Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil cu amendamente propunerile de modificare a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, informeaza un comunicat al CSM.
Unul dintre amendamentele propuse de CSM se refera la semnificatia data termenului de persoana vatamata. Conform CSM, semnificatia nu respecta prevederile Constitutiei, deoarece se refera doar la vatamarea prin acte administrative. Astfel, CSM a reformulat partea de debut a textului, definind persoana vatamata ca fiind “ orice persoana titulara a unui drept ori a unui interes legitim, vatamate de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri...”.
De asemenea, la alineatul 2 al articolului 4, CSM a propus urmatoarea redactare: “Instanta de contencios administrativ se pronunta, dupa procedura de urgenta, in sedinta publica, cu citarea partilor si a emitentului. In cazul in care exceptia de nelegalitate vizeaza un act administrativ unilateral emis anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, cauzele de nelegalitate urmeaza a fi analizate prin raportare la dispozitiile legale in vigoare la momentul emiterii actului administrativ”.
In plus, CSM a propus urmatoarea redactare a articolului 23: “ Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, prin care s-a anulat,
in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ, sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Ele se publica obligatoriu, dupa motivare, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I sau, dupa caz, in monitoarele oficiale ale judetelor ori al municipiului Bucuresti, fiind scutite de la plata taxelor de
publicare” .
In ceea ce priveste amenda judiciara, prevazuta la articolul 13 alineatul 4, CSM nu a fost de acord cu marirea acesteia de la 10% la 20% din salariul minim brut pe economie.
La alineatul 3 al articolului 24, CSM a propus urmatoarea redactare: “Neexecutarea,
din motive imputabile sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii prevazute de alin (2), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei”.
Comentarii articol (0)