ACCES GRATUIT
Propunerile legislative ale Comisiei Europene - atent monitorizate de statele membre
Parlamentul francez, alaturi de cele ale Marii Britanii, Belgiei, Cehiei si Olandei, au fost cele mai active dintre parlamentele nationale ale statelor membre UE in privinta monitorizarii propunerilor legislative ale Comisiei Europene (CE), conform unui articol publicat de EUobserver.com
Articolul continuă mai jos
EUobserver citeaza un raport al CE care insumeaza raspunsurile formulate de parlamentele nationale ale membrilor UE asupra proiectelor de legi ale Executivului european. Initiativa CE, inceputa anul trecut, prevede trimiterea propunerilor legislative, in acelasi timp, atat Parlamentelor nationale, cat si celorlalte institutii ale UE.
Demersul Comisiei Europene permite legislativelor nationale sa avertizeze CE in privinta depasirii atributiilor sale sau in ceea ce priveste anumite reglementari care ar trebui lasate procesului decizional la nivel local.
CE a primit 83 de puncte de vedere trimise de Parlamentele a 22 de state membre UE, in legatura cu aproximativ 40 de propuneri ale Executivului european, parlamentarii francezi fiind cei mai activi.
De exemplu, propunerea legislativa privind facilitarea procedurilor de divort in cazul cuplurilor europene de cetatenii diferite a primit 15 puncte de vedere care reclamau incalcarea principiilor subsidiaritatii si proportionalitatii. Principiul subsidiaritatii se refera la faptul ca Uniunea nu intreprinde actiuni (cu exceptia domeniilor care tin exclusiv de competenta sa) daca acestea nu sunt mai eficiente decat actiunile intreprinse la nivel national, regional sau local.
Raportul CE considera initiativa un succes, precizand ca majoritatea raspunsurilor formulate de legislativele nationale ale statelor membre au fost pozitive. Trebuie mentionat faptul ca, avand in vedere mecanismul institutional la nivel comunitar, CE nu este obligata sa isi schimbe planurile legislative, in ciuda criticilor din partea Parlamentelor nationale.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)