La Strasbourg, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, prezinta al doilea raport privind existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul european.
Primul document elaborat de comisia condusa de Dick Marty mentiona si Romania intre statele in care ar fi fost transferati suspectii de terorism, informatii negate de autoritatile de la Bucuresti.
Presa internationala scrie vineri (n.n vinerea trecuta) ca domnul Marty ar urma sa prezinte dovezi ca asemenea inchisori ar fi existat, cu stiinta autoritatilor, in special in Romania si Polonia.
Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, Dick Marty, spune ca acest al doilea raport a urmarit mai ales identificarea locurilor in care ar fi fost detinuti suspectii de terorism. Domnul Marty spune ca detinutii au fost rapiti, torturati si retinuti in state ca Siria, unde drepturile omului nu sunt respectate. Raportorul european mai spune ca informatiile obtinute pana acum dovedesc existenta unor centre de detentie in tari europene, aliate SUA, precum Polonia.
Si Romania ar fi gazduit suspecti de terorism intre anii 2002 si 2005, scrie ziarul Le Monde.
Cei acuzati in Romania
Mai mult, autoritatile de la Bucuresti si Sofia ar fi avut cunostinta de activitatile ilegale desfasurate de CIA pe teritoriul celor doua tari. Potrivit Le Monde in cazul Romaniei, raportul ar mentiona numele fostului presedinte Ion Iliescu, dar si al actualului sef al statului, Traian Basescu.
Alaturi de ei: fostul ministru al apararii, Ioan Micea Pascu, fostul sef al directiei de informatii militare Sergiu Medar si Ioan Talpes - fost consilier prezidential in probleme de securitate nationala.
Cazul Poloniei
In cazul Poloniei - sustine Le monde - raportul i-ar acuza pe fostul presedinte Alexander Kwasniewski, eurodeputatul Marek Siwiec - membru al grupului socialist si in prezent sef al biroului de securitate nationala, dar si pe ministurl apararii si oficiali militari.
Citand o declaratie a raportorului european Dick Marty, Le Monde mai scrie ca dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra New York-ului, presedintele Bush ar fi semnat un decret secret care ar fi dat libertate totala CIA in ceea ce priveste prinderea suspectilor de terorism.
Centrele de detentie din Romania si Polonia ar fi fost administrate de CIA iar serviciile de informatii militare din cele doua tari au avut doar rolul de a asigura securitatea perimetrului, declara Dick Marty ziaristilor francezi.
Cum functionau centrele de detentie
Despre centre de detentie secrete in Romania si Polonia scrie si cotidianul american The Washington Post care sustine ca a obtinut o copie a raportului Dick Marty.
Potrivit rezolutiei, in cele doua tari ar fi fost inchisi si interogati presupusi suspecti de terorism care s-ar fi aflat in legatura cu reteaua Al Qaeda, iar guvernele de la Bucuresti si Sofia nu ar fi colaborat in realizarea raportului.
Pe de alta parte, noteaza The Daily Telegraph, identitatea a zeci de prizonieri - suspecti de terorism - care au fost dati disparuti dupa ce au fost retinuti in inchisori CIA au fost facute publice de organizatiile internationale pentru apararea drepturilor omului - chiar in ajunul prezentarii raportului Dick Marty.
6 dintre cele mai cunoscute grupari nonguvernamentale intre care Amnesty International si Human Rigts Watch sustin ca nu este limpede cati detinuti sunt inca retinuti in astfel de centre de detentie.
Niciun prizonier nu a avut acces la serviciile Crucii Rosii Internationale si multi ar fi fost supusi torturii, completeaza cotidianul britanic The Guardian care scrie ca acum ar fi dovezi ca inchisorile CIA din Europa de Est au existat, in special in state ca Romania si Polonia.
Romania si Polonia suspecte
In fine, Reuters completeaza ca asa-zisul export ilegal al suspectilor de terorism din Statele Unite spre destinatii europene avea ca scop evitarea respectarii legilor americane in ceea ce priveste detinerea suspectilor.
Asemenea zboruri au fost suspendate acum, adauga si agentia de stiri care mai spune ca raportul Marty ar acuza si tari ca Germania si Italia ca s-ar fi folosit de informatii secrete pentru a obstructiona investigatia privind existenta inchisorilor ilegale CIA in Europa.
Primul raport Dick Marty vorbea despre aproximativ 1.200 de zboruri CIA pe teritoriul Europei dintre care unele ar fi fost folosite pentru transportarea suspectilor retinuti in mod ilegal.
Erau mentionate tari ca Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si Polonia care ar fi permis avioanelor CIA sa le tranziteze teritoriul lor, dar si Romania si Polonia care ar fi permis existenta centerlor de detentie pe teritorul lor.
Investigatiile au inceput dupa ce in noiembrie 2005 organizatia Human Rights Watch a sustinut ca centre americane de detentie a suspectilor de terorism ar exista in tari europene ca Romania si Polonia.
Comentarii articol (0)