Economic bani - euroConsumatorii si oamenii de afaceri europeni vor putea efectua mai usor, mai ieftin si mai sigur, diverse plati si transferuri financiare in oricare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, conform Eu-Ro Newsletter
Miniºtrii de finanþe europeni au aprobat, la sfârºitul lunii martie, textul Directivei privind serviciile de plãþi, care va permite efectuarea acestor operaþiuni dintr-o þarã europeanã în alta fãrã perceperea unor taxe suplimentare, în acelaºi regim la nivel comunitar.
Ca urmare a consensului la care s-a ajuns deja asupra textului directivei, nimic nu mai poate împiedica adoptarea ei de cãtre Parlamentul European, în sesiunea din luna aprilie, dupã care directiva va putea intra în vigoare.
Adoptarea Directivei privind serviciile de plãþi reprezintã condiþia necesarã pentru crearea unui spaþiu unic de plãþi în moneda euro ºi a unor noi instrumente de plãþi paneuropene (SEPA, Zona Europeanã Unicã de Plãþi). Consumatorii europeni cunosc însã puþine lucruri privind SEPA ºi schimbãrile pe care le va aduce în mai puþin de un an.
De la 1 ianuarie 2008, posesorilor de carduri de debit din zona europeanã unicã de plãþi trebuie sã li se punã la dispoziþie instrumente de platã prin care sã poatã efectua tranzacþii în aceleaþi condiþii cu aceleaºi drepturi ºi obligaþii, indiferent de locaþie. Acest lucru va aduce avantaje nu numai furnizorilor de servicii financiare, ci ºi clienþilor lor, ºi va stimula concurenþa în acest sector, care funcþioneazã încã pe baza reglementãrilor naþionale.
Românii ar putea beneficia de avantajele SEPA abia dupã adoptarea monedei euro ºi doar în mãsura în care bãncile româneºti vor fi pregãtite.
Practic, pentru a putea efectua plãþi cãtre alte bãnci din zona euro, bãncile din România trebuie sã dispunã de aceleaºi formulare sau acelaºi format de mesaj de platã, indiferent de þara destinatarului ºi cu aceleaºi aºteptãri privind durata execuþiei ºi securitatea tranzacþiei.
Noua directivã va elimina barierele tehnice ºi juridice care îngreuneazã la ora actualã operaþiunile bancare între þãrile europene, va îmbunãtãþi protecþia consumatorilor ºi va spori eficienþa ºi siguranþa lor în întregul spaþiu comunitar.
Aceasta înseamnã cã, în cazul plãþilor cu carduri ºi al transferurilor bancare, cetãþenii statelor membre UE vor plãti aceleaºi tarife (fãrã taxe suplimentare), atât pentru plãþile bancare din þara de rezidenþã, cât ºi pentru plãþile în alte þãri membre UE.
La ora actualã, plãþile prin virament bancar se realizeazã conform unor reglementãri diferite de la þarã la þarã, deseori greoaie. Termenele de efectuare a plãþilor variazã de la þarã la þarã, ajungând în unele cazuri chiar la opt zile.
Sunt diferenþe care îi împiedicã practic pe furnizorii de servicii financiare sã pãtrundã pe pieþele altor þãri europene limitând transferurile internaþionale în zona euro, care reprezintã acum doar 5% din totalul plãþilor la nivel european.
Potrivit estimãrilor Comisiei Europene, taxele suplimentare aplicate plãþilor ºi transferurilor bancare între diferite state membre ale UE se ridicã anual la 2-3% din media PIB-ului european.
Prin eliminarea acestor taxe, consumatorii ºi companiile europene vor economisi în fiecare an între 5 ºi 10 milioane de euro.
www.amosnews.ro
Comentarii articol (0)