Temeiul legal = Ordinul M.F.P. nr. 2.089/6 decembrie 2006 pentru aprobarea Procedurii de indreptare a erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.043/29.12.2006.
Erorile din documentele de plata care pot fi indreptatePotrivit prevederilor pct. 1 din Procedura prevazuta in anexa nr. 1 la Ordinul M.F.P. nr. 2.089/6 decembrie 2006, indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de debitori se va face pe baza unei cereri a acestora, depusa la organul fiscal competent, in termen de cel mult un an de la data efectuarii platii eronate, conform prevederilor art. 110 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
= Din prevederile pct. 2 retinem ca in categoria erorilor constatate in completarea documentelor de plata de catre debitori privind obligatiile fiscale, si care pot fi indreptate conform acestei proceduri, se cuprind orice erori cu privire la modul de completare a documentelor de plata, cu exceptia informatiilor care privesc suma inscrisa in documentele de plata si data platii.
= Prin prezenta procedura, se mentioneaza la pct. 3, nu se vor indrepta erorile privind sumele virate pe conturi bugetare administrate de creditori bugetari diferiti.
Elementele pe care trebuie sa le cuprinda cererea
Asa cum rezulta din continutul pct. 4.1. din procedura, cererea trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: - datele de identificare ale debitorului; - precizarea erorii ce urmeaza a fi indreptata; - modul in care va fi reconsiderata aceasta plata, de la data si in suma inscrisa pe documentul de plata intial; - documentul prin care s-a stabilit sau s-a individualizat suma de plata; - numarul documentului prin care s-a efectuat plata initiala; - suma achitata prin documentul de plata initial; - data platii.
= Pct. 42 scoate in evidenta precizarea ca la cerere vor fi atasate: - o copie a ordinului de plata; - o copie a extrasului de cont; precum si - orice alte documente ce atesta eroarea produsa.
= Dupa cum se desprinde din prevederile pct. 43 din procedura, organul fiscal va verifica in evidentele fiscale existenta erorilor semnalate in documentul de plata, indeplinirea conditiilor de creditare a contului bugetar si de debitare a contului platitorului, urmand a se intocmi un referat cu propuneri de solutionare a cererii debitorului, respectiv de indreptare a erorilor din documentul de plata, referat care va fi aprobat de catre conducatorul organului fiscal competent in administrarea contribuabilului, potrivit legii.
Nota privind corectarea erorilor
La pct. 51 din procedura se arata ca, dupa aprobarea referatului prevazut la pct. 43, organul fiscal competent va intocmi nota privind corectia erorilor din documentele de plata, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, in doua exemplare. Nota privind corectia erorilor din documentele de plata se aproba de conducatorul unitatii fiscale.
= In temeiul prevederilor pct. 52 subliniem ca nota privind corectia erorilor prevazuta la pct. 51 se transmite unitatii de trezorerie si contabilitate publica, in vederea operarii corectiei in conturile bugetare corespunzatoare.
= Asa cum se mentionaza la pct. 53, unitatea de trezorerie si contabilitate publica efectueaza: - stornarea platii eronate si - inregistrarea sumei in contul bugetar corespunzator, cu data platii indicate in anexa nr. 2, inscrisa pe cele doua exemplare ale notei privind corectia erorilor din documentele de plata, data la care s-a efectuat aceasta operatiune si isi retine un exemplar, restituind organului fiscal competent celalalt exemplar.
Decizia referitoare la obligatiile de plata, in urma indreptarii erorilor din documentele de plata
Avand in vedere prevederile pct. 54 din Procedura de indreptare a erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale, aprobata prin Ordinul M.F.P. nr. 2.089/6 decembrie 2006, mentionam ca, dupa efectuarea de catre unitatea de
trezorerie si contabilitate publica a indreptarii erorilor din documentul de plata, organul fiscal competent va intocmi, dupa caz, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii stabilite in sarcina debitorului, in urma indreptarii erorilor din documentele de plata, care va fi comunicata acestuia, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
expert contabil Stefan CONSTANTIN
Comentarii articol (0)