din 07/03/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 200 din 23/03/2007
Art. 1. - Prezenta instructiune este emisa in aplicarea art. 2861 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, modificata si completata prin Legea nr. 208/2005 si Legea nr. 97/2006, denumita in continuare Legea nr. 297/2004.
Art. 2. - (1) Prevederile art. 2861 alin. (2) din Legea nr. 297/2004 referitoare la suspendarea exercitiului dreptului de vot sunt aplicabile in situatia in care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 97/2006 sau ulterior, o persoana, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 1% din capitalul social al unei societati de investitii financiare, denumita in continuare SIF.
(2) Persoana prevazuta la alin. (1) va transmite catre SIF si operatorul de piata o declaratie privind persoanele cu care aceasta actioneaza in mod concertat in ceea ce priveste SIF, autentificata, intocmita conform anexei la prezenta instructiune.
(3) In situatia in care declaratia mentionata la alin. (2) este transmisa de o societate-mama, filialele acestei societati sunt exceptate de la obligatia de a transmite declaratia respectiva.
(4) Declaratia prevazuta la alin. (2) va fi transmisa in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni sau, dupa caz, de la data dobandirii respectivei detineri.
(5) Orice modificare a declaratiei prevazute la alin. (2) se transmite, in aceleasi conditii ca si declaratia initiala, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data aparitiei respectivei modificari.
(6) Depozitarul central are obligatia de a notifica de indata conducerea SIF/societatii de administrare a investitiilor, denumita in continuare SAI, care administreaza SIF cu privire la orice depasire a limitei de 1% prevazute la art. 2861 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, aparuta ca urmare a unei operatiuni pe piata sau a unui transfer direct efectuat in conformitate cu prevederile legale incidente.
(7) SIF are obligatia ca in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data primirii declaratiei mentionate la alin. (2) sa aduca la cunostinta publicului, prin publicare pe site-ul propriu, informatiile din cuprinsul acesteia.
(8) SIF are obligatia de a transmite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, denumita in continuare CNVM, la sfarsitul fiecarei luni calendaristice, lista persoanelor mentionate la art. 2 alin. (1).
Art. 3. - (1) In vederea suspendarii prevazute la alin. (2) al art. 2861 din Legea nr. 297/2004, drepturile de vot detinute de o persoana se calculeaza cu luarea in considerare a urmatoarelor:
a) drepturi de vot detinute de o terta persoana cu care respectiva persoana fizica sau juridica a incheiat un acord prin care cei doi se obliga sa adopte o politica comuna in ceea ce priveste respectiva societate, prin exercitarea concertata a drepturilor de vot detinute;
b) drepturi de vot aferente actiunilor detinute de respectiva persoana fizica sau juridica care sunt constituite in garantie, cu conditia ca aceasta sa controleze drepturile de vot si sa isi declare intentia de a le exercita;
c) drepturi de vot detinute sau care pot fi exercitate in conformitate cu lit. a) si b) de o entitate controlata de respectiva persoana fizica sau juridica;
d) drepturi de vot aferente actiunilor aflate in posesia respectivei persoane fizice sau juridice, pe care aceasta, in lipsa unor instructiuni specifice de la proprietarii actiunilor, poate sa le exercite fara restrictii;
e) drepturi de vot exercitate de respectiva persoana fizica sau juridica in calitate de mandatar pe care aceasta, in lipsa unor instructiuni specifice de la proprietarii actiunilor, poate sa le exercite fara restrictii;
f) drepturi de vot detinute de o terta persoana, alta decat cea prevazuta la lit. a) si c), care actioneaza in mod concertat cu respectiva persoana fizica sau juridica.
(2) Cand SIF dobandeste sau instraineaza, direct ori indirect, propriile actiuni, aceasta face public procentul actiunilor proprii detinute, cat de curand posibil, dar nu mai tarziu de 4 zile lucratoare de la respectiva instrainare sau dobandire, daca acest procent atinge, depaseste ori scade sub pragul de 1% din capitalul social.
(3) In vederea calcularii pragului prevazut la art. 2 alin. (1), SIF va face public numarul total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate acestora la sfarsitul fiecarei luni calendaristice daca in cursul acesteia a avut loc o majorare sau o reducere a capitalului social/numarului drepturilor de vot.
