Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Avand in vedere prevederile art. 102 alin. (5) lit. b) si ale art. 115 alin. (2), (3), (4) si (5) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,
in temeiul dispozitiilor art. 23 lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie, emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezenta norma stabileste regulile de calcul actuarial al provizionului tehnic pentru schemele de pensii care prevad masuri de protectie impotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui beneficiu si/sau garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului si/sau garantii cu privire la performantele investitiilor.
Art. 2. - In cazul in care administratorii de fonduri de pensii facultative administreaza schemele de pensii prevazute la art. 1, sunt obligati sa constituie provizion tehnic pentru fiecare dintre aceste scheme de pensii ale fondurilor administrate.
Art. 3. - (1) Termenii si expresiile utilizate in aceasta norma au semnificatia prevazuta la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, denumita in continuare Lege.
(2) De asemenea, in intelesul prezentei norme, beneficii reprezinta valoarea garantata, sub forma de suma stabilita la incheierea actului individual de aderare.
CAPITOLUL II
Provizionul tehnic
SECÞIUNEA 1
Reguli generale
Art. 4. - Provizionul tehnic se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garantarii unui beneficiu pentru cazul de deces si/sau invaliditate si/sau la maturitate si/sau a garantiilor cu privire la performantele investitiei.
Art. 5. - In cazul in care administratorul ofera garantii cu privire la performantele investitiei, acestea sunt valabile si pentru cazul incetarii premature a contractului ca urmare a decesului sau a invaliditatii si pentru cazul modificarii, suspendarii sau incetarii contributiilor la fond.
Art. 6. - Activele necesare acoperirii provizionului tehnic provin din resursele proprii ale administratorului.
SECÞIUNEA a 2-a
Activele care acopera provizionul tehnic
Art. 7. - (1) Activele care acopera provizionul tehnic sunt active a caror valoare corespunde sumei rezultate din calculul provizionului tehnic pentru un fond.
(2) Valoarea activelor care acopera provizionul tehnic va fi tot timpul cel putin egala cu suma rezultata din calculul provizionului tehnic.
Art. 8. - (1) Investirea activelor care acopera provizionul tehnic se va face intr-o maniera adecvata naturii si duratei platilor viitoare asteptate.
(2) Activele vor fi astfel diversificate incat sa evite concentrarea pe un singur emitent sau grup de emitenti si acumularea de risc pe portofoliu, respectand urmatoarele reguli:
a) investitia in instrumentele financiare ale unui singur emitent nu va depasi 5% din volumul activelor care acopera provizionul tehnic, cu exceptia titlurilor emise de autoritati ale administratiei publice centrale;
b) investitia in instrumentele financiare ale unui grup de emitenti nu va depasi 10% din volumul activelor care acopera provizionul tehnic, cu exceptia titlurilor emise de autoritati ale administratiei publice centrale;
c) investitia in active denominate in alta moneda decat moneda in care sunt exprimate obligatiile nu va depasi 30% din volumul activelor care acopera provizionul tehnic.
Art. 9. - (1) Institutia de credit, depozitar al fondului de pensii facultative pentru care se constituie provizionul tehnic, va pastra in custodie activele care acopera provizionul tehnic si va tine evidenta acestora.
(2) Activitatea de custodie si evidenta a activelor care acopera provizionul tehnic se desfasoara in baza unui contract incheiat intre administrator si depozitar, care va avea un continut minim similar cu cel al contractului de depozitare incheiat pentru activele fondului de pensii facultative.
(3) Activitatea de custodie si evidenta a activelor care acopera provizionul tehnic se va desfasura cu respectarea prevederilor normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii facultative.
(4) Evaluarea activelor care acopera provizionul tehnic se va realiza de catre administrator si depozitar, pe baza principiilor de evaluare prevazute in norma privind calculul valorii activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii facultative.
SECÞIUNEA a 3-a
Calculul provizionului tehnic
Art. 10. - (1) Calculul provizionului tehnic se efectueaza si se certifica de catre un actuar.
(2) Actuarul aflat in relatii contractuale cu un administrator si desemnat de catre acesta are obligatia de a efectua si de a certifica calculul provizionului tehnic.
