Un segment de activitate este o componenta distincta a unei entitati ce este angajata in furnizarea unui produs individual sau a unui serviciu ori a unui grup de produse sau servicii conexe si care este subiectul riscurilor si beneficiilor diferite de cele din alte segmente de activitate.
Un segment geografic este o componenta distincta a unei entitati, ce este angajata in furnizarea de produse si servicii intr-un mediu economic specific si care face subiectul riscurilor si beneficiilor ce sunt diferite de acelea ale componentelor ce opereaza in alte medii economice.
Activitatile de exploatare reprezinta principalele activitati producatoare de venit ale unei entitati, precum si alte activitati, cu exceptia celor de finantare sau de investitii.
Politicile contabile sunt: principiile, metodele, conventiile, regulile si practicile adoptate de entitate pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Venitul este cresterea bruta a beneficiilor economice in timpul perioadei desfasurarii activitatilor obisnuite ale entitatii, cand aceste cresteri au drept rezultat majorari ale capitalurilor proprii, altele decat cele ce rezulta din contributii ale participantilor la capitalurile proprii.
Venitul pe segment este venitul raportat in cadrul contului de profit si pierdere, direct atribuibil unui segment si partea relevanta a venitului unei societati, care poate fi alocata unui segment pe o baza rezonabila. In stabilirea venitului pe segment se includ: veniturile din vanzari catre clienti externi si veniturile din tranzactiile cu alte segmente din cadrul aceleiasi societati si, in acelasi timp, nu se iau in considerare: - elementele extraodinare; - veniturile din dobanzi sau dividende, inclusiv dobanzile generate de avansuri sau imprumuturi acordate altor segmente (in afara cazului in care activitatile segmentului au in primul rand o natura financiara); - castigurile din vanzarile investitiilor sau castigurile din stingerea datoriilor (in afara cazului in care activitatile segmentului au in primul rand o natura financiara).
Cheltuielile pe segment rezulta din activitatile de exploatare ale unui segment, direct atribuibile segmentului, si din partea relevanta a unei cheltuieli ce poate fi alocata segmentului pe o baza rezonabila. Acestea includ: cheltuielile legate de vanzarile catre clienti externi si cheltuielile ce privesc tranzactiile cu alte segmente ale aceleiasi societati.
Cheltuielile pe segment nu includ: - elementele extraordinare; - dobanda, inclusiv dobanda generata de avansuri sau imprumuturi de la alte segmente (in afara cazului in care activitatile segmentului au, in primul rand, o natura financiara); - pierderile din vanzari ale investitiilor sau pierderi din stingerea datoriilor (in afara cazului in care activitatile segmentului au, in primul rand, o natura financiara); - cheltuiala cu impozitul pe profit; - cheltuielile generale, cum ar fi cele referitoare la sediul central al societatii, cheltuielile care se refera, mai degraba, la societate ca intreg, decat la segmentele individuale.
Rezultatele pe segment sunt veniturile pe segment din care se scad cheltuielile pe segment. Rezultatul pe segment este determinat inainte de a se face orice ajustari pentru interesele minoritare.
Activele pe segment reprezinta activele de exploatare utilizate de un segment in activitatile sale de exploatare, active direct atribuibile segmentului sau care pot fi alocate segmentului pe o baza rezonabila.
Activele pe segment includ: - investitiile contabilizate conform metodei punerii in echivalenta, daca profitul sau pierderea acestora este inclusa in veniturile segmentului; - partea unui asociat in participatie din activele de exploatare ale unei societati controlate in comun, contabilizata prin metoda de consolidare proportionala (conform IAS 31 "Interese in asociere in participatie").
Activele pe segment nu includ activele privind impozitul pe profit.
Datoriile pe segment sunt acele datorii de exploatare care rezulta din activitatile de exploatare ale unui segment si care sunt direct atribuibile segmentului sau care pot fi alocate segmentului pe o baza rezonabila. Datoriile pe segment includ: - datoriile purtatoare de dobanda, daca rezultatele segmentului includ cheltuiala cu dobanda; - partea unui asociat in participatie din datoriile unei entitati controlate in comun, contabilizata prin metoda de consolidare proportionala (conform IAS 31 "Interese in asociere in participatie"). Datoriile pe segment nu includ datoriile privind impozitul pe profit.
Catalina BRIGHIDOVICI
Comentarii articol (0)