"In general, numarul medaliilor castigate creste cand vine vorba de statele cu o populatie numeroasa si o forta economica semnificativa, dar cresterea nu este proportionala”, a explicat autorul raportului, economistul sef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth, care a adaugat: „David il poate invinge pe Goliat in arena olimpica, desi superputerile sportive precum Statele Unite, China si Rusia vor domina si pe mai departe clasamentul pe natiuni.”
Iata cateva concluzii interesante ale studiului:
- Din moment ce nu mai este tara gazda, China va avea o sarcina dificila de a se pastra inaintea Statelor Unite in ceea ce priveste clasamentul pe medalii (asa cum a reusit la Beijing in privinta medaliilor de aur, dar nu si al numarului total de medalii castigate).
- Analiza PwC sugereaza ca echipa Marii Britanii ar putea castiga aproximativ 54 de medalii la aceasta editie, depasind performanta exceptionala obtinuta la Beijing cand delegatia Marii Britanii s-a intors acasa cu 47 de medalii. Aceasta performanta deosebita se va datora avantajului terenului propriu, care s-a dovedit semnificativ la toate editiile recente ale Olimpiadei, mai putin la cea din Atlanta din 1996.
- Rusia va reusi sa obtina rezultate mai bune decat ar justifica-o forta sa economica, situandu-se pe locul 3 in clasamentul pe natiuni (aprox. 68 de medalii), insa isi va continua declinul in ceea ce priveste performanta sportiva comparativ cu perioada fostei URSS.
- India va ramane o tara care obtine rezultate foarte modeste comparativ cu numarul populatiei si cu forta sa economica, analiza sugerand ca ar putea castiga 5-6 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra. Explicatia sta in faptul ca sporturile populare in India (cum ar fi cricketul) nu sunt incluse printre probele olimpice, cu exceptia hocheiului pe iarba.
- Marile tari vest-europene Germania, Franta, Italia, Spania si Olanda vor reusi probabil performante similare celor realizate la Olimpiada de la Beijing.
- Tarile care ar putea avea performante mai slabe decat la editiile anterioare sunt Australia (in declin fata de performantele de la Sydney), precum si cateva tari din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina si Belarus, in care se estompeaza treptat avantajele implicarii masive a statului in sustinerea sporturilor olimpice din perioada sovietica.
- In ceea ce priveste tarile care vor avea o performanta mai buna decat cea de la Beijing, acestea ar putea fi Japonia, Brazilia (care va fi si gazda urmatoarei editii a Jocurilor Olimpice de Vara), Romania si Turcia.
Comentarii articol (1)