In perioada 16-17 aprilie 2007, la Stuttgart s-au desfasurat lucrarile celei de-a patra Conferinte Europene a Mestesugurilor si Intreprinderilor Mici, organizata de Directoratul General Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene, cu sprijinul presedintiei germane al Uniunii Europene, a autoritatilor locale ale landului Baden-Wurtenberg si ale Camerei Regionale a Mestesugurilor din regiunea Stuttgart.
La aceasta editie a Conferintei, avand ca tema „Provocari si oportunitati pentru sectorul mestesugurilor si micile intreprinderi in Piata Europeana unica“, au participat peste 1.000 de reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ale camerelor mestesugarilor si camerelor de comert, asociatiilor profesionale etc., din 35 de tari. Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a fost reprezentata de director general adjunct Ancuta Conta.
Firmele din sectorul mestesugurilor si artizantului, inclusiv intreprinderile mici reprezinta circa 98% din totalul intreprinderilor europene, asigurand locuri de munca pentru circa 40-65% din angajatii sectorului privat al statelor membre si detinand circa 25-55% din cifra de afaceri a sectorului privat la nivelul Uniunii Europene. Cea mai mare parte a productiei acestui sector (circa 80%) este destinata pietei locale sau regionale, restul fiind exportat in afara UE.
Recentele extinderi ale Uniunii Europene au generat modificari de substanta la nivelul acestui sector. Pe de-o parte, mestesugarii si micile intreprinderi din noile state membre trebuie sa se conformeze legislatiei si standardelor europene in materie, sa-si modernizeze productia si serviciile si sa acceseze posibilitatile de finantare existente. Pe de alta parte, reprezentantii aceluiasi sector din vechile state membre trebuie sa faca fata unei competitii tot mai acerbe, fiind nevoiti sa recurga in tot mai mare masura la inovatie, tehnologie, creativitate si training. In acest sens, firmele din acest domeniu trebuie sa apeleze intr-o foarte mare masura la serviciile de sprijin oferite de camerele de specialitate sau de comert, asociatiile de afaceri sau de autoritatile locale, regionale nationale sau europene.
Precedentele editii ale acestei Conferinte au avut loc in anul 1990, la Avignon (Franta), in 1994 la Berlin (Germania) si in 1997 la Milano (Italia). In cei 10 ani care s-au scurs de la cea de-a treia editie a manifestarii, dinamica globalizarii si-a pus in mod radical amprenta nu doar asupra Uniunii Europene in intregul sau, ci si asupra climatului de afaceri in care isi desfasoara activitatea aceste intreprinderi, facand astfel necesara relansarea discutiei cu privire la locul acestui secotor in cadrul economiei europene.
Organizata din initiativa lui Gunter Verheugen, vicepresedintele Comisiei Europene, cea de-a patra editie a Conferintei a avut drept scop identificarea principalelor provocari carora trebuie sa le faca fata
micile intreprinderi in contextul noii politici europene a IMM. Cele doua zile de lucrari ale Conferintei au constituit un bun prilej pentru a trece in revista varietatea economica, sociala si culturala pe care o ofera sectorul mestesugurilor si al micilor intreprinderi si pentru a prezenta practici de succes experimentate in diverse regiuni ale UE. Totodata, cele trei grupe de lucru dedicate dezvoltarii resurselor umane, identificarii si accesului pe noi piete, precum si imbunatatirii mediului de afaceri au permis analizarea competitivitatii acestui sector, a provocarilor carora trebuie sa le faca fata, precum si posibilitatilor de dezvoltare generate de existenta si extinderea Pietei unice.
Teme precum pregatirea antreprenoriala continua, dezvoltarea si recunoasterea calificarilor, cresterea mobilitatii fortei de munca, influenta problemelor energetice si de mediu asupra dezvoltarii durabile a acestui sector, imbunatatirea structurilor de sprijinire a afacerilor in Europa, standardizare etc., au fost analizate si comentate din perspectiva sectorului privat si a celui public, atat din tarile noi membre ale UE, cat si a tarilor vechi membre.
Importanta subiectului acestei Conferinte a fost subliniata de participarea unor personalitati reprezentative pentru conducerea Comisiei Europene, cum ar fi Gunter Verheugen, vice-presedintele Comisiei Europene si Angela Merkel, presedinta Consiliului Uniunii Europene si cancelar al Germaniei. De asemenea, au fost prezenti ca lectori si numerosi reprezentanti ai autoritatilor germane nationale si regionale, cum ar fi Michael Glos, ministru federal al economiei si tehnologiei si Gunter H. Oettinger, primul-ministru al landului federal Baden-Wurtenberg.
Concluziile Conferintei au evidentiat nevoia ca politicile europene sa asigure un viitor pentru acest sector in Uniunea Europeana. S-a vorbit insistent de relansarea acestui sector ca pilon al politicii economice comunitare, fiind conturate si cateva dintre instrumentele prin care sa se realizeze aceasta relansare, respectiv: inovarea, creativitatea si cercetarea, fara a se neglija insa traditiile; formarea profesionala continua, deoarece doar personalul bine pregatit si calificat poate
asigura produse si servicii de calitate; asigurarea mobilitatii fortei de munca; diminuarea la strictul necesar a birocratiei; acordarea atentiei necesare problemelor legate de energie. Conform aprecierilor facute de d-na Angela Merkel, Uniunea Europeana are datoria de a-si apara identitatea unica si acest lucru se poate face intr-o foarte mare masura prin valorificarea acestui veritabil „motor“ al economiei europene, pe care il reprezinta sectorul mestesugurilor si al micilor intreprinderi. Viitorul UE depinde de capacitatea de inovare a IMM-urilor si de modul in care acestea vor fi stimulate, a apreciat dl. Gunter Verheugen, dand astfel deplina substanta devizei „Think small first“ a Directoratului General pentru intreprinderi si industrie al Comisiei Europene. Asa cum s-a subliniat in timpul lucrarilor Conferintei, Comisarul Verheugen vorbeste cel mai adesea de „intreprinderi mici si mijlocii“, desi directia pe care o coordoneaza se numeste „Intreprideri si Industrie“, ceea ce explica nu doar deviza mai sus citata, ci si initiativa organizarii acestei Conferinte si concluziile rezultate in urma celor doua zile de dezbateri.
-98% din totalul intreprinderilor europene sunt intreprinderi mici
si societati din sectorul mestesugurilor si artizanatului
- 40-65% din angajatii sectorului privat din UE lucreaza in mestesuguri
si intreprinderi mici
- 25-55% din cifra de afaceri a sectorului privat la nivelul Uniunii
Europene provine din sectorul mestesugurilor si al intreprinderilor mici
- circa 80% din productia acestui sector este destinata pietei locale
sau regionale
www.ccib.ro/afacerea
Comentarii articol (0)