Pe crimpeiul de plaja de la Kusadasi stau cu burta la soare romani, o puzderie de nord-europeni si hoarde de sirbi si bulgari - cei mai favorizati turisti est-europeni din Turcia acestei veri. “Ghidul ne-a spus ca in fiecare an turcii tintesc cite o tara din care vor sa atraga cit mai multi vizitatori. Cele mai avantajoase oferte sint acum pentru sirbi si bulgari”, spune Ana Maria Vladescu. Toti isi impart plaja murdara, aflata continuu sub supravegherea camerelor de luat vederi si se racoresc in apa albastra si clara a Marii Egee. “Marea e excelenta, dar plaja nu e prea curata si se inchide la noua seara. N-ai cum sa faci nici o plimbare sub clar de luna”, se supara Ana Maria ca pe litoralul turcesc romantismul apune o data cu soarele. Plimbaretii care nu vor sa stea la plaja zi-lumina pot alege una dintre excursiile-optionale la Efes, Pamukkale sau Didyma. La Kusadasi nu trebuie sa calci pragul restaurantului ca sa te saturi. Pe strada poti sa maninci ieftin de la kebap, castane, saslic si frigarui din carne de oaie, pina la delicatese precum caracatita si calamarul prajit.
O baie pentru intinerire in piscina Cleopatrei
Diana Soare stie cit e de important sa ai un ghid care vorbeste macar engleza. “Ghidul nostru de la Efes era un tip excelent, absolvent de istorie, care era si bine pregatit si facea si multe poante, o combinatie pe care n-am prea vazut-o la ghizii romani. Ne-a aratat ruinele bibliotecii din Efes, a treia ca marime in perioada antichitatii, ne-a povestit de civilizatia infloritoare din cetate. Sfirsitul cica i-a venit de la tintari, fiindca zona era mlastinoasa pe atunci si insectele astea afurisite imprastiau malaria”, rezuma Diana Soare lectia de istorie.
La Pamukkale vestea proasta este ca trebuie sa te descalti inainte sa urci voiniceste terasele de calcar pline ochi cu apa termala, iar vestea buna este ca nici un hot nu se atinge de zecile de perechi de incaltari lasate la poalele muntelui. “Un hotel are o piscina amenajata intr-una din treptele pline cu apa termala.
Comentarii articol (0)