Nerezidenti, persoane fizice sau juridice care obtin venituri impozabile din Romania, au obligatia de a plati impozit in Romania. Sunt cateva dispoziti in materie de impunere a veniturilor nereziden-tilor care au suferit modificari ca urmare a aderari Romaniei la UE
Dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sunt scutite de impozit daca beneficiarul dividendelor de-tine minimum 15% din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani, care se incheie la data plati dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10% incepand cu 2009.
Impozitarea veniturilor din dobanzi si redevente obtinute din Romania de persoane juridice nerezidente se face prin retinere la sursa, ca urmare a aplicari cotei de impunere de 10% asupra venitului brut din dobanzi si redevente daca beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru UE.
Aceasta cota de impozit se aplica in urmatoarele conditi intrunite concomitent:
- Beneficiarul efectiv al dobanzilor sa fie o persoana juridica rezidenta intr-unul din statele membre ale Uniuni Europene;
- Beneficiarul efectiv al dobanzilor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana;
- Detinerea procentului mentionat mai sus sa se pastreze pe o perioada neintrerupta de doi ani, care se incheie la data plati dobanzi.
Incepand cu data aderari la UE, dobanzile obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in statele Uniuni sunt scutite de impozit.
Impozitarea servicilor de management sau consultanta
Acest gen de prestare de servici este foarte raspandit in Romania si practicat de companile multinationale venite aici cu o afacere pe care o conduc prin manageri nerezidenti. Este cea mai raspandita si credibila practica de obtinere a veniturilor din Romania de catre nerezidenti. E credibila deoarece persoanele care fac managementul sunt prezente in companie si fac munca de manageri.
Exista insa o alta forma de plata a servicilor de management prin transferul - din Romania in statele companilor-mama - al unor asa-numite "management fees", pe baza unor intelegeri de asigurare a managementului, fara a putea fi identificat serviciul prestat. De obicei, se fixeaza o cota procentuala pe cifra de afaceri, pe fondul de salari sau alte chei de repartitie. Aceste servici nu se pot identifica cu o prestare efectiva, si ele sunt justificate prin aplicarea diverselor proceduri ale companiei-mama, softuri, conducere de la distanta prin e-mail etc. De aceea ele nu sunt credibile. Mai mult, sunt susceptibile de a fi nerecunoscute de Fisc, deoarece nu se poate proba realitatea lor.
Indiferent sub ce forma sunt prestate aceste servici (direct sau indirect), sumele sunt venituri obtinute de nerezidenti din Romania si se impoziteaza prin retinere la sursa in Romania.
Daca nerezidentul prezinta Certificat de rezidenta fiscala se aplica conventia cu statul de rezidenta al acestuia si cota din Conventie. De obicei, in conventi nu sunt impozitate astfel de venituri. Daca nu prezinta Certificat de rezidenta fiscala, sau nerezidentul este dintr-un stat care nu este parte intr-o conventie cu Romania, se aplica legea interna si se impoziteaza cu o cota de 16% prin retinere la sursa.
Un aspect ce scapa de multe ori este cel referitor la persoanele fizice care presteaza managementul in Romania. Dupa 183 de zile, acestea devin subiect fiscal in Romania si ar trebui sa se inregistreze fiscal in tara noastra, sa primeasca un cod de identificare fiscala si sa plateasca impozit.
Daca pentru asigurarea managementului sunt detasati mai multi angajati ai societati-mama, care stau in Romania mai mult de 183 zile, sediul din tara noastra poate fi considerat un sediu permanent al societati-mama si trebuie inregistrat fiscal ca entitate platitoare de impozit pe profit.
Ana Dinca, Managing Partner, Audit One
Comentarii articol (0)