Pentru ca multe persoane nu cunosc prerogativele pe care legea in materie le ofera, va vom prezenta in cele ce urmeaza ce optiuni aveti in ce priveste situatia numelui de familie dupa casatorie.
Potrivit Ordonantei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, numele unei persoane este format din numele de familie si prenume.
Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si se schimba de drept prin modificarea intervenita in statutul civil al persoanei fizice, in conditiile reglementarii mentionate mai sus.
Optiunile viitorilor soti in ce priveste numele de familie sunt urmatoarele:
1. sa isi pastreze fiecare numele avut inainte de casatorie;
2. sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau
3. sa ia amandoi numele reunite.
Pentru oricare dintre aceste variante exista posibilitatea schimbarii numelui pe cale administrativa ulterior.
In cazul in care sotii au hotarat sa poate numele comun, oricare dintre cei doi soti nu va putea cere schimbarea acestui nume pe cale administrativa decat cu consimtamantul expres al celuilalt sot.
Potrivit dispozitiilor Codului Familiei, in caz de divort, sotii pot hotari de comn acord ca sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa pastreze in continuare acest nume si dupa pronuntarea divortului. Acest aspect va putea face obiectul unui capat subsidiar al cererii de desfacere a casatoriei. Daca exista motive temeinice instanta va putea incuviinta pastrarea numelui astfel dobandit si fara sa existe o invoiala a partilor in acest sens.
In cazul in care lipseste invoiala partilor iar instanta nu a incuviintat acest drept pentru motive temeinice, atunci fiecare dintre cei doi soti va purta (va reveni daca este cazul) numele purtat anterior casatoriei ce se desface prin divort.
Comentarii articol (0)