Potrivit Codului fiscal, nerezidentii, atat persoanele juridice cat si cele fizice, care obtin anumite venituri din Romania, denumite in continuare venituri impozabile, au obligatia de a plati un impozit aplicat asupra veniturilor brute impozabile obtinute.
Aceste venituri se supun impozitarii indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate.
Dintre veniturile impozabile amintim:
- dividendele;
- dobanzile;
- redeventele;
- comisioanele;
- venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu;
- venituri reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
- venituri din servicii prestate in Romania (exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport);
- venituri din profesii independente desfasurate in Romania - doctor, avocat, inginer, dentist, arhitect, auditor si alte profesii similare;
- venituri din premii acordate la concursuri si cele obtinute la jocurile de noroc.
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor
cote asupra veniturilor brute:
-
10% pentru veniturile din dobanzi si redevente, daca beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru. Aceasta cota de impunere se aplica in perioada de tranzitie, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si pana la data de 31 decembrie 2010, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor;
-
20% pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc;
- pentru veniturile ce reprezinta remuneratii primite de nerezidenti care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane, impozitul se calculeaza potrivit art. 57 din Codul Fiscal iar pentru veniturile din pensii impozitul se calculeaza potrivit art. 70;
-
16% in cazul oricaror alte venituri impozabile obtinute din Romania, cu exceptia veniturilor din dobanzile obtinute de la depozitele la termen, depozitele la vedere/conturi curente constituite, certificate de depozit si instrumentele de economisire dobandite anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru care se aplica cota de impozit de la data constituirii/dobandirii.
Daca cei care obtin astfel de venituri sunt rezidenti ai unor tari cu care Romania a incheiat conventii pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia aplicabila acelui venit.
In general, cotele de impozit stabilite prin conventii sunt mai mici decat cele prevazute de legislatia romaneasca, iar pentru anumite venituri conventiile prevad faptul ca acestea nu se supun impozitarii in Romania.
Exista insa situatii in care cotele de impozitare din legislatia romaneasca sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri. In aceste cazuri se aplica cotele de impozitare mai favorabile, respectiv cotele din legislatia interna.
Pentru a putea aplica prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala. In afara de prezentarea certificatului este necesara si retinerea impozitului datorat, conform conventiei, din veniturile realizate de nerezidenti.
Potrivit prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, pentru impozitele retinute conform acestor conventii, nerezidentul va putea deduce din impozitele datorate in tara sa pentru aceste venituri (realizate in Romania) impozitul retinut si virat in Romania de catre beneficiarul serviciilor. In acest sens, orice nerezident poate depune o cerere la autoritatile fiscale romanesti prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de el insusi sau de o alta persoana, in numele sau.
In cazul in care impozitul nu se retine din veniturile realizate de nerezidenti, sumele platite de beneficiar reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre cei care platesc aceste venituri. Platitorii de venituri au obligatia calcularii si retinerii impozitelor datorate prin stopaj la sursa si virarii lor la bugetul de stat.
Acest impozit se retine in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Conversia in lei a impozitului in valuta aferent veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti se face la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care s-a platit venitul catre nerezident, si impozitul in lei rezultat se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Comentarii articol (0)