Responsabilul de politici, Christian Macek lucreaza la o brutarie din Aachen (Germania) si respecta programul de lucru, care incepe la ora 4 dimineata
Facturi neplatite, investitii descurajate de sisteme fiscale greoaie, rigiditatea legislatiei muncii care ingreuneaza procesul de angajare sau concediere, sunt doar cateva dintre problemele pe care trebuie sa le rezolve micile intreprinderi pentru a se putea mentine pe linia de plutire.
Uniunea Europeana a lansat un program care, printr-o experienta concreta in cadrul micilor intreprinderi, va contribui la gasirea unor solutii pentru greutatile cu care se confrunta acest sector. Proiectul acopera domenii extrem de variate, de la sectorul apararii, la industria modei. Scopul sau este ca, pana in 2009, 350 de functionari ai UE sa fi lucrat in diverse mici intreprinderi din Europa, timp de cate o saptamana. Intreprinderile au primit primii 30 de functionari la sfarsitul anului 2006 – acum este momentul unui prim bilant.
Functionarii europeni au vazut din interior activitatile mebrilor-cheie ai personalului, modul de functionare a micilor intreprinderi si cum poate ajuta Uniunea Europeana acest sector. Ei vor putea evalua, astfel, impactul real al actelor normative adoptate de Bruxelles. La randul sau, UE va avea a ocazia sa-si prezinte explicit activitatile, discutand fata in fata cu cetatenii. Inclusiv Günter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, a participat activ la acest proiect, printr-o vizita la o uzina metalurgica din Brandenburg.
Dupa o saptamana petrecuta la o mica societate din Franta si in urma intalnirilor avute cu oameni de afaceri locali, directoarea generala adjuncta a DG Intreprinderi, Françoise le Bail, a declarat ca „Oamenii de afaceri cunosc doar in mica masura ce face Comisia pentru ei”, desi dau dovada de „mare deschidere si de interes odata ce primesc explicatii".
Concluzii: este nevoie de explicatii mai clare privind fondurile de care pot beneficia societatile, de o mai mare participare a asa-zisilor ingeri ai afacerilor („business angels”) la infiintarea noilor intreprinderi, de existenta unor retele prin intermediul carora resursele sa poata fi puse in comun.
„Persoanele cu care ne-am intalnit si care cunosc politica noastra de inovare o considera prea complexa”, a recunoscut le Bail, adaugand ca situatia este aceeasi in cazul creditelor europene pentru cercetare: „este nevoie de solutii mai simple.”
Urmatoarea etapa va fi gasirea unor noi intreprinderi gazda si a functionarilor care se vor lansa in acest proiect. Pana in prezent, 170 de intreprinderi s-au oferit sa participe si au fost selectati 60 de functionari publici, care vor lucra pe teren in perioada mai-decembrie.
Sursa: Comisia Europeana, EurActiv Romania
www.ccib.ro/eurojurnal
Comentarii articol (0)