(3) Calculul detaliat al provizionului tehnic, precum si opinia actuarului privind adecvarea nivelului provizionului tehnic vor fi incluse in raportul actuarial anual.
Art. 11. - (1) Calculul provizionului tehnic se efectueaza lunar. Pentru calcularea provizionului tehnic se vor folosi datele existente in ultima zi lucratoare a lunii ce precede perioada de calcul.
(2) Actuarul desemnat de catre administrator va calcula provizionul tehnic, in conformitate cu prevederile legii si pe baza metodelor stabilite prin prezenta norma, cu respectarea urmatoarelor principii:
a) nivelul minim al provizionului tehnic este cel rezultat din calcul;
b) pentru calcularea cash flow-urilor:
(i) rata dobanzii de discount folosita in cadrul factorului de discount va fi minimul intre rata dobanzii libera de risc si media ratei efective a dobanzii, realizata in anii anteriori;
(ii) rata garantata a dobanzii poate fi o rata anuala constanta stabilita sau o rata relativa definita printr-o functie. In cazul unei rate garantate relative se va lua in considerare cea mai prudenta estimare. Aceasta estimare se realizeaza folosind cel putin doua metode diferite ce pot fi considerate fiabile si relevante. Doua metode sunt considerate diferite atunci cand sunt bazate pe tehnici diferite si pe seturi de presupuneri diferite si se pot verifica una pe cealalta;
(iii) rata dobanzii efective folosita in calcul este cea realizata, pentru anii anteriori, iar pentru anii viitori va fi estimata conform principiului prevazut in subpunctul (ii), luandu-se in considerare randamentul anticipat al activelor si ratele efective realizate in anii anteriori;
(iv) cheltuielile vor fi actualizate cu rata inflatiei furnizata de Banca Nationala a Romaniei pana in anul aferent trecerii la moneda europeana, dupa care se va folosi rata inflatiei furnizata de Eurostat. In functie de structura garantiei investitionale, cheltuielile pot fi exceptate partial sau total din calculul valorii garantate a activului personal;
c) datele biometrice folosite pentru calculul provizionului tehnic se bazeaza pe ultimele date publicate de Institutul National de Statistica si/sau pe date furnizate de surse indicate de Comisie, tinandu-se cont de specificul de gen, de principalele caracteristici ale grupului de participanti si ale schemelor de pensii facultative, in special de evolutia prevazuta pentru riscurile relevante;
d) probabilitatile folosite in calcul se iau in considerare pana la a 5-a zecimala;
e) metoda si baza de calcul pentru provizionul tehnic raman constante de la un exercitiu financiar la altul. Discontinuitatile pot fi justificate de schimbarea legislatiei ori a conditiilor economice sau demografice pe care se bazeaza provizioanele.
Art. 12. - (1) Provizionul tehnic se calculeaza ca fiind suma tuturor rezervelor individuale, calculate pentru fiecare participant in parte.
(2) Rezerva individuala se calculeaza dupa formula:
Art. 13. - (1) Determinarea cash flow-urilor se face dupa modelul urmator:
(2) Factorul aleatoriu de acumulare urmeaza modelul:
(3) Valoarea aleatorie previzionata a activului personal la momentul t se modeleaza astfel:
a) valoarea efectiva previzionata a activului personal la momentul t se calculeaza dupa modelul:
b) valoarea garantata previzionata a activului personal la momentul t se calculeaza dupa modelul:
(4) Valoarea beneficiului garantat la momentul t se calculeaza dupa modelul:
(5) Factorul de discount liber de risc pentru o perioada de t ani se calculeaza dupa modelul:
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 14. - (1) Metodologia de calcul din prezenta norma descrie nivelul minim al provizionului tehnic.
(2) In cazul in care administratorul considera necesara suplimentarea nivelului minim al provizionului tehnic, va propune Comisiei spre avizare metodologia suplimentara de calcul.
Art. 15. - Raportul actuarial anual va fi transmis Comisiei odata cu raportul anual prevazut la art. 100 din Lege.
Art. 16. - Incalcarea prevederilor prezentei norme se sanctioneaza conform dispozitiilor legale in vigoare.
Comentarii articol (0)