Cu respect.
Am o problema cu primarul, care nu vrea sa-mi elibereze un certificat fiscal , la o cerere depusa in luna aug 2012. Refuza constant si pace. Eu am avut nevoie de respectivul certificat fiscal pentru a vinde un imobil. Dupa aproximativ o luna, cumparatorul sa rezgandit sa mai cumpere , asimiland refuzul primarului cu eventuale probleme juridice ce le-as avea cu imobilul.Am incercat de cateva ori , in scris sa-i aduc aminte de certificatul respectiv , iar raspunsurile au fost tot mai aberante.
Citez:
"o sa fac o comisie sa vad ce-mi ceri tu"
"nu cunosc problema dvs"
"sunteti petitor inrait, si mi-ati trimis zeci de petitii si sunteti ironic"
"voi analiza cererile si voi raspunde cand am timp"
Dupa mai bine de 2 luni , imi spune ca a pierdut si cererea si certificatul fiscal, si l-am inregistrat pe telefon cu astfel de aberatie.
INTREBARE:
Pot sa-l dau in contencios dupa atata timp trecut?
Pot cere daune morale? ce suma?
Pot cere daune contravaloarea imobilului , practic pretul oferit de cumparator , care este de 100 000 euro?
Am sanse la vreo dauna?
MULTUMESC MULT PENTRU EVENTUALE RASPUNSURI.
SI AS MAI AVEA O MICA NELAMURIRE:
La CSM pot face o petitie pentru o hotarare judecatoreasca unde scrie clar ca eu castig un proces dar trebuie sa platesc toate chltuielile de judecata?
Adica o hotarare definitiva aberanta.
In contencios puteti actiona dupa expirarea unui interval de 30 de zile de cand trebuia sa vi se raspunda la cerere, dar nu mai mult de 6 luni de la aceasta (maxim 1 an in anumite cazuri!).
In aceasta situatie, va sfatuiesc sa faceti o noua cerere cu nr de inregistrare, cu acelasi obiect de eliberare certificat fiscal, asteptati sa vedeti daca vi se raspunde, si, daca nu, puteti sa formulati atunci cerere in contencios administrativ!
O.G nr.27 din 30 ianuarie 2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor modificată și aprobată prin Legea nr.233/2002, ne spune că :
Art. 8
(1)Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
Legea nr.554/12.12.2004 (a Contenciosului administrativ, deci cazul dvs.), prevede :
Art. 1
Subiectele de sesizare a instanţei
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
Art. 2
Semnificaţia unor termeni
(1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) persoană vătămată - orice persoană titulară a unui drept ori a unui interes legitim, vătămată de o autoritate publică printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri; în sensul prezentei legi, sunt asimilate persoanei vătămate şi grupul de persoane fizice, fără personalitate juridică, titular al unor drepturi subiective sau interese legitime private, precum şi organismele sociale care invocă vătămarea prin actul administrativ atacat fie a unui interes legitim public, fie a drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice determinate;
h) nesoluţionare în termenul legal a unei cereri - faptul de a nu răspunde solicitantului în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, dacă prin lege nu se prevede alt termen;
i) refuz nejustificat de a soluţiona o cerere - exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinţei de a nu rezolva cererea unei persoane; este asimilată refuzului nejustificat şi nepunerea în executare a actului administrativ emis ca urmare a soluţionării favorabile a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
Art. 7
Procedura prealabilă
(1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
(7) Plângerea prealabilă în cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescripţie.
Art. 8
Obiectul acţiunii judiciare
(1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.
B.
respectiva entitate/instituție-institutia Primarului, trebuie pusă la punct/”tratată” potrivit Legii și faptelor ei.Am încercat a vă răspunde prin redarea articolelor Legii.Rămâne la latitudinea dvs. ceea ce hotărâți a face.
C.
”Pot sa-l dau in contencios dupa atata timp trecut? - art.7 al.(7) adică în interiorul a 6 luni;
Pot cere daune morale? ce suma? = DA, însă atenție la ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ
Nr. 80 din 26 iunie 2013
privind taxele judiciare de timbru
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 392 din 29 iunie 2013
Pot cere daune contravaloarea imobilului, practic pretul oferit de cumparator , care este de 100 000 euro? Puteti solicita dar NU O SÃ VÃ admită instanta respectiva valoare, prioritar instanta de judecată vă va obliga să achitati până la următorul termen o anumită taxă pt. pretentia dvs. de ”100.000” Euro: ART. 3
(1) Actiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.105 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Am sanse la vreo dauna? Dacă veți avea dovezi serioase și admisibile, DA;
. . . . ..
La CSM pot face o petitie pentru o hotarare judecatoreasca unde scrie clar ca eu castig un proces dar trebuie sa platesc toate chltuielile de judecata? DA, la Inspecția Judiciară din cadrul CSM;
Adica o hotarare definitiva aberanta.”
Puteți face orice doriți (vorbesc de legalitate) dar :
1) toate sumele pretinse vă vor costa : OUG 80 din 26 iunie 2013, mai sus redat;
2) pentru siguranța diligențelor dvs. ce doriți a le întreprinde, ar fi cazul angajarii (măcar o mică consultație juridică) a unui BUN avocat (este doar părerea mea, sper să nu vă supere : o puteți face și singur cu excepția căii de atac în recurs, aceasta trebuie obligatoriu executată de un avocat).
Cu stima .Multumesc de raspuns.
Referitor la taxe de timbru am gasit asta:
Art. 16
În materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vătămaţi în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxează după cum urmează:
a)cererile pentru anularea actului sau, după caz, recunoaşterea dreptului pretins, precum şi pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinţe sau a oricărui altui înscris – 50 lei;
b)cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicită şi repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ – 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.
O fi valabil sau nu?
Actiune
Roman85
Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)