul in numele persoanei juridice."
32. Alineatul (2) al articolului 58 se abroga.
33. Alineatul (1) al articolului 60 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 60. - (1) In cazul actelor supuse publicitatii mobiliare sau imobiliare, notarul public este obligat sa intreprinda de indata in numele titularilor acestor drepturi, direct ori prin angajatii sai, demersurile necesare la biroul de publicitate competent si sa inmaneze partilor dovezile referitoare la inscrierea drepturilor."
34. Alineatul (3) al articolului 60 se abroga.
35. Alineatul (1) al articolului 70 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 70. - (1) In actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat sa verifice situatia proprietatii si sarcinile bunului. In acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale instrainatorului si, dupa caz, extrasul de carte funciara sau certificatul de sarcini, precum si certificatul de atestare fiscala."
36. Alineatul (1) al articolului 80 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Declaratiile de renuntare la succesiune, de acceptare pura si simpla sau sub beneficiu de inventar se fac in forma autentica si se inscriu pentru opozabilitate in Registrul national de evidenta a optiunilor succesorale (RNOS) prevazut la art. 561."
37. Dupa alineatul (1) al articolului 80 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Fac exceptie de la dispozitiile alin. (1) declaratiile de acceptare pura si simpla facute in cadrul dezbaterii succesorale si consemnate in incheierea de sedinta."
38. Alineatul (2) al articolului 80 se abroga.
39. Alineatul (3) al articolului 80 va avea urmatorul cuprins:
"(3) Declaratiile de optiuni succesorale inscrise in Registrul national de evidenta a optiunilor succesorale se pastreaza in mape tinute de Uniunea Nationala a Notarilor Publici."
40. Alineatul (2) al articolului 81 se abroga.
41. Alineatul (3) al articolului 95 se abroga.
42. Articolul 96 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Incheierea de legalizare a copiei de pe un inscris intocmit intr-o alta limba decat cea romana se semneaza de notarul public care a facut confruntarea, in cazul in care limba straina este limba sa materna sau pentru care a fost autorizat ca traducator si interpret. In cazul in care confruntarea se face de catre traducator, incheierea va fi semnata de acesta in fata notarului public, in afara de cazul in care traducatorul are depus specimenul de semnatura la biroul notarial, la care se va anexa traducerea in limba romana a inscrisului, semnata de traducator.
(2) Copia inscrisului tradus se anexeaza la exemplarul traducerii legalizate a acestuia, care ramane in arhiva notarului public."
43. Alineatul (1) al articolului 109 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 109. - (1) Evidentele privind numarul notarilor publici, al notarilor stagiari, al birourilor notariale, numirea, suspendarea si incetarea suspendarii, asocierea si incetarea asocierii, schimbarea sediului biroului notarial, incetarea calitatii de notar public, inregistrarea si incetarea activitatii birourilor notariale sunt indeplinite sau, dupa caz, tinute, potrivit legii, de directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei."
44. Dupa articolul 127 se introduce un nou articol, articolul 1271, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1271. - Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Camerele notarilor publici pot elibera persoanelor interesate, la cerere, copii certificate de pe actele pe care le detin."
Art. II. - (1) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, se vor stabili conditiile de organizare si desfasurare a examenului sau concursului de schimbare de sedii, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei.
(2) In acelasi termen, Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari si a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public se va modifica si se va completa in mod corespunzator, urmand a stabili si conditiile de organizare si desfasurare a examenului sau concursului de notar stagiar.
Art. III. - Camerele notarilor publici si notarii publici, care tin registrele speciale de renuntari la succesiune, opisele acestora, precum si declaratiile inscrise in aceste registre, le vor transmite Uniunii Nationale a Notarilor Publici in vederea crearii bazei de date centralizate.
Art. IV. - Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentul ordin, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se articolelor o noua numerotare.
Comentarii articol (0)