Contributiile pentru pensiile private facultative vor incepe sa fie colectate din mai 2007, iar cele pentru pensiile private obligatorii, din ianuarie 2008, a declarat miercuri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, la o dezbatere pe tema pensiilor private din Romania.
"Cetatenii au la dispozitie patru luni, incepand din august 2007, pentru a alege un fond de pensii privat obligatoriu", a spus Oancea.
Incepand cu 10 aprilie 2007, Comisia de supraveghere a sistemului de pensii incepe sa primeasca cererile din partea companiilor pentru administrarea fondurilor de pensii, pentru pensiile private obligatorii, potrivit declaratiilor lui Mircea Oancea.
"Acesta a precizat ca autorizarea se va face pana in luna august, iar apoi se poate adera la un fond de pensii.
Pana in prezent, Comisia de supraveghere a autorizat ING Asigurari de viata sa administreze fondurile de pensii private.
In cazul pensiilor private obligatorii, toti angajatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera doi la suta din salariul brut, in primul an, procentajul urmand sa creasca cu 0,5 la suta pe an, pana la sase la suta, bani care merg acum la fondul public de pensii.
Si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu o pot face.
In ceea ce priveste pensiile private facultative, legea prevede o deductibilitate de 200 de euro pe an la salariat si de 200 de euro pe an la angajator.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, la lansarea oficiala a pilonului II de pensii, ca toate costurile introducerii pensiilor private obligatorii in Romania, de doua miliarde de euro pe o perioada de cinci ani, pot fi asumate de bugetul Romaniei, tinand cont de avantajele pe termen lung.
In medie, costurile introducerii acestui sistem vor reprezenta 400 de milioane de euro pe an, respectiv 0,2 - 0,3 la suta din PIB
Potrivit lui Vladescu, MFP isi asuma, impreuna cu Guvernul Romaniei, costurile implementarii sistemului pensiilor obligatorii administrate privat, costuri care sunt absolut necesare si rezonabile in raport cu avantajele pe termen lung.
Comentarii articol (0)