(4) Prevederile art. 2 alin. (1) se aplica si in cazul unei persoane fizice sau juridice care detine, direct ori indirect, instrumente financiare care ii dau dreptul sa achizitioneze actiuni la care sunt atasate drepturile de vot, deja emise de un emitent ale carui actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
Art. 4. - (1) Responsabilitatea cu privire la calculul limitei de detinere, precum si la suspendarea drepturilor de vot in cazul in care sunt incidente prevederile art. 2861 din Legea nr. 297/2004 si ale prezentei instructiuni revine conducerii SIF sau a SAI care administreaza o SIF.
(2) Anterior adunarilor generale ale actionarilor, conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF are obligatia sa verifice pentru actionarii inregistrati la data de referinta drepturile de vot care sunt suspendate in conformitate cu prevederile art. 2861 din Legea nr. 297/2004 si sa informeze corespunzator depozitarul central, in vederea operarii in evidente a suspendarii.
(3) Drepturile de vot se suspenda cu respectarea prevederilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004 si ale prezentei instructiuni, astfel incat respectiva persoana sa nu poata exercita in adunarea generala a actionarilor pozitia detinuta cu nerespectarea art. 2 alin. (1).
(4) Conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF va proceda de indata la suspendarea drepturilor de vot aferente valorilor mobiliare ce depasesc pragul de 1% din capitalul social al SIF, dupa caz, astfel:
a) incepand cu data primirii declaratiei prevazute la art. 2 alin. (2); sau
b) incepand cu data primirii notificarii din partea CNVM in conformitate cu alin. (6); sau
c) incepand cu data la care a luat cunostinta, din documentele aflate la dispozitia sa, despre situatia prevazuta la art. 2 alin. (1); sau
d) incepand cu data primirii notificarii din partea depozitarului central, prevazuta la art. 2 alin. (6).
(5) Conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF are obligatia de a introduce in contractul incheiat cu depozitarul central clauze, conditii si termeni care sa permita partilor contractante aplicarea dispozitiilor prezentei instructiuni.
(6) CNVM dispune conducerii SIF sau a SAI care administreaza o SIF sa suspende drepturile de vot in cazul in care constata neindeplinirea obligatiilor prevazute la art. 2 alin. (2) si (6) si/sau la alin. (1) al prezentului articol.
(7) Conducerea SIF sau a SAI care administreaza o SIF procedeaza la ridicarea imediata a suspendarii dreptului de vot in situatia in care primeste o declaratie intocmita conform prevederilor art. 2 alin. (2) si (6) insotita de documentele justificative, din care rezulta ca depasirea limitelor de detinere directa sau indirecta de 1% a fost inlaturata in termenul prevazut la alin. (4) al art. 2861 din Legea nr. 297/2004.
Art. 5. - Dupa expirarea termenului mentionat la art. 2861 alin. (4) din Legea nr. 297/2004 se aplica in mod corespunzator procedura prevazuta la art. 283 din aceeasi lege.
Art. 6. - (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei instructiuni se sanctioneaza potrivit prevederilor titlului X din Legea nr. 297/2004.
(2) Incalcarea prevederilor art. 2 si 4 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 lei si 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, cuprinsa intre 0,5% si 5% din capitalul social varsat pentru persoanele juridice.
(3) Odata cu sanctiunea prevazuta la alin. (2) se poate aplica si sanctiunea suspendarii/retragerii autorizatiei sau a interzicerii temporare a desfasurarii unor activitati si servicii ce cad sub incidenta Legii nr. 297/2004.
(4) Includerea in cuprinsul declaratiilor/notificarilor prevazute in prezenta instructiune a unor informatii false intra sub incidenta art. 292 din Codul penal, republicat, referitor la falsul in declaratie.
Art. 7. - Prezenta instructiune intra in vigoare la data publicarii acesteia si a ordinului de aprobare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se publica in Buletinul CNVM si pe site-ul CNVM (www.cnvmr.ro).
Art. 8. - La data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni se abroga Instructiunea nr. 10/2005 emisa in aplicarea prevederilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, modificata prin Legea nr. 208/2005 pentru modificarea art. 285 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital si prin Ordonanta Guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 40/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 792 din 31 august 2005.
Nota: Modelul de declaratie detineri se afla atasat
Comentarii articol (0)