Instructiunile nr. 2/2007 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 220 din 30.03.2007
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Instructiuni nr. 2/2007
din 07/03/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 220 din 30/03/2007
privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Art. 1. - Prezenta instructiune stabileste modul de intocmire si depunere a situatiilor financiare anuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, denumita in continuare C.N.V.M.
Art. 2. - Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M., indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate si de reglementarile contabile aplicabile, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna un exemplar al situatiilor financiare anuale la C.N.V.M. si un exemplar la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Art. 3. - Situatiile financiare anuale se vor intocmi avandu-se in vedere formatele prevazute de Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 75/2005, precum si formularele: "Date informative" (cod 30), "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), intocmite conform formularisticii procurate de la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Art. 4. - (1) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M. vor intocmi si vor depune la C.N.V.M. situatiile financiare anuale care cuprind urmatoarele formulare, in functie de specificul fiecarei categorii de entitate:
a) pentru entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M., cu exceptia organismelor de plasament colectiv:
1. bilant (cod 10) - conform anexei nr. 1;
2. cont de profit si pierdere (cod 20) - conform anexei nr. 1;
3. situatia modificarilor capitalului propriu - conform anexei nr. 1;
4. situatia fluxurilor de trezorerie - conform anexei nr. 1;
5. notele explicative la situatiile financiare anuale.
Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40);
b) pentru organismele de plasament colectiv care sunt constituite prin act constitutiv:
1. bilant (cod 10) - conform anexei nr. 2;
2. cont de profit si pierdere (cod 20) - conform anexei nr. 2;
3. situatia modificarilor capitalului propriu - conform anexei nr. 2;
4. situatia fluxurilor de trezorerie - conform anexei nr. 2;
5. notele explicative la situatiile financiare anuale.
Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40);
c) pentru organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv:
1. bilant (cod 10) - conform anexei nr. 3;
2. situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20) - conform anexei nr. 3.
(2) Bilantul prezinta, in forma sintetica, elementele de activ si datorii, grupate dupa natura, destinatie si lichiditate, respectiv dupa natura, provenienta si exigibilitate. Bilantul se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice, incheiata la sfarsitul exercitiului financiar pentru care se face raportarea, pusa de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile.
(3) Contul de profit si pierdere cuprinde: cifra de afaceri neta, veniturile si cheltuielile exercitiului, grupate dupa natura lor, precum si rezultatul exercitiului (profit sau pierdere). Pentru societatile de investitii financiare, in sensul prezentei instructiuni, cifra de afaceri se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din activitatea curenta.
(4) Pentru organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, contul de profit si pierdere se va numi "Situatia veniturilor si cheltuielilor".
(5) In formularul "Date informative" (cod 30), la randurile 01 si 02 din coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati vor inscrie cifra 1, indiferent de numarul acestora. La randurile privind platile restante se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.
In "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), informatiile sunt inscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupa caz.
Art. 5. - (1) Situatiile financiare anuale se semneaza de catre administratorul societatii si de catre persoana responsabila cu elaborarea lor, in care se vor preciza calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, expert contabil, contabil autorizat), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
(2) Administratorul entitatii si persoana responsabila cu elaborarea situatiilor financiare anuale poarta raspunderea, potrivit legii, asupra realitatii informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara, precum si asupra celorlalti indicatori cuprinsi in situatiile financiare anuale.
(3) Entitatile care au in subordine sucursale sau subunitati fara personalitate juridica vor verifica si centraliza balantele de verificare ale acestora, intocmind situatiile financiare anuale.
(4) Entitatile vor intocmi situatiile financiare anuale folosind planul de conturi aplicabil fiecarei categorii, conform reglementarilor contabile in vigoare.
Art. 6. - (1) Entitatile vor completa datele de identificare precizate in antetul bilantului (denumirea unitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului), cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate (anexa nr. 5), precum si codul unic de inregistrare, citet, si codul privind activitatea, fara a se folosi prescurtari sau initiale.
(2) Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Bilant" a datelor prevazute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca situatia financiara anuala nu a fost depusa.
(3) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M. completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), din Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 301 si 301 bis din 5 noiembrie 1997, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.
Art. 7. - (1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M. se depun, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, la C.N.V.M.
(2) Entitatile care de la constituire pana la incheierea exercitiului financiar nu au desfasurat activitate vor depune o declaratie pe propria raspundere in acest sens la C.N.V.M., in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii, respectiv:
- denumirea completa, conform certificatului de inregistrare;
- adresa completa si numarul de telefon;
- numarul de inregistrare la registrul comertului si codul privind activitatea;
- codul fiscal/codul unic de inregistrare;
- capitalul social.
O declaratie similara vor depune si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare potrivit prevederilor legale incidente.
(3) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, un exemplar al situatiei financiare anuale si al declaratiei pe propria raspundere conform alin. (1) si (2) se vor depune si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 120 de zile, respectiv in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Art. 8. - (1) Formatul electronic al situatiilor financiare anuale, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta, care este pus la dispozitia entitatilor, gratuit, de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.
(2) Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M. pot depune situatiile financiare anuale la registratura C.N.V.M. si a unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995. De asemenea, la depunere se vor avea in vedere si prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Formularele care compun situatiile financiare anuale se vor completa in lei. Aceasta unitate de masura se va trece pe fiecare formular in parte.
(4) Pentru organismele de plasament colectiv aflate in administrare, situatiile financiare anuale vor fi intocmite si depuse atat la C.N.V.M., cat si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice de catre societatea de administrare a investitiilor, distinct de propriile situatii financiare anuale.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), pentru organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, situatiile financiare anuale vor fi intocmite si depuse numai la C.N.V.M. de catre societatile de administrare a investitiilor, distinct de propriile situatii financiare anuale. Ministerul Finantelor Publice nu va elabora program de asistenta pentru organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv.
Art. 9. - In conformitate cu prevederile art. 30 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) din aceeasi lege, prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Art. 10. - Anexele nr. 1-5*) fac parte integranta din prezenta instructiune.
___________
*) Anexele nr. 1-5 sunt reproduse in facsimil.
Art. 11. - Nerespectarea prevederilor prezentei instructiuni se sanctioneaza in conformitate cu prevederile titlului X "Raspunderi si sanctiuni" din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 12. - Prezenta instructiune intra in vigoare la data publicarii acesteia si a ordinului de aprobare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va fi publicata in Buletinul C.N.V.M., precum si pe site-ul C.N.V.M. (www.cnvmr.ro).
_____________
Nota:Anexele la Instructiunile nr.2/2007 vi le oferim atasat.
Comentarii articol (0)