Rasismul este un fenomen raspandit pe intreg globul pamantesc. Pe strada, in magazine sau la locul de munca oamenii se confrunta cu prejudecatile semenilor, doar pentru ca pielea lor are alta culoare. In ultima vreme fenomenul a capatat o amploare deosebita, iar locurile preponderente de manifestare au devenit arenele sportive.
Pentru a incerca sa combata acest fenomen, atletul american, John Carlos, a inceput o campanie de informare despre pericolul rasismului. Pentru cateva zile el s-a aflat si in Romania.
32 de natiuni africane au protestat inaintea Jocurilor Olimpice din 1968, din Mexic, si au amenintat ca vor boicota competitia daca va fi invitata si Africa de Sud.
Era un semn de revolta fata de politica rasista a guvernului de la Pretoria. In cele din urma, sud-africanii nu au participat, iar Jocurile si-au urmat cursul normal. Asta pana la cursa atletica masculina de 200 de metri.
Doi atleti de culoare s-au luptat pentru victorie pana pe ultimii metri ai cursei. A castigat Tommie Smith, iar John Carlos extenuat a terminat in cele din urma pe locul al treilea.
Cei doi au ramas in istorie nu atat pentru performanta sportiva, cat pentru gestul lor de la ceremonia de premiere, cand au ridicat inspre cer pumnul invelit intr-o manusa neagra. Era modul lor de a protesta fata de rasismul din intreaga lume.
"Nu m-am dus in Mexic ca sa le arat degetul mijlociu si sa spun ca nu-mi place America", spune John Carlos.
"Iubesc America pentru ca e o parte din mine. Am incercat sa aduc aminte oamenilor ca au o constiinta, care se pare insa ca a adormit. Eu am vrut doar sa o trezesc."
"Nimeni nu mi-a spus ca trebuie sa iau atitudine fata de rasism. Am facut-o din inima."
"Puteam sa stau pe podium si sa plang ca multi alti sportivi care au castigat o medalie pentru tara lor. Eu insa castigasem o medalie pentru toate natiunile africane", spune atletul american.
Pe parcursul urmatorilor aproape 40 de ani, sportul a progresat la toate capitolele. Mai putin, insa, la cel al respectului fata de sportivii de culoare.
Fotbalisti de valoare sau atleti de renume au trebuit sa indure in tacere jignirile unor oameni care continua sa creada ca totul se rezuma la culoarea pielii.
"Rasismul e o boala. Sau mai bine zis un foc pe care daca-l lasi nesupravegheat va creste si te va dobori pana la urma. Rasismul pana la urma are la baza ignoranta oamenilor", crede John Carlos.
Comentarii articol (0)