Aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaþii cetãþenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reþinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa
Hotãrâre privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaþii cetãþenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reþinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa, ca urmare a stãrii de rãzboi ºi a aplicãrii Tratatului de Pace între România ºi Puterile Aliate ºi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Guvernul a aprobat Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaþii cetãþenilor români, pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reþinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa, ca urmare a stãrii de rãzboi ºi a aplicãrii Tratatului de Pace între România ºi Puterile Aliate ºi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947. Legea nr. 290/2003 prevede cã persoanele menþionate vor beneficia de acordarea de terenuri de acelaºi gen în judeþele în care locuiesc ori de despãgubiri sau compensaþii pentru terenul sechestrat sau reþinut în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa, acordarea de despãgubiri bãneºti pentru construcþiile cu destinaþia de locuinþe, anexe gospodãreºti ori pentru alte utilitãþi, precum ºi pentru recoltele neculese de grâu, porumb, floarea soarelui, sfeclã de zahãr, viþã de vie, tutun, mac ºi fructe.
Persoanele îndreptãþite sã beneficieze de mãsurile reparatorii prevãzute de Legea 290/2003 sunt cetãþenii români, deposedaþi ca urmare a pãrãsirii forþate a Basarabiei, Bucovinei de Nord ºi a Þinutului Herþa, precum ºi ca urmare a Celui de al II-lea Rãzboi Mondial ºi a aplicãrii Tratatului de Pace între România ºi Puterile Aliate ºi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 sau moºtenitorii legali ai acestora, pânã la gradul al IV-lea inclusiv, astfel cum sunt definiþi în legea civilã românã, dacã au la data formulãrii cererii cetãþenia românã ºi domiciliul în România. Aceste persoane trebuie sã facã dovada cã au avut în proprietate, dupã luna martie 1944, bunurile pentru care solicitã acordarea mãsurilor reparatorii ºi cã bunurile în cauzã nu au fost înstrãinate prin convenþii civile, încheiate prin liber acord de voinþã între fostul proprietar sau moºtenitorul legal al acestuia ºi o terþã persoanã. Data formulãrii cererii este data înregistrãrii cererii de restituire la comisiile constituite în cadrul prefecturilor, în temeiul art. 6 din Legea nr. 8/1998 privind acordarea de compensaþii cetãþenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România ºi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã.
Persoanele îndreptãþite, cãrora nu li se pot atribui în naturã terenuri de acelaºi gen în judeþul în care locuiesc, beneficiazã de despãgubiri sau compensaþii, stabilite pe baza valorii de circulaþiei a categoriilor de terenuri.
Prin valoarea de circulaþie a categoriilor de terenuri comunicatã de cãtre primãrii se înþelege preþul mediu/ha/þarã, stabilit pe baza celui mai mic preþ înscris în cel puþin 5 acte translative de proprietate pentru categoria de teren în cauzã, încheiate în formã autenticã în anul anterior stabilirii despãgubirii ºi înregistrate în rolurile agricole sau fiscale. Valoarea de circulaþie a categoriilor de terenuri se stabileºte anual, pe baza datelor comunicate de primãrii, prin ordin al Ministrului administraþiei ºi internelor, publicat în Monitorul Oficial al României.
În cazul în care persoanele îndreptãþite sunt mai mulþi moºtenitori legali ai foºtilor proprietari, care sunt domiciliaþi în mai multe judeþe, se poate proceda dupã cum urmeazã: se atribuie în naturã terenuri de acelaºi gen în oricare dintre judeþele în care locuiesc beneficiarii sau dacã nu se pot atribui în naturã, în tot sau în parte, terenuri de acelaºi gen în judeþele în care locuiesc persoanele benefiaciare, se acordã despãgubiri sau compensaþii determinate pe baza valorii de circulaþie a categoriilor de terenuri.
În ceea ce priveºte criteriile ºi metodologia de evaluare ºi acordare a compensaþiilor pentru recolte neculese în anul 1940, Hotãrârea stabileºte cã suma primitã drept compensaþie se calculeazã în funcþie de suprafaþa cultivatã, producþia medie la hectar ºi preþul de achiziþie a produselor, publicat de Institutul Naþional de Statisticã pentru anul anterior celui în care se stabileºte despãgubirea, pentru fiecare produs dintre cele alese de persoanele îndreptãþite. Suprafaþa cultivatã luatã în calcul este cea care rezultã din documentele anexate cererii ca fiind cultivatã cu produsul în cauzã ºi neculeasã în anul 1940. Producþia medie la hectar luatã în calcul este producþia medie la hectar în zona pentru care se solicitã compensaþia pentru anul 1940 sau primul an anterior anului 1940 referitor la care, Institutul Naþional de Statisticã deþine date.
Pentru construcþiile cu destinaþia de locuinþe, anexe gospodãreºti ori pentru alte utilitãþi cuantumul despãgubirilor acordate se stabileºte în conformitate cu prevederile Capitolului III „Criteriile ºi metodologia de evaluare a construcþiilor cu altã destinaþie decât cea de locuinþã ºi a anexelor gospodãreºti aferente” din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaþii cetãþenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România ºi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, aprobate prin Hotãrîrea Guvernului nr. 753/1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 458 din 30 noiembrie 1998, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, care se aplicã în mod corespunzãtor. În suma totalã a despãgubirilor pentru construcþiile cu destinaþie de locuinþe, anexe gospodãreºti ori pentru alte utilitãþi se cuprinde ºi valoarea terenurilor aferente construcþiilor, respectiv terenul de sub construcþie ºi curtea.
Aplicarea dispoziþiilor Legii nr. 209/2003 ºi a normelor metodologice se face de cãtre comisiile constituite în cadrul prefecturilor, în temeiul art. 6 din Legea nr. 9/1998, republicatã, în conformitate cu prevederile art. 5 ºi 8 din Legea nr. 290/2003.
Pentru evaluarea terenurilor, construcþiilor cu destinaþia de locuinþe, anexe gospodãreºti ori pentru alte utilitãþi ºi a terenurilor aferente acestora, comisiile judeþene si a municipiului Bucureºti pot desemna una sau mai multe comisii tehnice de specialitate, dupã caz, formate din 3 membri, specialiºti în expertizãri de construcþii sau evaluatori financiari, desemnaþi din cadrul instituþiilor publice, al serviciilor publice deconcentrate, sau al consiliilor locale. Consiliile locale, instituþiile publice sau serviciile publice deconcentrate, sunt obligate sã delege, la solicitarea comisiei judeþene sau a municipiului Bucureºti, specialiºti pentru efectuarea rapoartelor tehnice de evaluare a despãgubirilor. Comisiile tehnice de evaluare sunt obligate sã întocmeascã, sã redacteze ºi sã înainteze cu maximã celeritate rapoartele tehnice de evaluare.
Comentarii articol (0)