Visul majoritatii romanilor “de la bloc” este sa-si cumpere 500 de metri patrati de pamint pe care sa-si construiasca o casa. Unii reusesc acest lucru si, dupa ce se vad cu actele terenului in mina, incep sa prospecteze piata pentru gasirea unui proiectant si apoi a unui constructor. Daca piata proiectelor arata ca, pentru o casa individuala, un proiect costa aproximativ 4.000 de euro, punerea lui in aplicare va costa minimum 50.000 de euro.
Companiile de constructii practica preturi cuprinse intre 110 si 400 euro pe metru patrat construit, ceea ce inseamna ca o persoana cu un salariu mediu ar putea ridica un metru patrat pe luna. Pretul pentru constructia unei case depinde de multe variabile. Incepind de la materialele de constructie alese si pina la inaltimea dorita a camerelor, un client poate plati preturi modeste pentru case din BCA sau din lemn si preturi mai mari pentru cele din caramida.
“Nu practicam intotdeauna preturi la metru patrat deoarece preferintele clientilor sint diferite si, dupa cum spunem noi, nu sint doua case la fel. Ca pret orientativ insa, pe metru patrat, o casa la cheie costa intre 280 si 400 de euro”, spune Carmen Stoian, reprezentant al Global Construct. Aceste preturi sint minime, precizeaza specialistii, deoarece casele pot fi construite din materiale mult mai scumpe, unele din import si multe de calitate superioara. Dar nu numai costul materialelor ridica pretul, ci si usurinta manoperei.
“Recomandam oricui ne intreaba casa din caramida plina sau eficienta, cum ii spunem noi. Se leaga bine, nu ramin fisuri in zidarie si e foarte bun izolant termic. Dar pretul nu e mai mare doar pentru ca si caramida e mai scumpa, ci si pentru ca se lucreaza mult mai greu”, explica Mihail Morosanu, reprezentant al firmei de constructii M Com 2000.
Comentarii articol (0)