1. Obiective si descriere In cadrul Programului pentru antreprenoriat si inovare si in urma recomandarilor Comunicarii Comisiei cu titlul "Transpunerea cunostintelor in practica: o strategie ampla privind inovarea in Uniunea Europeana",
Comisia Europeana pune in aplicare o masura care vizeaza intensificarea inovarii intreprinderilor, in mod special a IMM-urilor, raspunzand nevoilor acestora in domeniul utilizarii si aplicarii drepturilor de proprietate intelectuala.
Baza legala a acestei cereri de oferte este articolul 13 din Programul cadru pentru competitivitate si inovare (CIP). Aceasta cerere este parte integranta a Programului pentru antreprenoriat si inovare, care reprezinta unul din cele trei subprograme ale CIP.
Obiectivul acestei cereri este punerea in aplicare a unui Proiect de constientizare si aplicare a DPI, desfasurat pe o perioada de trei ani, care vizeaza in special IMM-urile si nevoile specifice ale acestora si care sa contribuie la:
- Sporirea interesului si a cunostintelor IMM-urilor in ceea ce priveste chestiunile legate de proprietatea intelectuala,
- Sporirea nivelului de intelegere in cadrul IMM-urilor a nevoii de a include PI in strategiile de inovare si in planurile de afaceri ale acestora,
- Imbunatatirea protectiei drepturilor PI ale IMM-urilor printr-o inregistrare sporita a drepturilor in intreaga Uniune Europeana si la scara mondiala si prin utilizarea in mai mare masura a metodelor de protectie alternative,
- Imbunatatirea protectiei si aplicarii de catre IMM-uri a drepturilor de proprietate intelectuala in cazul incalcarii acestor drepturi, survenite atat in cadrul UE, cat si in exteriorul sau,
- Sporirea capacitatii IMM-urilor de a lupta impotriva contrafacerii.
In afara actiunilor ample de constientizare si de aplicare, destinate IMM-urilor, proiectul va aborda anumite necesitati sectoriale specifice si va sustine utilizarea DPI in cadrul proiectelor internationale de cercetare si de transfer tehnologic.
Proiectul va viza toate formele de DPI, atat cele inregistrate oficial (brevete, designuri, marci inregistrate etc.), cat si cele protejate prin metode neinregistrate sau informale (acorduri de nedivulgare, secrete comerciale etc.).
Proiectul se va baza pe actorii si serviciile principale existente. Se va coopera cu membrii retelei CIP de sprijinire a afacerilor si a inovarii (1). Aceasta va promova o colaborare mai stransa intre expertii PI si actorii din domeniul inovarii si aplicarii DPI din intreaga Europa, in vederea imbunatatirii accesului IMM-urilor si a organizatiilor publice de cercetare la serviciile DPI la nivel comunitar, national si regional. Se va asigura, de asemenea, o stransa colaborare cu oficiile nationale pentru brevete si marci, Oficiul pentru armonizare in piata interna, Oficiul European de Brevete si initiativele relevante in domeniul DPI ale Comisiei.
Proiectul va cuprinde trei module, fiecare dintre acestea vizand necesitati specifice si un public specific. De asemenea, un al patrulea modul va constitui baza acestui proiect, oferind o baza de cunostinte si un set de instrumente comune si asigurand coordonarea si gestionarea de ansamblu a proiectului. Fiecare propunere va acoperi toate cele patru module.
-
Primul modul va cuprinde actiuni generale de constientizare si de sustinere a aplicarii DPI in cadrul IMM-urilor europene, inclusiv a IMM-urilor din domeniul inaltei tehnologii, vizand atat utilizarea PI, cat si consolidarea sa. Aceste actiuni se vor baza pe colaborarea la nivel local dintre expertii DPI si structurile inovatoare (reteaua de sprijinire a afacerilor si a inovarii, agentiile de inovare si de consolidare, partile interesate din domeniul industrial etc.).
-
Al doilea modul va prevedea actiuni specifice de sustinere privind protectia DPI in industria modei si a designului (domeniul textil, al pielariei, al incaltamintei si al mobilierului) prin intermediul unui ghid multilingv si a unor activitati de sensibilizare.
- Al treilea modul (PC7/CIP Asistenta DPI) va contribui la sporirea constientizarii si a utilizarii DPI in cadrul activitatilor de cercetare si transfer tehnologic, finantate de UE, si va oferi asistenta imediata beneficiarilor CIP si PC7.
- Ultimul modul va crea si intretine o baza de cunostinte comune (linii directoare si instrumente) destinate proiectului in vederea realizarii unor economii de scara, promovarii imbogatirii reciproce si asigurarii dezvoltarii bunelor practici in intreaga Uniune Europeana. Acest modul va asigura, de asemenea, gestionarea de ansamblu a proiectului printr-o buna coordonare si sinergie intre diferitele module si printr-o punere in aplicare eficienta a proiectului.
2. Candidatii eligibili Candidatii de la care se asteapta oferte sunt grupuri de organizatii (denumite in continuare "consortii") provenind din statele membre ale UE, statele candidate asociate, statele asociate sau statele care au incheiat un acord bilateral cu Comunitatea Europeana in vederea participarii, integrale sau partiale, la programul CIP, in conformitate cu articolul 4 din CIP.
Organizatiile cu sediul pe teritoriul statelor candidate (Croatia, Turcia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) si al statelor din SEE (Norvegia, Lichtenstein si Islanda) sunt eligibile pentru a-si depune candidatura in cadrul unui consortiu in aceleasi conditii ca si organizatiile din statele membre ale UE.
Cooperarea cu alte tari terte (2) se poate baza pe participarea preconizata in cadrul CIP, astfel cum este descrisa mai sus pentru tarile candidate. In acest caz, negocierile cu Comisia Europeana privind participarea in cadrul CIP ar trebui sa fie intr-un stadiu avansat in momentul expirarii termenului de depunere a ofertelor.
3. Bugetul si durata proiectului
Bugetul total alocat pentru cofinantare este estimat la 7 900 000 EUR maximum. Sprijinul financiar acordat de Comisie nu poate depasi 80 % din totalul cheltuielilor eligibile.
Durata maxima a proiectelor este de 36 de luni.
(1) Cofinanþata de Comisia Europeana, reþeaua CIP de sprijinire a afacerilor ºi a inovarii are obiectivul de a oferi o gama completa de servicii in domeniul afacerilor ºi al inovarii, destinate IMM-urilor. Aceasta va inlocui actuala reþea a centrelor releu de inovare ºi a centrelor de informare europeana. In prezent, aceasta reþea face obiectul unei cereri de oferte in cadrul CIP. Pentru mai multe informaþii, a se consulta:
http://ec.europa.eu/enterprise/funding/grants/themes_2006/eic_irc/calls_prop_2006_eic_irc_d2.htm
(2) Inclusiv Balcanii Occidentali (Albania, Bosnia-Herþegovina, Muntenegru, Serbia, inclusiv Kosovo UNSCR 1244).
4. Termen
Candidaturile trebuie trimise Comisiei nu mai tarziu de 22 iunie 2007.
5. Informatii suplimentare
Textul integral al cererii de oferte si formularele de candidatura sunt disponibile pe urmatorul site Internet:
http://ec.europa.eu/enterprise/funding/grants/themes_2007/calls_prop_2007.htm
Candidaturile trebuie sa raspunda criteriilor definite in acest text si sa fie prezentate folosind formularul pus
la dispozitie.
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)