avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general retinere la sursa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

retinere la sursa

ce fel de servicii europene poate primi o persoana juridica romana care sa nu fie impozitate cu retinere la sursa?
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 13:50, 18 Noiembrie 2007


TRATAMENTUL CONTABIL SI FISCAL AL IMPOZITULUI PRIN RETINERE LA SURSA DATORAT DE NEREZIDENTI PENTRU VENITURILE REALIZATE IN ROMANIA

Impozitul prin retinere la sursa se datoreaza de catre nerezidentii care realizeaza venituri impozabile din Romania, in baza prevederilor art. 113 din Codul Fiscal, ca subiecti ai impunerii, plata acestui impozit fiind o obligatie legala a acestora, de la care nu se poate deroga prin conventii/contracte bilaterale incheiate intre parti. Baza de aplicare a cotelor de impozit prin retinere la sursa o reprezinta "veniturile impozabile obtinute din Romania", in conformitate cu art. 115 din Cod Fiscal.

Tratamentul fiscal

Venitul obtinut din prestarea serviciilor, respectiv venitul din redevente sau din dobanzi, trebuie inregistrat in contabilitate conform prevederilor contractuale. In cazul in care pretul negociat in contract este "net de orice impozite si taxe care ar fi datorate in Romania", venitul inregistrat in contabilitate nu este egal cu pretul net mentionat in contract, ci au o valoare mai mare obtinuta prin insumarea pretului net cu toate impozitele si taxele care se datoreaza de catre prestator si cu alte contraprestatii obtinute de la beneficiar in legatura cu serviciul prestat, recunoscand si cheltuieli cu impozitele prin retinere la sursa in Romania.

In situatia in care prestatorul ar fi un contribuabil roman negociaza un pret net de orice impozite si taxe, nerecunoaste venitul in intregime, incluzand si valoarea impozitului retinut la sursa de catre beneficiar, intra sub incidenta prevederilor evaziunii fiscale si impune consecintele prevazute de lege.

In baza art. 118 din Codul Fiscal, prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si alte state, impun ca beneficiarul venitului sa prezinte organelor fiscale din Romania certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de organul fiscal din tara de rezidenta, prin care sa ateste ca este rezident al statului respectiv si ca ii sunt aplicabile prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

Beneficiarul venitului obtinut din Romania are dreptul sa solicite aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul sau de rezidenta. Organele fiscale au obligatia sa aplice prevederile acestei conventii pe baza certificatului de rezidenta valabil furnizat de beneficiarul venitului.

Conditiile impuse de lege, pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri sunt:

1- existenta unei conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul de rezidenta al beneficiarului venitului;

2- prezentarea de catre beneficiarul venitului a unui certificat de rezidenta valabil

Tratamentul contabil

In baza unui contract de asistenta tehnica si consultanta incheiat intre “X” din Romania (beneficiar) si “Y” (furnizor) din Franta, se emite lunar o factura de prestari servicii de 20000 euro.

In contabilitatea firmei din Romania, se va inregistra cheltuiala cu serviciul furnizorului de asistenta tehnica:

628.asistentatehnica=4012Y 20000 euro x cursul BNR valabil in data emiterii facturii

Concomitent, se va inregistra in contabilitate impozitul pe redeventa aferent activitatii de consultanta 10%:

4012Y = 446.redeventa 20000euro x 10% = 2000 euro

Acest impozit se va declara in formularul 100 - "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat". Se va achita pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care se declara obligatia de plata.

Ulterior, cand se va achita furnizorul de asistenta tehnica din Franta, se va face operatiunea:

4012Y = 5124.euro 18000 euro x cursul bancii comerciale din data platii

La finalul anului fiscal, societatea din Franta va solicita societatii din Romania eliberarea certificatului fiscal. Societatea din Romania va obtine de la administratia fiscala certificatul de atestare fiscala, prin care se va demonstra ca aceasta a platit in numele si in contul societatii din Franta impozitul pe redeventa de 10%. Certificatul se va elibera in limba engleza.

Societatea din Franta va prezenta acest certificat de atestare fscala organelor fiscale franceze si in baza lui va obtine un credit fiscal, ce-i va da dreptul sa plateasca in Franta impozite reduse cu suma achitat in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezidenti beinaz a beinaz a O societate romana cumpara un serviciu google din Irlanda. In conditiile in care nu se primeste certificatul de rezidenta fiscala impozitul pe venitul ... (vezi toată discuția)
Recuperare impozit retinut la sursa Adinaaaaa Adinaaaaa Buna ziua, Lucrez pentru o firma de IT din Romania si in prezent ne confruntam cu o speta noua pentru noi. La inceputul anului am contractat servicii de ... (vezi toată discuția)