Acordarea despãgubirilor în baza Legii 290/2003, pentru cetãþenii români ale cãror bunuri au fost sechestrate sau reþinute în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa va fi acceleratã.
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea acestei legi (Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaþii cetãþenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reþinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord ºi Þinutul Herþa, ca urmare a stãrii de rãzboi ºi a aplicãrii Tratatului de Pace între România ºi Puterile Aliate ºi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947), lucru care va determina accelerarea mãsurilor concrete de aplicare a mijloacelor reparatorii.
Cine sunt beneficiarii
De beneficiile acestei legi pot beneficia trei categorii de persoane:
- cetãþenii români care s-au refugiat pe teritoriul României în anul 1940, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicita cedarea de cãtre România a Basarabiei ºi pãrþii de Nord a Bucovinei, cât ºi în anul 1944, ca urmare a ordinelor de evacuare generalã;
- cetãþenii români care au fost deportaþi în regiuni ale fostei Uniuni Sovietice în perioada de referinþã pentru aceastã lege;
- cetãþenii români care nu au avut domiciliul pe acele teritorii însã au avut în proprietate bunuri imobile la care nu au mai avut acces dupã cedarea teritoriilor prevãzute de aceastã lege.
Astfel, mãsurile reparatorii prevãzute de Legea nr. 290/2003 se adreseazã atât categoriilor menþionate cât ºi moºtenitorilor legali ai acestora, pânã la gradul al IV-lea inclusiv, ºi moºtenitorilor testamentari.
Mãsurile reparatorii se acordã pentru toate aceste categorii de persoane care îndeplinesc condiþiile enunþate, indiferent de domiciliul sau de reºedinþa acestora.
Cum se acorda despagubirile
Despãgubirile se acordã celor îndreptãþiþi fie în naturã (în limita disponibilitãþilor, din domeniul privat al statului, sau al unitãþilor administrativ-teritoriale), fie în bani.
Compensaþiile bãneºti sunt distincte pentru terenuri, pentru construcþii ºi pentru recoltele neculese din anul pãrãsirii forþate a bunurilor.
Compensaþiile bãneºti se achitã beneficiarilor, în limita sumelor aprobate anual cu aceastã destinaþie în bugetul de stat, astfel:
- integral, dacã cuantumul acestora nu depãºeºte 50.000 lei,
- eºalonat, în douã tranºe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 60% în primul an, ºi 40% în anul urmãtor, dacã cuantumul despãgubirilor se încadreazã între 50.001 - 100.000 lei;
- eºalonat, în douã tranºe, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 40% în primul an ºi 60% în anul urmãtor, dacã cuantumul compensaþiilor depãºeºte 100.001 lei.
Plata despãgubirilor se dispune de cãtre Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003.
Solicitarea plãþii se face pe bazã de cerere scrisã, însoþitã de hotãrârea comisiei judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, a Serviciului pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, în cazul contestaþiilor, sau hotãrârea judecãtoreascã definitivã, învestitã cu formulã executorie, dupã caz.
Mai este necesarã ºi o copie dupã actul de identitate ºi dovada deschiderii unui cont la o bancã comercialã sau la Casa de Economii ºi Consemnaþiuni - C.E.C. (dovada se face prin documentul ºtampilat emis de bancã la deschiderea contului cu specificarea codului IBAN ºi a sucursalei de bancã).
Etapele solutionarii cererilor
Cererile pe care persoanele îndreptãþite le pot face în vederea acordãrii despãgubirilor se depun la comisiile de specialitate organizate în acest scop la Instituþia Prefectului din judeþul de domiciliu al beneficiarului sau la Instituþia Prefectului municipiului Bucureºti, dupã caz.
Tot la Instituþia Prefectului municipiului Bucureºti se depun cererile beneficiarii cu domiciliul în strãinãtate ºi cei care domiciliazã în judeþe diferite, dar solicitã despãgubiri dupã acelaºi autor.
Cererile sunt soluþionate de cãtre comisiile de specialitate prin emiterea unei hotãrâri de admitere sau, dupã caz, de respingere.
În termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemulþumit de hotãrârea comisiei judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, poate face contestaþie la Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, care o va aproba sau respinge, prin decizie motivatã.
Hotãrârile Autoritãþii Naþionale pentru Restituirea Proprietãþilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecãtoresc, putând fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secþia de contencios administrativ a tribunalului în raza cãruia domiciliazã solicitantul.
Înaintea acordãrii unui nou termen de depunere a cererilor, prin Legea nr, 171/2006 privind modificarea ºi completarea Legii nr. 290/2003, exista un numãr de 15.921 de dosare constituite ca urmare a solicitãrilor depuse în baza acestei legi. Acestea sunt în lucru la Comisiile judeþene teritoriale.
Din ele, au fost soluþionate aproximativ 900, referitoare la construcþii cu destinaþia de locuinþe ºi comerþ, precum ºi terenul aferent acestora.
Legea nr. 290/2003 prevede douã termene distincte: pentru depunerea cererilor - 1 mai 2007, ºi pentru depunerea actelor doveditoare - 1 august 2007.
Comentarii articol (31)